מות הפעוט מחייב בדיקה

מוקדי רפואת הילדים של קופות החולים נחשבים מתקדמים - אך המקרה דורש לבחון שוב את תפקודם

חדר מיון ילדים בביה"ח איכילוב בתל אביב  //  צילום: גדעון מרקוביץ' // חדר מיון ילדים בביה"ח איכילוב בתל אביב  //  צילום: גדעון מרקוביץ' ,
חדר מיון ילדים בביה"ח איכילוב בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ' // חדר מיון ילדים בביה"ח איכילוב בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ'

עדיין לא ברורה התמונה הרפואית המלאה, שהביאה למותו הטרגי של הילד בן ה־4 במוצאי השבת בחדר מיון ילדים בביה"ח איכילוב בתל אביב. מה שכן מובן הוא שהמקרה מחייב בירור יסודי של משרד הבריאות את הטיפול שקיבל הילד במוקד קופת החולים מכבי ואת המידע שעולה מבדיקת המקרה באיכילוב, מבתי החולים הגדולים והמרכזיים בארץ.

הטיפול, ההשגחה וההוראות הרפואיות במוקד מכבי מחייבים חקירה של משרד הבריאות, גם בשביל לבחון אם היה אפשר לפעול אחרת או מהר יותר במוקד מכבי, וגם כדי להפיק לקחים לשאר המוקדים הרפואיים בקופות החולים. 

בחקירה זו יש לבדוק אם לא היה צריך במוקד של מכבי למהר ולשלוח בעצמם את הילד לאשפוז באיכילוב? האם במקרה זה היה סביר להשאיר את שיקול הדעת אצל ההורים, שיחליטו בעצמם מתי ואיך לקבוע שיש "מקרה של החמרה במצבו של ילדם"? האם במקרה זה לא היתה לצוות הרפואי במוקד החובה לדעת שהחמרה במצבו של הילד עלולה להיות, גם אם במקרים נדירים כל כך, מהירה וטרגית? האם אכן המוקד של מכבי, כמו המוקדים האחרים של הקופות, הוא תחליף ראוי ומספק לחדרי המיון בבתי החולים? 

בשנים האחרונות מפרסמות קופות החולים (בעיקר כללית ומכבי) את מוקדי רפואת הילדים שלהם, הכוללים אפשרות לאבחון ולמסירת מידע רפואי במוקדים טלפוניים ומקוונים, המאוישים ברופאי ילדים ובאחיות. הקופות מציגות זאת כשירות מודרני ומתקדם, והורים רבים עושים בו שימוש.

אין ספק שהמוקדים האלה מספקים שירות חיוני ויעיל, וגם מורידים את העומסים הקשים בחדרי המיון, אבל שורה של מקרים כמו המקרה הטרגי של הפעוט מגבעתיים מחייבים את משרד הבריאות וקופות החולים לבדוק מחדש את התפקוד ואת המוכנות של המוקדים הרפואיים לתת אבחונים ושירותים רפואיים שהם מספיק טובים, איכותיים, מהירים - וזהירים. 

•   •   •

טרגדיה במיון איכילוב: בן 3 נפטר מחיידק אלים

הפעוט טופל מוקדם יותר במוקד הרפואי של קופת החולים ושוחרר לביתו - אז חלה החרפה במצבו ובביה"ח לא הצליחו להציל את חייו • הילדים וההורים בגן שלו עברו טיפול מונע נגד הידבקות

ד"ר איילת רמון וד"ר גליה גריסרו  //  צילומים: גדעון מרקוביץ'

הסיוט הגדול ביותר להורים לפעוטות התממש שלשום במשפחה אחת, שאיבדה את היקר לה מכל. פעוט בן 3 ותשעה חודשים מגבעתיים מת במוצאי השבת, ככל הנראה בשל חיידק אלים. הבדיקה נמשכת וסוג החיידק לא ידוע, אבל התוצאות הטרגיות כבר בלתי הפיכות.

המקרה החל כשההורים של הילד לקחו אותו למוקד רפואי של קופת חולים מכבי, אחרי שחש ברע. רופאה מומחית ברפואת ילדים בדקה אותו, נתנה לו עירוי נוזלים ולקחה תרבית מגרונו. לאחר מכן שיחררה אותו לביתו עם מרשם לאנטיביוטיקה, אם תתקבל תשובה שהוא חולה בדלקת חיידקית, ועם הפניה למיון לשימוש במידת הצורך. בהמשך אף דווח לצוות שטיפל שהילד אכל ושתה, סימן מעודד.

עם זאת, שעות לאחר מכן הילד התמוטט והגיע לחדר המיון של איכילוב במצב של הלם. "הילד נכנס מייד לחדר ההחייאה. עשינו פעולות החייאה מתקדמות כולל הנשמה, עיסויי לב ומתן תרופות", אמרה ד"ר איילת רמון, מנהלת מיון ילדים באיכילוב, "לצערי, כעבור 45 דקות, כשלא חזר קצב הלב, נאלצנו לקבוע את מותו".

סכנת הזיהומים

סיבת המוות המדויקת, כאמור, עדיין לא הובררה. חיידקים בעלי תגובה אלימה ומהירה שכזו בילדים הם על פי רוב סטרפטוקוק ("החיידק הטורף") ומנינגוקוק ("החיידק האלים"). שניהם חיידקים שאינם נדירים בצורתם הלא אלימה, אך בעקבות מחלה ויראלית או שינוי פתאומי אחר עלולים לגרום למחלה זיהומית קשה ולקריסת מערכות.

מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנת 2016 היו עד כה 61 מקרים של זיהום מחיידק הסטרפטוקוק האלים, וגם 24 מקרי זיהום בדם ו־60 מקרים של דלקת קרום המוח ממנינגוקוק אלים.

"אין זיהוי של חיידק, וכנראה כבר לא יהיה כי נלקחה תרבית דם אחרי שהוא קיבל טיפול אנטיביוטי", אמרה אתמול ד"ר גליה גריסרו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות באיכילוב. לדבריה, "מבחינה מיקרוביולוגית אנחנו לא יודעים את הסיבה, ורוב הסיכויים הם שמדובר בתהליך זיהומי".

"זה בלתי נתפס"

בגן לילך בגבעתיים, שם התחנך הפעוט, התקבלה ההודעה על מותו של הילד בתדהמה. עיריית גבעתיים מסרה כי הקימה צוות הכולל גורמי בריאות, חינוך ורווחה, המעניק לילדים ולהורים בגן מענה מלא, הן מבחינה רפואית והן תמיכה רגשית. פסיכולוגית ועובדים סוציאליים כבר הגיעו אתמול כדי לסייע לצוות הגן. "הוא היה ילד יפה, שמח. מה שקרה זה בלתי נתפס", אמרה אחת האימהות. לפעוט שנפטר יש אחות תאומה, שלדברי קרובים למשפחה עוד לא יודעת על שאירע.

כדי להפיג את המתח, ובהתאם לנהלים הרפואיים, במשרד הבריאות החליטו להעניק טיפול מנע לילדים ולהוריהם כדי למנוע הידבקות. גורמי הרפואה הדגישו בפניהם כי "הסכנה להידבקות נמוכה במיוחד". בהקשר זה הוסיפה ד"ר גריסרו כי "משרד הבריאות נקט את האמצעים המקסימליים למנוע הדבקה בגן הילדים של הילד".

מהמשרד עצמו נמסר כי "מדובר במקרה פטירה על רקע לא ידוע. התמונה הקלינית מתאימה לכמה מצבים רפואיים, ולכן ניתן טיפול מונע לילדי הגן ולמי שבא עם הילד במגע קרוב".

מקופת חולים מכבי נמסר: "זהו מקרה מצער מאוד ואנו משתתפים בצערה של המשפחה. הפעוט נבדק על ידי רופאה מומחית במוקד, קיבל טיפול רפואי והושאר להשגחה לכמה שעות, עד שנצפתה הטבה במצבו. הוא שוחרר לביתו עם הפניה למיון במקרה של החמרה, וכן המלצה להמשך טיפול בהתאם למצבו הקליני".

החשש מהחרפה פתאומית ומסוכנת בבריאות הילדים הוא, כאמור, מהמפחידים ביותר שחווה כל הורה באשר הוא. ד"ר רמון הזכירה בדבריה אתמול כמה סימנים שאמורים להדליק נורה אדומה. "כמו תמיד במצב של מחלות חום, חשוב להסתכל על מצב ההכרה, תגובתו של הילד לסביבה וקשר העין שהוא יוצר אחרי שיורד החום. האם הוא רוצה לשחק, האם פעיל - אם לא, חשוב לפנות למיון", היא אומרת, ומדגישה כי "בזמן מחלות חום ילדים יכולים ללקות בהתייבשות. צריך לשים לב לשתן בשלבים מתקדמים, במיוחד במקרים של זיהומים אלימים".

מיטל יסעור בית־אור ויהודה שלזינגרטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר