דאגה בקרב הורים: "המסלול משמש גם בטיולים שנתיים"

האסון בנחל צאלים אמנם אירע בטיול משפחות פרטי, אך במשרד החינוך מדגישים: "אין איסור על תלמידים לטייל במקום" • "האחריות היא על מנהל בית הספר, אם יש הורים המתנגדים למסלול - ראוי שהוא יתחשב בכך"

נחל צאלים. מסלול פופולרי // צילום ארכיון: דודו גרינשפן // נחל צאלים. מסלול פופולרי // צילום ארכיון: דודו גרינשפן ,
נחל צאלים. מסלול פופולרי // צילום ארכיון: דודו גרינשפן // נחל צאלים. מסלול פופולרי // צילום ארכיון: דודו גרינשפן

אין איסור כי תלמידים יטיילו במסגרת טיול שנתי במסלול נחל צאלים, כך ציינו אתמול במשרד החינוך, בעקבות הטרגדיה שבמהלכה נהרג עמרי ניר (50) כאשר ניסה להציל את בנו עילאי בן ה־10.

יודגש כי הטיול שבו התרחש האסון היה טיול פרטי ולא התקיים במסגרת של משרד החינוך. מדובר בטיול משפחות של תושבי כפר ויתקין, שיצאו בקבוצת מטיילים שכללה כ־15 ילדים בני 6 עד 10, ועימם הורה מלווה לכל אחד. 

אלא שלרוב טרגדיות מסוג זה מציפות לא מעט חששות של הורים לתלמידים במערכת החינוך בנוגע למסלולי הטיולים. 

במשרד החינוך מדגישים כי יציאה למסלול היא באחריות מנהל בית הספר; קיימת רשימה של מסלולים מאושרים מראש - והמנהלים בוחרים מתוך הרשימה. במשרד החינוך מציינים כי המסלול הנוכחי בנחל צאלים לא הוצא מהרשימה, אך מדגישים כי אם יש הורים המתנגדים לו, ראוי שמנהל בית הספר יתחשב בכך.

התאמת מסלול לגיל

מנהל בית ספר שדה כפר עציון ירון רוזנטל אמר כי "בטיולים שמאורגנים על ידי משרד החינוך יש הקפדה על התאמת כל מסלול לגיל התלמידים, בית ספר צריך לאשר עם משרד החינוך כל מסלול". 

לדבריו, "במערכת יש מנגנון של הגבלת גיל. כלומר, אם מדובר בילדים בכיתה ד', רוב המסלולים במדבר יהודה לא יהיו מאושרים".

עוד אומר רוזנטל כי "כל עניין נוהלי הבטיחות הוא נושא חשוב שמקפידים עליו. האסון הזה מגדיל את תחושת האחריות שיש לנו על תלמידים שאנחנו מוציאים לטיולים".

•   •   •

הקונפליקט: להתקין מעקה או לא? 

בישראל יש יותר מ־10,000 קילומטרים של שבילי טיולים מסומנים. בחלקם, במקומות מסוימים, הותקנו אביזרי בטיחות דוגמת סולמות, כבלים, מאחזים, מעקות, הכל לפי העניין. ההסתכלות שלנו היא בראש ובראשונה לשמור על המראה הטבעי של השטח, לא לפגוע בו, וכשאין ברירה - מתקינים עזרים. 

יש לנו קונפליקט פנימי בלתי נגמר, כי עצם זה שהותקנו עזרים מביא למסלולים הקשים אוכלוסיה של "עמך" שאחרת לא היתה מגיעה לשם. בלי העזרים האלה היו מגיעים רק אנשים מיומנים בסנפלינג שעברו הכשרה מיוחדת. 

מצד אחד אנו שמחים שהציבור מטייל, מצד אחר אנחנו לא לוקחים סיכונים. 

כל הזמן אנו דנים איפה להוסיף עזרים ואם להוסיף, ומה נכון לעשות כדי שאדם יעבור בצורה בטוחה. בשטחים שלנו עוברים במהלך השנה מאות אלפי אנשים, אולי מיליונים. יחסית אנו מצליחים לשמור על הציבור. אנו סוגרים את כל הפינות ומשתדלים לעשות מה שאפשר.

אדם שיוצא לשטח צריך לדעת לאן הוא הולך. היום יש מידע נגיש על כל מסלול. 

אדם יכול לראות מראש באינטרנט לאן הוא מתכוון ללכת. הוא גם יכול לראות צילומים כדי להתרשם ולהבין לאן הוא הולך. כשמתכננים טיול, צריך להתאים אותו ליכולת של כל המשתתפים. כשיוצאים כמה בני משפחה, צריך להתאים את המסלול לבעל היכולת המצומצמת ביותר. אם המסלול אינו מתאים לכולם, אי אפשר לעבור אותו בצורה בטוחה. כדאי להתייעץ במוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*.

מי שהגיע למקום ומגלה בשטח שהוא לא מתאים ליכולות שלו, שיעשה אחורה פנה. 

אנחנו לא חושבים שצריך להגביל ילדים מלטייל לפי גיל. יש ילדים צעירים מאוד בעלי יכולת אתלטית, שהולכים במסלולים קשים ועוברים אותם בקלות. אי אפשר לקבוע שילד מגיל X יכול לעשות מסלול וקטנים יותר לא. נחטא למטרה אם נעשה את זה. זו לא רק מיומנות, זה גם עניין של מזל ביש. לפעמים גם אנשים מיומנים נופלים. אין מאה אחוז ביטחון. 

יש לנו נוהל לעבור לפחות פעמיים בשנה על כל מסלול. בוודאי אחרי אירוע של מזג אוויר סוער. אם יש ספק, המסלול נסגר מסיבה בטיחותית ואנו מודיעים על הסגירה באתר. 

הביא לדפוס: אילן גטניו

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר