השווקים לא מתרגשים ממשאל העם באיטליה: עליות בבורסות באירופה

רינת אשכנזי מנהלת מחקר מדדים בקסם סבורה כי הדבר העיקרי שהפתיע היה שהסקרים צדקו

צילום: רויטרס // ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי ,
צילום: רויטרס // ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי

כישלונו של ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי במשאל העם לא מפיל את הבורסות היום (שני). באסיה נרשמו במהלך הלילה שבין ראשון לשני (שעון ישראל) ירידות שערים מתונות של עד 1% בד"כ. הבוקר פתחו הבורסות המובילות של אירופה בירידות שהתחלפו מהר מאוד בעליות שערים. בשעת הצהריים המוקדמת עולה בורסת פרנקפורט בגרמניה בכ-1.6%, בפריז עולה מדד קאק-40 בכ-1.3% ובלונדון מטפס מדד הפוטסי בכ-0.8%. מי שספג את עיקר המהלומה הוא המטבע של הגוש האירופאי - היורו. הוא נחלש למול הדולר בשווקים הפיננסיים. יורו אחד נוגע בכ-1.067 דולרים בשעות הצהריים המוקדמות בישראל, כאשר במהלך הלילה נפל היורו למול הדולר ל-1.051 דולרים ליורו.

 

בתי ההשקעות בארץ פרסמו הבוקר (שני) התייחסויות לתוצאות משאל העם באיטליה. "הדבר המפתיע ביותר במשאל העם באיטליה הוא שאחרי שני כישלונות חרוצים (ברקזיט וטראמפ) הסקרים סוף סוף צדקו! העם האיטלקי הצביע נגד הרפורמה בחוקת המדינה שמטרתה החלשת הסנאט והפחתת כוחן של הרשויות המקומיות." כך מציינת מנהלת מחקר מדדים בקסם, רינת אשכנזי. לדבריה, "שוב, כצפוי, ראש הממשלה רנצי לקח אחריות והתפטר. השווקים יודעים להתמודד עם תוצאות צפויות, גם אם הן שליליות."

 

אשכנזי מוסיפה כי "הפרשנות העיקרית מבחינה פוליטית היא שהתמיכה במפלגות פרו-אירופאיות הולכת ופוחתת, הסיכוי להתחזקות של מלפגת ימין (Five Stars) גדלה. כאשר ההשלכות המעשיות הן שסביר להניח שלעת עתה תכהן ממשלת מעבר עד לבחירות לפרלמנט שתוכננו לתחילת 2018. ספק אם הבחירות יוקדמו, אולם הסיכוי לכך לפי ההערכות הרווחות עומד על כ-25%." להערכתה, "בטווח המידי ייווצר כנראה לחץ על אג"ח ממשלת איטליה, אולם נראה כי הלחץ יהיה מוגבל. בנוסף, הבנק האיטלקי פעיל מאוד בשוק המשני והבנק המרכזי האירופי (ECB) צפוי להודיע על הארכת תכנית הרכישות (שאמורה להסתיים במרץ 2017)."

 

אשכנזי מוסיפה כי למרות הכל נראה שהבנקים ירכזו את העניין. היא מציינת כי "הסיכוי להבראת בנק  Monte dei Paschi (הבנק השלישי בגודלו באיטליה) דרך הגיוס בשוק הולך וקטן (כאשר לפי התוכנית המקורית היה אמור לגייס 5 מיליארד אירו). ככל הנראה, התספורת הממשלתית תהיה האפשרות היחידה (או שאולי תהיה הלאמה?). בנוסף, הבנקים באיטליה מתמודדים עם 360 מיליארד אירו חובות בעייתיים, אולם מניות הבנקים ככל הנראה כבר מגלמות את הסיכון שכן הן "נחתכו" בכ-50% לפני המשאל. יש לציין כי UniCredit הינו הבנק היחיד בעל סיכון סיסטמתי למערכת ויש לעקוב אחר ההתפתחות בכיוון זה."

 

לדבריה, "במידה מסוימת, התהליך שעוברת בריטניה דווקא מקטין את הסיכוי לאיטלקזיט. האיטלקים לומדים מהניסיון של החלוצים הבריטים כי הדרך החוצה רצופת מהמורות וסיבוכים פוליטיים. כל עוד איטליה תימנע מהקדמת הבחירות, ה"לא" במשאל העם (הצפוי מראש) לא צפוי לגרור את השווקים לטלטלה גלובלית והמשקיעים במהרה יחזרו לעסוק בסוגיות בוערות כמו טראמפ והבנק המרכזי האירופי (ECB)."

 

בבית ההשקעות פסגות מסרו כי "בהחלט ניתן להניח שתוצאות משאל העם באיטליה והתפטרותו של רנצי יביאו חוסר שקט לשווקים בימים הקרובים שכן רמת אי הוודאות לגבי איטליה בפרט ואירופה בכלל עלתה. חוסר שקט זה עשוי לבוא לידי ביטוי בהיחלשות האירו, עלייה במרווחי התשואות בין אג"ח של מדינות הפריפריה האירופאיות (איטליה, ספרד, פורטוגל וכו') וירידות בשוקי המניות בדגש על סקטור הבנקאות."

 

עם זאת, מוסיפים בפסגות "להערכתנו מדובר בהשלכות קצרות טווח בלבד שכן למרות שקל כביכול לצייר קו ישיר בין תוצאות משאל העם לבין משבר בגוש האירו, במציאות קו זה עובר בהרבה תחנות ביניים בהן ההסתברות לכך שמקבלי ההחלטות יצליחו להמנע ממשבר היא גבוהה. לצורך העניין, האפשרות של מינוי ראש ממשלה טכנוקרט זמני שיוביל את הקואליציה הנוכחית עד הבחירות ב-2018 נראית סבירה יותר מאשר פירוק הממשלה והליכה לבחירות בשבועות הקרובים ולכן יתכן שהשקט יחזור לשווקים כבר בקרוב.יתרה מכך, גם אם איטליה תלך לבחירות, שיעורי התמיכה במפלגת 5 הכוכבים אינם מספיקים על מנת שזו תצליח להקים קואליציה אירו-סקפטית אמיתית ובוודאי שאינם גבוהים מספיק כדי לקבל רוב מוחלט שדרוש על מנת להכריז על משאל עם נוסף (לעזיבת האיחוד האירופי)."

 

"לכן, בשורה התחתונה, למרות תוצאת משאל העם גוש האירו לא קורס בקרוב והמשבר הפיננסי אינו עומד בפתח. מה שכן, התוצאות מאמש בהחלט מעלות עוד קצת את רמת הסיכון העומדת מול המשקיע. לכן, בהחלט ניתן לצפות לתנודתיות חדה לאחר תוצאות המשאל אבל אין שום סיבה להניח שינוי מגמה בשווקים."

 

יונתן כץ מלידר שוקי הון למשאל העם באיטליה הגיב לתוצאות ואמר כי "כישלון משאל העם באיטליה היה צפוי, אבל כנראה שהרוב המוחץ נגד הרפורמות והתפטרותו של ראש הממשלה הגבירו את אי הוודאות לגבי עתידו של גוש היורו. למרות שאין אנו צופים בחירות מוקדמות באיטליה (לפני 2018) ועוד הדרך ארוכה לפני שאיטליה מחליטה (אם בכלל) להיפרד מהגוש, נדמה שתוצאות משעל העם יחזקו את מפלגות "האנטי-יורו" באירופה."

 

כץ הוסיף כי "בחודשים הקרובים צפויים מספר אירועים אשר עלולים להגביר את אי הוודאות, כולל בחירות בהולנד ב- 15.3, ובחירות בצרפת ב- 23.4. לכן, סביר להניח שהלחץ לפיחות ביורו (והתחזקות הדולר) יימשך בחודשים הקרובים.  למרות שסיפור איטליה לא מהווה עדיין game changer כמו ה- Brexit, בחודשים הקרובים חשש יותר מוחשי לגבי עתידו של הגוש עלול להביא לירידות חדות בשווקים, התפתחות אשר צפויה למתן את הפעילות הגלובלית ולכן גם להשפיע על תוואי העלאת ריבית הפד בשנה הקרובה."

 

מנכ"ל החברה השראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ – אשרא, צחי מלאך מסר כי "השוק האירופי הוא יעד הייצוא המוביל של ישראל ולכן היחלשות של האירו צפויה לפגוע ביצואנים רבים. בנוסף, היצואנים הישראלים צפויים לסבול מעלייה בחוסר הוודאות הפוליטי, מה שעלול ליצור סיכון לפרויקטים עתידיים עד התבהרות המצב".

 

לדברי מלאך, "בטווח הקצר, תוצאות משאל העם יגדילו את אי הוודאות ואת הסיכון לעתיד גוש האירו באופן משמעותי, אך ככל שההשלכות העתידיות יהיו יותר ברורות, אנו צפויים לראות רגיעה יחסית, בדומה למה שקרה לפני כחצי שנה במשאל העם בבריטניה, בו ניצחו תומכי הברקזיט". מלאך מזכיר כי "על-פי הסקרים, האיטלקים אינם מעוניינים לצאת מהאיחוד האירופי. גרמניה, שמבינה את ההשפעות של מהלך כזה, תעשה כל שביכולתה על מנת שאיטליה תישאר ועל מנת שהזעזוע הנקודתי הנוכחי יעבור".

 

מלאך מעריך עוד כי "שוקי המניות צפויים להגיב בירידות בימים הקרובים אבל לאחר התבהרות מצבה של איטליה לאחר משאל העם ומצבו של גוש האירו, הירידות צפויות להתמתן". כמו-כן, מלאך מעריך כי "תשואות האג"ח האיטלקיות צפויות לעלות וכך גם מחירי הזהב צפויים לעלות בעקבות התוצאות".

 

מלאך סבור כי "הבנקים האיטלקיים שנמצאים במשבר הלוואות ענק צפויים להיפגע משמעותית מהתוצאות אך עקב החשש לאפקט דומינו וזעזוע כולל של האיחוד האירופי סביר להניח שהאיחוד יעשה את כל המאמצים כדי שההסדרים עם הבנקים יעמדו בתוקף ולא יתן להם ליפול". עוד הוא מסביר כי "מי שצפויות להרוויח מתוצאות המשאל הן חברות אירופאיות בעלות היקפי יצוא משמעותיים שסוחרות במטבעות זרים ולא באירו, ובשל היחלשות האירו פעולות היצוא שלהן צפויות להיות יותר אטרקטיביות כי הן יעלו פחות".

 

לדברי נמרוד עציוני, מנהל סיכונים ראשי באשרא, "בעקבות תוצאות משאל העם לא צפוי שינוי בדירוג של איטליה, המדורגת על ידי אשרא בדירוג סיכון אפס ומהווה שותפת סחר של ישראל ויעד ייצוא הסחורות התשיעי בגודלו. לא צפוי שינוי ביחסי הסחר של ישראל ואיטליה, העומד על כ-800 מיליון דולר בשנה. מרבית ייצוא הסחורות הישראלי לישראל מורכב מכימיקלים ותזקיקי נפט ולא צפוי להשתנות באופן מהותי. עם זאת, ככל שהיורו ייחלש, האטרקטיביות של ייצוא לאירופה מצד היצואנים הישראלים תקטן".

 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל ציינו הבוקר כי "הדולר-שקל המשיך בשבוע שעבר בתיקון החד כלפי מטה ונסחר באזור 3.81, וזאת לאחר שכבר בחן את הגבול התחתון של הטווח ב-3.80, הרמה הנמוכה מאז ה-10 בנובמבר. גם בעולם ראינו את מגמת התיקון של הדולר, כאשר מדד הדולר סגר שבוע שלילי לאחר רצף של שלושה שבועות חיוביים. התיקון היה מתבקש לאחר התיסוף החד בערכו של הדולר בשבועות האחרונים בעקבות בחירתו של טראמפ, שהולידה בשוק ציפייה כי מדיניותו הכלכלית הפיסקאלית המרחיבה תביא לעלייה באינפלציה ותחייב את הבנק הפדרלי להעלות את הריבית בקצב מהיר מהמתוכנן. ואולם, נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי מעט ציננו את הציפיות הללו, וזאת לאחר שהנתונים של אוקטובר וספטמבר תוקנו כלפי מטה וציירו תמונה קצת פחות ורודה על שוק התעסוקה. גם הירידה של 0.1% בהכנסה הממוצעת לשעה ציננה את ציפיות האינפלציה בשוק. כעת ממתינים בשוק להתפתחויות בגזרה הגיאו-פוליטית, בעקבות ניצחונו של מחנה ה"לא" במשאל העם באיטליה, שככל הנראה יגרור בחירות מוקדמות, עשוי להגביר את התנודתיות עם פתיחת שבוע המסחר ולהגביר את הביקוש למטבעות המקלט הבטוח כגון הין והפרנק, על חשבון הדולר. החשש הוא שבחירות שייערכו באיטליה יעלו כוחות החותרים להוציא את איטליה מהאיחוד האירופי. אי הוודאות הזו צפויה כמובן להכביד בתקופה הקרובה על האירו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר