מותג דאצ'יה הרומני מציע את דגמיו במחיר תחרותי מאוד, מה שמעלה כמובן את שאלתו הנצחית של פולי מהגשש: "תגיד, זה לא זול מדי?" דאצ'יה, שנוסדה ברומניה ב־1966, התבססה כבר מראשית דרכה על דגמי רנו, וזה שהתבסס על רנו 12 הגיע גם לכאן לפני שלושה עשורים (וגם קודם). "גם אתה יכול 88'", נאמר על הדגם שנקרא כאן דלתא. המפעל נקנה על ידי רנו ב־1999 ונועד להיות המותג שלה לארצות מתפתחות.
דאצ'יה, כיום חלק מתאגיד הענק רנו־ניסאן־מיצובישי, מציעה חמישה דגמים, רובם גדולים ביחס, וכולם מתבססים על הרצפה המשרתת את הסופרמיני קליאו, אבל עם הארכות נדרשות בבסיס הגלגלים.
לכל הדגמים - שהוצגו בין 2008 ל־2012 - מכלולי רנו: מנועי בנזין 0.9 ליטר טורבו ו־1.2 ליטרים או מנוע דיזל 1.5 ליטרים, תיבה ידנית ובמקרים מסוימים רובוטית חד־מצמדית. דאצ'יה מיובאת לישראל מאז 2015 ומשווקת באופן מקורי: אפשר להזמין ברשת, ואפשר לקבל את הרכב מייד עם הרכישה באולם התצוגה.
דגמים ושקלים

דאצ'יה מציעה מיניוואן גדול יחסית, לודג'י, המיועד גם לשבעה נוסעים, מ־99,500 שקלים. דגם נוסף הוא דוקר, שיכול לשמש משפחתית ומסחרית בינונית - מ־5 נוסעים ו־800 ליטר מטען, ועד 2 נוסעים ו־3,000 ליטר; המחיר: מ־94,000 שקלים. דגם נוסף הוא סנדרו, סופרמיני שמחירו כמחירה של מיני: 55,000 שקלים. הדגם הרביעי הוא לוגאן, תת־משפחתית שמוצעת כסדאן (מ־75,000 שקלים) וגם כסטיישן (MCV, מ־83,000 שקלים). גם הדגם הסקסי ביותר, רכב הפנאי דאסטר, זול: החל מ־90,000 שקלים (בנזין, 4x2). דגם זה מוצע גם עם מנוע דיזל, גם עם הנעה כפולה - ובכל המקרים במחיר הנמוך בארץ.
עקרונות הוויתור
המחירים הנמוכים צמודים למכונית חדשה שיש לה אחריות מלאה ל־36 חודשים. אבזור הנוחות נדיב, והמימדים כאמור נרחבים. המכלולים העיקריים בסיסיים: המנועים אינם חזקים, גם בהשוואה לגרסאות הספק אחרות; תיבות ההילוכים ידניות, ובמקרים הבודדים שהן לא, מדובר ברובוטית חד־מצמדית עם שילוב הילוכים לא ממש חלק.
אבל, ואת זה חשוב לזכור כל הזמן: מדובר בדגמים זולים מאוד־מאוד, והתמורה, לכן, אמורה להיות טובה אבל לא מדהימה. כלומר: קיבלתם פחות, שילמתם הרבה פחות וקניתם המון אוטו.
אבל, וכאן מדובר באבל גדול מאוד, יש בעיה. להוציא הסופרמיני סנדרו, שיש לו ארבעה כוכבים במבחן הריסוק של יורו NCAP - לארבעת הדגמים האחרים יש רק שלושה כוכבים; ציוני הריסוק בינוניים, ואלה של ההגנה על הולכי רגל ואבזור הבטיחות נמוכים ביותר.
דאסטר במבחן המעשה
תחכום בעיצוב אין כאן, הפגנת שרירים של רכב פנאי יש ויש. עיצוב סביבת הנהג אינו מרהיב אך נאה יחסית, ואבזור הנוחות מכובד: מערכת מולטימדיה מקורית עם מסך מגע, כוונון חשמלי למראות ולחלונות ושאר טובין דומים. אבל הנדסת האנוש בעייתית: מסך המולטימדיה נמוך מדי ופחות מדי רגיש למגע; כפתורי התפעול מפוזרים ללא קשר וממוקמים באופן בעייתי; מנגנון כוונון המושב לא נוח. החומרים מוצקים לתחושה, אך ההרכבה בינונית וגימור הפקדים, כמו אלה של המזגן, גס.
תנוחת הנהיגה סבירה (אם כי ההגה נע רק על ציר הגובה), מושב הנהג גם (למרות שהבסיס קצר מדי) אך המרחב מלפנים לא יותר ממספק; ברכי הנהג והנוסע קרובות לדלתות ושניהם קרובים זה לזה. מאחור המרחב טוב מאוד לשניים עם מרווחי ראש וברכיים טובים. תא המטען גדול בנפחו ויעיל בשימוש.
בשטח
"ארצות מתפתחות" מתאפיינות, גם, בדרכים משובשות; השמועה אומרת שיש כמה כאלה כאן. המתלים רכים כנדרש, והדאסטר סופגת היטב את כשלי האחזקה ברחובות, השיבושים בכבישים ובהמשך גם את המהמורות בשבילים, מעבר לאספלט. רק השילוב מהירות־גבוהה/גלי־כביש גורם לתנודה יתרה של הרכב. נוח? מאוד. נעים? פחות. איכות הנסיעה נפגמת, מוחשית; המנוע רועש (פרט לשיוט במהירות נמוכה), המתלים משמיעים קול בכל מפגש עם מהמורה מזדמנת, ורעשי הרוח והכביש מפגינים נוכחות בכבישים הבין־עירוניים.
הביצועים סבירים, לא מעט בגלל יכולת מנוע הדיזל לספק דחף יעיל בסל"ד נמוך. לגירסה זו תיבה ידנית עם שישה הילוכים, והם מחולקים כך שארבעת הראשונים מוסיפים לביצועים, והשניים האחרונים תורמים לחיסכון. ואכן, הדאסטר צורכת ליטר סולר ל־14 עד 16 ק"מ.
בכבישים מתפתלים אותם מתלים רכים גורמים לדאסטר לזוז יותר מדי, מה שמייד יוביל להורדת הקצב. ההגה קצת מטושטש במרכז, אך בהחלט מפתיע בהמשך, והנהג יכול להרגיש מה שהוא עושה.
כרכב פנאי שאינו הולך בגדולות, יש לגירסת הדיזל כפולת ההנעה הזו לא מעט להציע. המתלים כאמור מספקים נוחות נסיעה טובה גם בטיול שבילים נינוח עם המשפחה, והמנוע־פלוס־ההילוכים עוזרים להתגבר על קשיים כאלה ואחרים. גם נתוני המרכב מאפשרים לרכב הזה להגיע רחוק יותר בשטח מאשר הרבה כלים מפונפנים בהרבה.
במבחן התוצאה
למרות הבסיס המכני הבסיסי, הנדסת האנוש הבעייתית, איכות הגימור הלא מרהיבה - קל מאוד להמליץ על הדאסטר בגרסתו זו; רכב פנאי בעל יכולת, ונוח לנסיעה. המחיר הנמוך מקזז היטב את כל הדברים הצמודים ל"מחיר נמוך". אבל השאון הבלתי פוסק במהלך כל נסיעה וציון הבטיחות הלא מספק במקרה של תאונה, מכבידים, מאוד, על המלצה כזו. השקלול והשיקולים - כולם שלכם.
• • •
דאצ'יה דאסטר | תעודת זהות

מנוע: 1.5 ל' דיזל, 4x4, פרסטיג'
הספק: 109 כ"ס/4,000 סל"ד
מומנט: 24.5 קג"מ/1,750 סל"ד
תיבת הילוכים: ידנית, 6 היל'
מהירות מירבית: 168 קמ"ש
0 ל־100 קמ"ש: 12.9 שנ'
תא מטען: 1,635-475 ל'
מחיר: 138,000 שקלים
אהבנו: מחיר, נוחות נסיעה, יכולת שטח
פחות אהבנו: ציון בטיחות, רעשי נסיעה, הנדסת אנוש
צילומים: שחר אלגזיטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו