החל הקרב בוועדת הכספים על העלאת גיל הפרישה לנשים: חברי ועדת הכספים נדהמו לגלות, כי ללא החלטה שלהם עד דצמבר גיל הפרישה לנשים יועלה ב-1 בינואר 2017 באופן אוטומטי ל-64. ועדת הכספים קיימה היום (שני) דיון ראשון בהמלצת שר האוצר, משה כחלון להעלאה מדורגת של גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 בשמונה שנים – כול שנה בשלושה חודשים.
בתחילה האוצר הציע להעלות את גיל הפרישה ל-65 אך נוכח התנגדותן של כל חברות הכנסת, האוצר מסתפק כרגע בהעלאת גיל הפרישה ל-64. נציגי בנק ישראל בוועדה הציבורית היו בעמדת מיעוט ותמכו בהעלאת גיל הפרישה לנשים מיד ל-67 כמו של הגברים.
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני פנה לכחלון בבקשה להאריך את פרק הזמן הנדרש בשלושה עד שישה חודשים כדי להגיע להסכמות עם חברי ועדת הכספים בנושא גיל הפרישה לנשים מעבר לדצמבר. גפני הבהיר כי גיל הפרישה לנשים לא יתחיל לעלות לפני חודש מארס או אפילו חודש יוני. נציג ההסתדרות דרש להאריך בשנה שלמה את פרק הזמן הנדרש.
"צריך להרחיק את האקדח מהרקה", אמר נציג ההסתדרות בדיון, זאת נוכח העומס הצפוי של ועדת הכספים שצריכה להעביר עד דצמבר את חוקי התקציב הדו שנתי ואת חוק ההסדרים. במקביל ועדת הכספים תפעל כדי לתקן את החוק כך שגיל הפרישה לנשים לא יועלה באופן אוטומטי בינואר, ללא הסכמת ועדת הכספים.
גמליאל: "לדון בגיל הפרישה לא עפ"י מינים אלא עפ"י מקצועות"
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל הודיעה, כי היא מתנגדת להצעת האוצר. "אסור להעלות את גיל הפרישה לנשים באופן שרירותי, צריך להפסיק לדבר על גיל הפרישה במונחים של גברים ונשים ולדון בגיל הפרישה לפי מקצועות", אמרה גמליאל. השרה גמליאל הוסיפה, כי היא רואה בהעלאת גיל הפרישה לנשים הזדמנות לשינוי חברתי וערכי: "יש לאפשר גיל פרישה אופציונלי לנשים שייתן מענה מיטבי למגוון רחב של אוכלוסיות בעלות מגוון תחומי עיסוק ובכך להביא לשיפור מעמדן הכלכלי", אמרה גמליאל. נוכח התנגדותה של גמליאל תידרש הממשלה כולה לדון בהעלאת גיל הפרישה לנשים.
בדיון בוועדת הכספים השתתפו הרבה חברות וחברי כנסת: יו"ר מר"צ ח"כ זהבה גלאון, ח"כ אורלי לוי אבקסיס , ח"כ שלי יחימוביץ' וכן ראשי אגף התקציבים, בנק ישראל והביטוח הלאומי. גלאון ויחימוביץ' טענו בדיון כי האוצר הפעיל כבר את שעון העצר. "המוסד לביטוח לאומי כבר שולח הודעות לנשים שנולדו אחרי 1955 לפיהן גיל הפרישה שלהן יתחיל לעלות בקרוב. חוק הביטוח הלאומי, וכן טבלאות הגיל ותוחלת החיים והתמותה, אינן מסוכנרנות עם חוק גיל הפרישה של הכנסת", אמרו גלאון ויחימוביץ'.
נציג הביטוח הלאומי הבטיח כי ההודעות לא יישלחו יותר, סגנית הממונה על התקציבים, יעל מבורך ציינה כי השר כחלון קיבל תמיד את ההחלטות כלשונן. "שר האוצר חושב שהחלטות הועדה ראויות אבל מבקש להרחיב את בסיס ההסכמות ולעשות שינויים מתבקשים". מבורך הבטיחה כי כחלון לא ינצל את החוק שמאפשר להעלות באופן אוטומטי את גיל הפרישה לנשים. "אני הייתי רוצה להגיע להבנות בסדר הזמנים הנתון, אם לא נצליח - תתכנסו שוב וקבלו החלטה", אמרה מבורך.
"נשים מוחלשות לא יהנו מהפנסיה". חה"כ אורלי לוי // צילום: דוד ועקנין
יחימוביץ' אמרה לנציגי האוצר: "אתם כמו פצצה לא חכמה שנופלת על כולם. אתם מדברים על אחריות בסוג של התנשאות, אבל גם לנו יש אחריות לנשים האלה. הוועדה הזו הייתה צריכה להיות מוקמת לפני חמש שנים, הוקמה באיחור, ורק בגלל לחץ של זהבה, אורלי ושלי".
ח"כ אורלי לוי אבקסיס העלתה את סוגיית 30% מהנשים המוחלשות שכבר לא יכולות לעבוד, אך גיל הפרישה יעלה גם עבורן? "כאן צריך לעצור, אי אפשר להפקיר נשים לעוני". ח"כ אבקסיס טענה כי העלאת גיל הפרישה לנשים יביא למצב שנשים מוחלשות שעובדות בניקיון, במטבח, בסיעוד כלל לא ייהנו מהפנסיה בגלל שתוחלת החיים שלהן קצרה מהממוצע של רוב הנשים. נשיא העצמאים, רועי כהן הזהיר כי ההמלצות כלל אינן מכוונות לאותן עצמאיות שעברו את גיל 60, למעלה מ-20,000 נשים נוספות שיש להתייחס גם אליהן.