שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

בדרך לאישור: חוק פנסיה חובה לעצמאים

ההצעה אושרה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית • החוק צפוי להיכנס לתוקף בינואר 2017

שר האוצר כחלון  //  צילום: מארק ישראל סלם // שר האוצר כחלון  //  צילום: מארק ישראל סלם ,
שר האוצר כחלון // צילום: מארק ישראל סלם // שר האוצר כחלון // צילום: מארק ישראל סלם

עצמאים? בקרוב תחויבו לחסוך: ועדת העבודה והרווחה אישרה את נוסח הצעת החוק של שר האוצר ושל ח"כ אלי כהן, שלפיו יונהג חוק פנסיה חובה לעצמאים. 

החוק אושר במסגרת חוק ההסדרים עם התקציב הדו־שנתי וצפוי להיות מאושר בקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק של ח"כ כהן אושרה בקריאה טרומית במושב הקיץ האחרון של הכנסת, קודמה על ידי שר האוצר כהצעת חוק ממשלתית וצפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2017.

בשנת 2007 נחקק חוק פנסיה חובה, שעל פיו על כל עובד שכיר יחול הסדר פנסיוני. עם זאת, בתחולת החוק לא נכללה אוכלוסיית העצמאים, שהם כ־12% מכוח העבודה במשק. כתוצאה מכך, חלק נכבד מהם אינו מבוטח במסגרת תוכנית פנסיה ועל פי ההערכות, כ־50%-40% מהם אינם חוסכים לפנסיה.

ח"כ אלי כהן  //  צילום: נעם ריבקין פנטון

שיעורי ההפרשה לפנסיה: עד מחצית השכר הממוצע יעמוד השיעור על 4.45%, ומחצי השכר הממוצע לשכר הממוצע על 12.55%. נזכיר כי השכר הממוצע כיום עומד על 10,021 שקלים בחודש. נוסף על כך, במסגרת הצעת החוק יופחתו דמי הביטוח הלאומי מ־6.72% ל־2.87% על הכנסה שאינה עולה על 60% מהשכר הממוצע, והם יעלו מ־11.23% ל־12.85% על הכנסה העולה על 60% מהשכר הממוצע. המשתכרים עד כ־21 אלף שקלים ייהנו מהפחתת תשלומי הביטוח הלאומי, ומעבר לשכר זה תהיה עלייה בתשלומי דמי הביטוח הלאומי.

שר האוצר משה כחלון אמר: "מדובר ביום היסטורי עבור אוכלוסיית העצמאים. לאחר שנים רבות ללא מענה, החוק שאישרנו ישפר את רמת  החיים של העצמאים, הן במהלך שנות העבודה והן בתקופת הגמלאות".

•   •   •

שאלות ותשובות | חזי שטרנליכט

כך זה יעבוד

אני עצמאי, האם עלי להפריש לפנסיה?

תשובה: מתחילת 2017, ואם הליך החקיקה יושלם כפי שצפוי בזמן הקרוב - יחויב כל עצמאי בישראל להפריש לחיסכון פנסיוני. בכך "ייסגר המעגל" וכל עובד במשק למעשה יחויב לחסוך לפנסיה, כאשר הנתיב העיקרי הוא באמצעות קרנות הפנסיה.

מי חייב להפריש?

עצמאי שנמצא בטווח הגילים שמחייב אותו להפריש: עצמאים מעל גיל 21 ומתחת ל־60, ובמקרה חריג: מי שנמצאים בגיל 55 ביום כניסת החוק לתוקף. 

ומה יקרה אם לא אפריש?

אלה שלא יבחרו להפריש, ייקנסו בכל שנה ב־500 שקלים. נציין כי מעסיקים שלא מפרישים לשכירים מסתכנים בחיוב פלילי.

מה קורה אם אני שכיר ויש לי עסק בתור עצמאי, נוסף על כך?

מטעמו של ח"כ אלי כהן נמסר כי החוק יקבע כי אם השכר הכולל משני מקורות העיסוק הוא יותר מ־10,000 שקלים, אין חובת הפרשה לפי חוק הפנסיה של העצמאים.

מהו שיעור ההפרשות?

הפנסיה לעצמאים מעט מורכבת יותר מהפרשה של שכירים. 

עצמאי שמשתכר מהעסק שלו עד מחצית השכר הממוצע במשק, קצת מעל 5,000 שקלים בחודש לפי הנתונים העדכניים, יפריש 4.45% משכרו, ומעל 5,000 שקלים ועד לשכר הממוצע במשק יפריש 12.55%. 

מה עוד משתנה כחלק מהרפורמה?

הרפורמה משנה את שיעורי התשלומים החודשיים לביטוח לאומי, במיוחד לעצמאים עם שכר נמוך, של עד 60% מהשכר הממוצע במשק. 

העצמאים יוכלו גם למשוך חלק מהפרשתם לפנסיה במקרה של סגירת העסק, בדומה לפיצויי פיטורים עבור שכירים. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר