סוכר, סוכר ושוב סוכר. כמעט כל מוצר מזון ומשקה תעשייתיים מכילים כמויות סוכר שמתחבאות מאחורי שמות שונים וגורמות נזק לבריאותנו, דוגמת השמנת יתר, שמוגדרת כמגיפה. לנוכח המצב, בחודש שעבר קרא ארגון הבריאות העולמי למדינות להטיל מס של 20 אחוזים על משקאות ממותקים, במטרה להוביל לירידה בצריכתם. כמו כן, ממליצים בארגון לא לשתות יותר מ־240 מ"ל של משקאות ממותקים ביום. גם כאן בישראל הצטרפו למגמה הבריאה, ומשרד הבריאות יצא בקמפיין נגד משקאות ממותקים. לאחרונה הופיעו ברשת האינטרנט טענות שלפיהן במשרד הורידו מהפרק את אפשרות יישום המס בישראל בשל לחץ של יצרניות משקאות פופולאריים בשוק. פנינו למשרד הבריאת לקבלת תגובה, אך שם סירבו להתייחס.
עם זאת, חלק מחברות המזון הבינו כי עליהן להתיישר לתכתיב החדש, ובהתאם לכך החלו להפחית את כמויות הסוכר במזון ובמשקאות השונים.
כך, למשל, החברה המרכזית למשקאות הפחיתה כ־40 אחוזים מכמות הסוכר במשקה ספרייט. חברת יפאורה הפחיתה את כמות הסוכר בכל המותגים שלה, ובהם תפוזינה, קריסטל ו־RC קולה. גם משקה השוקו האהוב על הילדים הותאם למגמה הבריאה. "שוקו מוו" של טרה מוצע ללא סוכר עם ממתיק הסטיביה בלבד, תנובה משווקת מוצר עם 40 אחוזים פחות סוכר ויטבתה השיקה את "השוקו שלי", ללא סוכר וללא ממתיקים, כך שכל אחד יכול להמתיק לעצמו את השוקו.
הפחתה כזו עלולה להשפיע על הטעם, ולא תמיד לטובה. לשם כך בחרנו חמישה משקאות מופחתי סוכר, ונתנו אותם לחמישה אוהבי מתוק. ביקשנו מהם לשתות את המשקאות במשך שבוע, ולרוץ לספר לחבר'ה.
כמו כן שוחחנו עם ד"ר אולגה רז, תזונאית בכירה וראש תחום דיאטה קלינית באוניברסיטת אריאל, על מגמת הפחתת הסוכר. "צריך להיות מציאותיים", היא מסבירה, "אנשים לא ישתו רק מים. לכן רבים מהם מעדיפים לשתות משקאות דיאטטיים. לפי הצהרות ארגון הבריאות העולמי, אין הוכחה שממתיקים מלאכותיים גורמים לבעיות בריאות". היא מצביעה על כך שאנשים רבים תופסים את המשקאות מופחתי הסוכר כדיאטטיים - אך הם לא: "אנשים לא מסתכלים על מה שכתוב מאחורי הבקבוק. זה סוג של הטעיה עצמית ולא של החברות, כי הן כותבות מה המשקאות מכילים. אם זה אדם מבוגר והוא יכול לשתות מעט מזה, אז בסדר". כמה זה מעט? לדברי ד"ר רז, "בכפית סוכר יש בממוצע 5 גרם סוכר, השווים ל־20 קלוריות. בכוס של משקה ממותק רגיל יש בערך 4-5 כפיות סוכר, שזה בערך 80 קלוריות לכוס, והכמות המקסימלית המומלצת ליום עומדת על 9-10 כפיות סוכר ביום".
השינוי טמון בחינוך
לדבריה, "צריך להבין שהסוכר מסתתר בכל מיני שמות, כגון סירופ פרוקטוז, שזה סוכר מזעזע. יש גם תוספות של סילאן, דבש, גלוקוזה ועוד שמות שאנשים לא קולטים שהם למעשה סוכר, ולכן חושבים שהם לא שותים סוכר. לכן צריך לחשוב בהיגיון - אם משהו הוא מתוק אז הוא מכיל סוכר, או סוכרים בשמות אחרים. לדעתי צריך לחייב את החברות לציין כמה סוכר המוצר מכיל. אני חושבת שמשרד הבריאות יתערב בזה".
באשר לקמפיין של משרד הבריאות, ד"ר רז מציינת כי מדובר במגמה עולמית: "לעודד לצרוך פחות משקאות ממותקים ולהוציא את מכונות השתייה והממתקים מבתי הספר זה חשוב מאוד, אבל זה לא ישנה את העולם. מה שישנה זה שיעורי תזונה בבתי הספר, שבזכותם ילדים יבינו למה לא כדאי לשתות סוכר".
אחת החברות שהפחיתה סוכר במגוון המשקאות שלה היא כאמור יפאורה. טל מלכה־סלהוב, מנהלת השיווק של החברה, מספרת על התהליך: "לא קיבלנו תגובות שליליות על הפחתת הסוכר במוצרים הקיימים. אנחנו עושים את זה במהלך הפחתה עדינה, בשלבים, ואז החך מתרגל לאט לאט. אנחנו נמשיך להפחית עד כמה שהצרכנים יוכלו לקבל".
ואולם, אחת ההשקות של יפאורה לפני קצת יותר משנתיים כללה את שוופס 22, משקה קולה מופחת סוכר, המבוסס על שילוב של סוכר וממתיק הסטיביה. ההשקה נחלה כישלון והמוצר הורד מהמדפים. לדברי מלכה־סלהוב, "היו לכך כמה סיבות: רוב הצריכה של משקה קולה היא של המשקה של חברת קוקה קולה, ואנשים רגילים לטעם שלו. הטעם של הסטיביה היה מורגש ואנשים לא אהבו זאת. זה היה מוצר חדש עם טעם שנוי במחלוקת". מנגד היא מצביעה על סידרת FRUIT WATER, שהושקה בקיץ שעבר ולדבריה, "מדובר בהצלחה גדולה. את המוצר רוכשים צרכנים קבועים ויש שביעות רצון גדולה מהטעם של המוצר".
בהתייחסה לקמפיין של משרד הבריאות היא אומרת כי "כבר מרגישים את ההשפעה. הצרכן שומע את השיח ואנחנו רואים שזה משפיע".
המשקאות שנבדקו

1 | מים בטעמים - נביעות+
- כמות סוכר בכוס: ככפית וחצי
- קלוריות ל־100 מ"ל: 15
- דבר הנסיין: "שתיתי את הטעמים ענבים, אננס, תפוח ואפרסק. אהבתי את המשקאות, הטעם המתוק מורגש וזה אכן מספק. אני לא מרגיש צורך לשתות משקאות מתוקים יותר"
- המחיר: 6.90 ש' ל־1.5 ליטר
2 | ספרייט
- כמות סוכר בכוס: 2 כפיות וקצת
- קלוריות ל־100 מ"ל: 24
- דבר הנסיין: "אני אוהב שתייה מתוקה ואין לי בעיה עם השינוי שעבר המשקה. הטעם כמעט אותו הדבר, מרגישים שינוי מסוים, אבל הוא מינורי ולא שינה את הטעם המתוק הרגיל"
- המחיר: 6.50 ש' ל־1.5 ליטר
3 | מים בטעמים - שופרסל
- כמות סוכר בכוס: ככפית וחצי
- קלוריות ל־100 מ"ל: 15
- דבר הנסיין: "שתיתי את טעמי האפרסק והתפוח. בעיניי שניהם טעימים. גם אשתי וילדיי טעמו מהמשקה ואהבו, ובעיקר את האפרסק, שמתיקותו מספיקה. הילדים שיבחו את מתיקותו של התפוח"
- המחיר: 4.90 ש' ל־500 מ"ל
4 | שוופס ICE
- כמות סוכר בכוס: כפית עם קצת "גיבנת"
- קלוריות ל־100 מ"ל: 12
- דבר הנסיין: "טעמתי את שלושת הטעמים בסידרה: מלפפון־מלון, פינק ליידי ותות־אננס. מבחינתי זה לא תחליף לסודה ולא למיץ. הטעמים לא התחברו לי והמשקה לא מחליף את המשקאות שאני אוהב"
- המחיר: 6.90 ש' ל־1.125 ליטר
5 | FRUIT WATER
- כמות סוכר בכוס: קצת פחות מ־2 כפיות
- קלוריות ל־100 מ"ל: 19
- דבר הנסיין: "שתיתי את טעם התפוחים. כחובב מיצים, משקאות מים בטעמים לרוב הרגישו לי תפלים. מהבחינה הזו המשקה הנוכחי דווקא הצליח לשבור את המשוואה. זה לקח כמה ימים, אבל התרגלתי"
- המחיר: 5.90 ש' ל־1.5 ליטר