שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הגיעו להסכם על רפורמה במכון התקנים, מהלך שיאפשר ייבוא כמעט חופשי של מוצרים רבים, ובלבד שהם עומדים בתקינה אירופית ובינלאומית.
ההסכם כולל מתווה מדורג לביטול המונופול של מכון התקנים וכניסתן של מעבדות פרטיות, שיוסמכו בהדרגה לאשר עמידה של מוצרי ייבוא בתקינה האירופית ובתקינה הבינלאומית.
הרפורמה תבוצע בפריסה רב־שנתית ומדורגת מ־2017 ועד 2021. כמו כן, תהיה פרישה מוקדמת ומוסכמת של עובדי מכון התקנים והם יזכו לפיצויי פרישה מוגדלים תוך הבטחת זכויותיהם.
הרפורמה במכון התקנים יוצאת לפועל אחרי שנים של ניסיונות: שרי הכלכלה לשעבר שלום שמחון ונפתלי בנט ניסו להוביל את הרפורמה במטרה להוריד את יוקר המחייה ולהפחית את מחירי מוצרי הייבוא. אולם את פירות המהלך צפויים לקצור שר האוצר והכלכלה כחלון והממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי.
עד להסכם, כל הייבוא לישראל היה צריך לעבור הליך אישור קפדני וארוך של מכון התקנים בישראל שגרם להתייקרות המוצרים. כעת יופרט התחום, ומעבדות תקנים פרטיות שייכנסו לשוק יקצרו את התהליך משמעותית. מוצרים בעלי תו תקן אירופי, אמריקני או בינלאומי מוכר יוכלו להיכנס לשוק הישראלי באופן כמעט חופשי, בעוד מוצרים אחרים יעברו דרך מעבדות פרטיות. לפי ההערכות, הרפורמה תביא להוזלה של עשרות אחוזים במוצרים מיובאים וצפויה לחסוך כבר בשנה הראשונה כחצי מיליארד שקלים בעלויות למשק.
זאת ועוד, סוכם כי במסגרת התהליך המכון יקים ויתפעל עבור המדינה מערכת ממוחשבת לניהול תחום בדיקות הייבוא למדינת ישראל.
שר האוצר משה כחלון אמר על ההסכם כי "מדובר בבשורה צרכנית משמעותית, שתביא להגברת התחרות בשווקים השונים על ידי עידוד יבואנים קטנים ובינוניים והפחתת יוקר המחיה. הרפורמה תביא לחיסכון של כחצי מיליארד שקלים למשק. אחרי כל כך הרבה זמן וניסיונות להכשיל את העברת הרפורמה, אנחנו סוף סוף מביאים בשורה נוספת שתביא להורדת יוקר המחיה בישראל".