העלאת המועדות לחיות הבר הנמצאות בסכנת הכחדה הינה נושא מרכזי בפעילותה של רשות הטבע והגנים. לאחרונה החלו ברשות בקמפיין שמטרתו לשמור על חיות הבר, עלות הקמפיין נאמדת בכשני מיליון שקלים.
רשות הטבע והגנים
הרעיון המרכזי שעומד מאחורי הקמפיין הוא שחיות הבר אינן מבינות את שפת בני האדם, אך אנחנו, בני האדם, יכולים להבין את משמעות מעשינו והשפעתם עליהן ולכן עלינו לשקול מחדש את החלטותינו. לציבור תפקיד מהותי וחשוב בשמירה על חיות הבר - החל משמירה על טבע נקי, דיווח לרשות הטבע והגנים אודות חיה פצועה או במצוקה, הפחתת שימוש בתאורה מלאכותית בשטחים פתוחים, בדגש על מערות עטלפים, הימנעות מטיפוס וגלישה על צוקים באזורי קינון נשרים, סיוע במניעת צייד לא חוקי ועוד.

צבי ארצישראלי // צילום: דורון ניסים
כסלוגן מרכזי לקמפיין נבחר המשפט "כדי שחיות הבר יהיו פה גם מחר", והוא יתמקד בשלב הראשון בחמישה מיני "דגל", המוכרים יחסית לציבור הרחב ומציגים בתי גידול שונים וסוגיות שונות בשמירת טבע: צבי, נשר, צב ים, עטלף וסלמנדרה.
סקרי אוכלוסייה אחרונים של חיות בר אלו, שנערכים לאורך שנים על ידי רשות הטבע והגנים, מצביעים על דילול משמעותי באוכלוסיית חיות הבר בישראל. לפי הסקרים אוכלוסיית הנשרים בישראל מונה כיום רק כ-150 פריטים לעומת 460 בשנת 2003, ומספר קינוני הנשרים בארץ ,מדד המבטא את מצב אוכלוסיית הנשרים, נמצא כבר מספר שנים במגמת ירידה. אוכלוסיית צבי הים מונה רק כ-500 נקבות מטילות, כאשר מדי שנה נרשמים מקרים רבים של פגיעה בצבי הים בחופי הים בישראל.
בנוסף אוכלוסיית הצבי הארץ ישראלי מונה כיום רק כ-3,000 פריטים כאשר בתחילת שנות האלפיים מספר זה עמד על כ-10,000 פריטים. מצב זה חמור במיוחד לאור העובדה שהצבי הארץ ישראלי הוא בעל חיים ייחודי לישראל ונמצא בסכנת הכחדה עולמית. מעבר להם גם העטלפים והסלמנדרות מוגדרים כמינים בסכנת הכחדה ואוכלוסייתן מידלדלת מאד.
במסגרת הקמפיין, השיקה רשות הטבע והגנים גם צמידי הזדהות ירוקים עם הסלוגן המרכזי של הקמפיין – 'כדי שחיות הבר יהיו פה גם מחר', שיחולקו למובילי עשייה ודעה, בין היתר לטובת קידום ויראלי של הנושא באמצעות שימוש בהאש טאג #למעןחיותהבר, וכן הושקו בובות חדשות בדמות חיות הבר. הצמידים והבובות יהיו זמינים לרכישה במרכזי השירות של רשות הטבע והגנים באתרים השונים ברחבי הארץ. בהמשך השנה גם ייצא לאור ספר ילדים בנושא, יוטמעו מושגים במערכת החינוך, ותתקיים פעילות ייעודית לציבור הרחב.

הצמידים להעלאת המודעות - חלק מהקמפיין של רשות הטבע והגנים
10 הדיברות לשמירה על חיות הבר בסכנת הכחדה
1. חיות הבר נועדו לחיות בטבע. אם נתקלתם בחיה כזו בטבע, אל תאספו אותה לביתכם גם אם נדמה לכם שאצלכם בבית היא תזכה לחיים טובים יותר. ניתוק חיה זו מסביבתה הטבעית פוגעת קשות ביכולתה לשרוד או לחזור לטבע, והיא אף מנוגדת לחוק.
2. תשאירו את הטבע נקי. פסולת אדם שנשארת בטבע, היא אחד מגורמי התמותה העיקריים של חיות הבר, בדגש על צבי הים והצבי הארצישראלי הנדיר המצוי רק בישראל. אלו נמשכות לריח המזון בפסולת שנשארה, אך מבלי לשים לב גם בולעות מגבונים, שקיות פלסטיק ועוד, החוסמים ופוגעים במערכת העיכול שלהן , ובכך נחרץ גורלן למות מרעב. על כן ביציאה לטבע ובכלל הקפידו לאסוף את הפסולת אחריכם וסגרו את מכסי הפחים בסביבה, כדי שהפסולת שלנו לא תהפוך למלכודת מוות שלהן.
3. אל תפריעו לקינון הנשרים הנמצאים בסכנת הכחדה. הימנעו מטיפוס וגלישה על צוקים באזורי קינון והקפידו להימנע מהטסת רחפנים או כל כלי טייס אחר באזורים אלו, המאיימים על הקינון.
4. אל תיקחו לעטלפים את החמצן במערות ואל תסנוורו אותם. היכנסו רק למערות שהכניסה אליהן מותרת ובמועדים שאפשר. הקפידו על הליכה במסלולים המוסדרים והימנעו מתאורה ישירה על העטלפים, בין אם בפנס ובין אם במבזק המצלמה. בנוסף אל תדליקו נרות במערות העטלפים, שכן הנרות צורכים חמצן, שריכוזו במערה נמוך מלכתחילה מריכוזו באוויר הפתוח, וחסרונו פוגע בבית הגידול החיוני לעטלפים.
5. אל תיסעו על חופי הים בכלי רכב ממונעים. עקבות הגלגלים שתשאירו מסיטות את צבי הים ממסלולם לים ובכך נפגע משמעותית סיכויים לשרוד. כמו כן הקפידו ללון רק באזורי החוף המותרים לכך כדי לה לפגוע באזורי התנועה והבקיעה של הצבים.
6. הימנעו מזיהום אור בטבע. הפחיתו את השימוש בתאורה מלאכותית בשטחים טבעיים, המאיימת על חיות הבר בסביבה הטבעית שלהם ומונעות מהם לקיים מהלך חיים תקין.
7. אל תשחררו לטבע הפתוח את חיות המחמד. אם במקרה מאסתם בחיית המחמד/הבית שלכם כגון דג, כלב או חתול, הטבע הפתוח הוא לא המקום המתאים להם, גם אם נראה לכם שלטבע הם נולדו. שחרור חיות מסוג זה לטבע עלול לגרום לנזקים משמעותיים לטבע, לבריאות האדם וגם לחיות עצמן.
8. צייד חיות בר אינו חוקי ואינו מוסרי. אל תיקחו חלק בזה ואם נתקלתם באחרים הצדים חיות או מתעללים בהן, דווחו במהרה למשטרה או למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו *3639
9. מצאתם חיית בר פצועה או במצוקה?! אל תמהרו לאסוף אותה עצמאית או להחזירה פצועה לסביבתה הטבעית. התקשרו למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו *3639 , וקבלו הנחיות כיצד לנהוג בה. עשו זאת גם כאשר את מזהים סכנה האורבת להן, כגון סיכוני הרעלה, שריפה בשטחים הפתוחים וכדומה.
10. ידע הוא המפתח לשינוי. היכחדות חיות הבר היא לא גזירת גורל. חיות הבר אומנם לא מבינות אותנו אבל אנחנו יכולים להבין אותן. הבנת חשיבות חיות הבר לחיינו, הסכנות המאיימות עליהן והדרך למנוע אותן הם המפתח לשינוי והם אלו שכנראה יבטיחו לנו שחיות הבר יהיו איתנו גם מחר. למענם ולמעננו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו