רופאים בכירים בישראל בתחום האיידס, לצד הוועד למלחמה באיידס, יוצאים בחריפות כנגד הנחיות חדשות של משרד הבריאות לקבורה וטיפול בגופות של נשאי נגיף ה־HIV חולי האיידס ומחלות מידבקות אחרות. לטענת הרופאים, ההנחיות מתבססות על מידע רפואי מופרך ושגוי לחלוטין, והדבר גורם להחרפה פוגענית של הסטיגמות הקשות ממילא נגד החולים ומחלת האיידס כאילו המחלה עלולה לעבור באוויר.
ההמלצות החדשות, הנחשפות כאן לראשונה, כוללות בין היתר סימון של "סכנה זיהומית" על הגופה, שצריכה להיות עטופה בניילון, וכך גם על גבי האמבולנס שמוביל אותה. נוסף על כך, אסורה טהרה פנימית של גופת המת וניתנו הנחיות לניהול מעקב ורישום מיוחדים של המחלה ברישומי בית הקברות, כולל אנשי הצוות שהשתתפו בקבורה, ואם בקברים אין שכבת בטון יש לקבור מתים אחרים במרחק של 10 מ' לפחות מהקבר של נשא המחלה.
ההנחיות מעוררות הביקורת של משרד הבריאות הועברו לוועד למלחמה באיידס לאחר שבפברואר השנה פסק בית משפט השלום בקריית גת בתביעה יוצאת דופן של משפחה מדרום הארץ כנגד המועצה הדתית בקריית מלאכי. התביעה הוגשה על ידי משפחת נערה בת 18 שמתה מאיידס, ובפסק הדין התקבלה טענת המשפחה כי זיהוי גופתה נמנע מהם בגלל המחלה. השופט, אור אדם, ציין כי ההנחיות החדשות שהוצגו בבית המשפט נכתבו רק לאחר המקרה ופסק למשפחה פיצוי של 30 אלף ש'.
במכתב שהעביר השבוע יו"ר הוועד למלחמה באיידס, ד"ר יובל לבנת, לראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, נכתב כי "מעליב ושגוי לדבר על איידס כעל 'מחלה איומה' ש'מרחפת על ישראל'. אין כל צידוק רפואי לכך שנהגי האמבולנס ונושאי האלונקה יתמגנו, משום שאין כל סיכון להדבקה. ההנחיות מלמדות על ההיסטריה שנובעת, ככל הנראה ולמרבה הצער, מהסטיגמה שאופפת את המחלה ללא הצדקה רפואית". עוד כתב ד"ר לבנת כי אין כל הצדקה שלא לבצע טהרה פנימית של הגופה, מאחר ש"בשימוש באמצעי מיגון בסיסיים שראוי להתגונן בהם בכל מקרה, שהרי ייתכן שהנפטר לא ידע כלל שהוא נשא HIV, לא צפויה לעובדי חברת קדישא כל סכנה. רישום מיוחד של הקבורה היא הפרה חמורה של זכותו של אדם לפרטיות על פי חוק, ולגבי ההנחיה לקבור במרחקים גדולים - האם כותב ההנחיות חושש שהגופות בקברים הסמוכים תידבקנה?!". ל"ישראל היום" אמר ד"ר לבנת כי "את הסטיגמה נגד הנשאים הגיע הזמן לקבור עמוק וליצוק מעליה בטון".
מכתב הוועד למלחמה באיידס נכתב בהסתמך על חוות דעתה הרפואית של ד"ר יסמין מאור, מנהלת המחלקה הזיהומית בביה"ח וולפסון בחולון וחברת הוועד המנהל של הוועד. לעמדה הצטרפו חלק מבכירי הרופאים בישראל בתחום האיידס, ובהם יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת איידס ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות בביה"ח מאיר, ד"ר מיכל חוברס, מנהל יחידת האיידס בביה"ח שיבא בתל השומר, ד"ר איציק לוי, וד"ר דני אלבריט ממכון האיידס בביה"ח קפלן; כולם אמרו ל"ישראל היום" כי הוראות כאלה מנוגדות לחלוטין לידע הרפואי בנושא האיידס.
ממשרד הבריאות נמסר כי "טיוטה של הנוהל הועברה בטעות ואינה הנוסח הסופי. במשרד עובדים כעת על נוהל המתייחס לטיפול בגופות של נשאי מחלות זיהומיות מדבקות, לא רק HIV, הכולל גם מחלות כמו אבולה".
• • •
מחר: יום האיידס הבינלאומי
ב־2015: ירידה במספר נשאי איידס חדשים מקרב גברים מהאוכלוסייה הגאה
412 נשאי HIV חדשים התגלו בישראל בשנת 2015, כך עולה מנתונים המתפרסמים לרגל יום האיידס הבינלאומי שיצויין מחר. בישראל חיים 7,170 נשאי איידס וב־2015 נפטרו 33 חולים. שיעור ההדבקה ב־HIV בישראל עומד על 49 מקרים למיליון איש, והוא נמוך מהקיים ברוב מדינות אירופה וצפון אמריקה. מקרב הנשאים שהתגלו השנה הקבוצה העיקרית היא של הומוסקסואלים (125 נשאים חדשים) וכן של אנשים שהגיעו ממדינות אפריקה וממדינות נוספות שבהן שכיחות האיידס גבוהה (74 נשאים). כמו כן, אובחנו 35 נשאים שהשתמשו בסמים בהזרקה וארבעה תינוקות שנדבקו מאמותיהם.
ב־2015 חלה ירידה משמעותית במספר נשאי האיידס החדשים מקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, מ־148 ב־2011 ל־125 ב־2015. התוצאה המעודדת היא פרי מאמץ בן כמה שנים, שבהן הובילו משרד הבריאות, ארגוני הקהילה הגאה והוועד למלחמה באיידס תוכנית ממוקדת לאוכלוסייה הגאה. כחלק מהתוכנית נפתחו מרכזי בדיקה, נעשה קמפיין ממוקד בשיתוף הארגונים הגאים ונעשתה פעילות על ידי מתנדבים מהקהילה.
מיטל יסעור בית־אור