בשנת החמישים לשחרור יהודה ושומרון, הגיעה העת להסדיר גם חוקית את שובנו לחלקי המולדת ההיסטורית. המלחמה נכפתה עלינו ובסיומה זכינו לראות בהתגשמות חלום דורות של יהודים שהתפללו, קיוו והאמינו בשיבת ציון. לא ארץ נוכרייה לקחנו, שבנו לנחלת אבותינו שנכבשה בלא משפט, ושממנה גלינו לאלפיים שנות שמד והשמדה.
עם ישראל לדורותיו מודה לכל מי שעשו ועושים מאמצים ניכרים להעביר את חוק ההסדרה. איננו צלבנים במולדת. מעטים הרגעים בהיסטוריה ששורשי עבר, אתגרי הווה ותקוות עתיד מתחברים לעד. אין זה משנה אם בסופו של המהלך תוסדר ההתיישבות בחוק ההסדרה או בכל דרך אחרת שתהיה מקובלת גם על היועץ המשפטי לממשלה ובית המשפט העליון. העיקר הוא התוצאה.
יישוב הארץ חייב להתבצע על אדני יושר וצדק. קרקע לעולם אינה נגזלת. אין כל הצדקה משפטית, ערכית או מוסרית לבנות על אדמה פרטית. את ששנוא עלינו ושהיה חלקנו מידי אומות העולם, לא נחולל לאחרים. יש מספיק אדמות מדינה ביהודה ושומרון שמוכנות לקלוט עוד יהודים רבים שירצו לממש את חירותם בארץ ישראל.
מתיישבי עמונה, אהובים וחלוצים, נאלצים לשלם מחיר קשה. אולם בזכות נחישותם יימצא פתרון לרבים אחרים. מההר לא יורדים, עוברים למקום סמוך ונראה. ארץ ישראל נקנית בייסורים, וייסורי המעבר קטנים לעומת ההסדרה וההכשרה. הצעתי להם למנוע מראות של אלימות. מי שלא מתנחל בלבבות לעולם לא יתנחל בקרקע.
ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה. יש שופטים בירושלים. אלמלא מורא בית המשפט איש את רעהו חיים בלעו. מדינה שבה החלטות בתי המשפט לא מקוימות, משולה לספינה המיטלטלת במים אדירים מבלי מצפן, מצפון ועוגן. אפשר לבקר פסקי דין, אך אין סמכות שלא לקיימם.
מצער שציפי לבני, מראשי המחנה המכונה ציוני, מחנה שלפני שנים עמד בחזית בניין הארץ והגנתה, משתפת פעולה נגד הסדרת ההתיישבות עם ראשי הרשימה המשותפת שמייצגים בכנסת את הפלשתינים. אפשר להבין את הדאגה של איימן עודה, שמתקשה להשלים אפילו עם גבולות 48', אינני יכול להבין את לבני וחבריה שלא מסוגלים להשלים עם הגבולות של אחרי 67' ומייחלים לנסיגה.
המאבק על ארץ ישראל לא הסתיים בחוק ההסדרה. אומות העולם מתקשות להשלים עם שיבת היהודים למולדת. לכן חשוב לבנות יותר, לדבר פחות ולהתאזר בסבלנות לכניסת הממשל החדש בארה"ב.
• • •
מקדמים את ההסדרה, נערכים לפינוי
בנט ויתר על עמונה, כולנו הסירה התנגדותה, וחוק ההסדרה יעלה מחר להצבעה בקריאה ראשונה • היועמ"ש דבק בהתנגדותו: החוק לא יעבור בבג"ץ • נתניהו מרגיע: "הפתרון שנציע יאפשר לתושבי עמונה להישאר על ההר" • שלום עכשיו: משמעות החוק - 4,000 יחידות דיור יוכשרו ו־55 מאחזים יקבלו מעמד חוקי
מליאת הכנסת אישרה אמש בתום דיון סוער בקריאה טרומית את הצעת חוק ההסדרה, שנועדה "להסדיר את ההתיישבות הישראלית ביו"ש ולאפשר את המשך ביסוסה ופיתוחה". מוקדם יותר, בהתכנסות מיוחדת של ועדת השרים לענייני חקיקה, אושר חוק ההסדרה ללא "סעיף 7", המתייחס לעמונה. הוועדה אישרה את החוק למרות עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שמתנגד לכל נוסח של החוק והגדירו "לא חוקתי".
בעד הצעת החוק הצביעו 60 ח"כים מול 49 מתנגדים. ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) הציג את הצעת החוק ונאומו הופרע פעמים רבות. הוא הזהיר בדבריו מפני "העריצות והאיוולת של הרשות השופטת" ותקף את ח"כ בני בגין (הליכוד) על החלטתו להתנגד להצעת החוק. יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, אמר כי "זו קומבינה של קרנפים" והגדיר את אישור ההצעה כ"יום שחור לממשלה".
מחר תובא הצעת החוק לאישור בקריאה ראשונה. בשל הורדת הסעיף המאפשר את המשך שהותם של תושבי עמונה בהתנחלות בניגוד להוראת בג"ץ, שציווה על פינויים, הסירה סיעת כולנו את התנגדותה להצעת החוק. עם זאת, בתנועת שלום עכשיו טוענים כי הורדת סעיף זה תאפשר את הכשרתן של 4,000 יחידות דיור ביו"ש, הפקעת 8,000 דונם אדמות פלשתיניות והקניית מעמד חוקי ל־55 מאחזים בלתי חוקיים.
אתמול הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי הוא מתנגד גם לנוסח החדש של חוק ההסדרה. לדעתו, גם הנוסח החדש עדיין מכיל מרכיבים שעוקפים את הנהלים המקובלים בהסדרת קרקעות ביו"ש ובהכשרה של יישובים הבנויים על קרקע פרטית. מנדלבליט טוען כי גם החוק החדש נוגד את החוק הישראלי והבינלאומי, ולכן לא יוכל להגן עליו בבג"ץ. עם זאת, מנדלבליט שוקל בחיוב פנייה מחודשת לבג"ץ לשם דחייה בת 30 יום של פינוי עמונה, זאת על מנת שייוותר די זמן להקים קרוואנים שאליהם יועברו המפונים.
יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, ויתר למעשה על האפשרות להסדיר את מעמד עמונה בחקיקה, מה שלמעשה יביא בפועל לפינוי ההתנחלות. במערכת הפוליטית מעריכים כי הליכי החקיקה ייעצרו לפני שיגיע להצבעה סופית, וזאת לאור עמדתו הנחרצת של מנדלבליט.
רה"מ בנימין נתניהו אמר אתמול: "הקואליציה חזקה, יציבה, היא צולחת מכשולים ומצליחה לגבור על כל מעצור ומצר כמקובל במקומותינו. אנחנו עובדים קשה מאוד כדי למצוא פתרון לעמונה. אני, ואני חושב שכולם כאן, מבינים את המצוקה של התושבים וגם מעריכים את המסירות שלהם. הפתרון שאנחנו בוחנים ומתכוונים גם להציע יאפשר לתושבים להישאר על ההר, גם כקהילה. ההתיישבות יקרה לנו. לכן אנחנו מחפשים, ואני חושב שגם מוצאים, פתרונות שלא היו עד היום ושהם כולם במסגרת החוק".
בנט אמר כי "אפשר לומר כי מהפך 77' התרחש היום שוב - כי היום המחנה הלאומי חזר לשלוט. זה יום היסטורי. היום כנסת ישראל עברה ממסלול של הקמת מדינה פלשתינית למסלול של ריבונות ביהודה ושומרון, ושלא יהיה לכם ספק - חוק ההסדרה הוא חוד החנית של החלת הריבונות".
באופוזיציה הביעו מורת רוח רבה על הבאת הצעת חוק לאישור בקריאה טרומית באופן מפתיע. ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה כי "מחיקת סעיף עמונה חושפת את הכוונה האמיתית של הממשלה - סיפוח ולא פתרון, סיפוח ולא הסדרה".
מארגון יש דין, שהגיש את התביעה על האדמות שלמעשה חוללה את הסערה סביב עמונה, מסרו כי "חוק ההסדרה אינו מאפשר לפלשתינים אפילו להתנגד לגניבת אדמותיהם".
גדעון אלון, מתי טוכפלד, אפרת פורשר ויאיר אלטמןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו