מי שהניח שפרשת האי־מיילים של קלינטון התפוגגה בשל ההחלטה לא להעמידה לדין - התבדה. אתמול נודע כי גורם בכיר במחלקת המדינה ניסה לכאורה לנצל את תפקידו כדי ללחוץ על ה־FBI להיטיב עם מזכירת המדינה לשעבר בחקירה נגדה.
דונלנד טראמפ, המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית ניצל את ההזדמנות וציין במהלך עצרת תמיכה בווינסקונסין שהתקיימה אתמול (שני), כי בידיו הקלטות המצביעות על פעילות פלילית של המועמדת הדמוקרטית לנשיאות, הילארי קלינטון.
"זהו אחד מהמחדלים הגדולה שידעה המדינה", אמר טראמפ ואף השווה את חומרת המעשים של קלינטון לפרשת ווטרגייט. טראמפ טוען כי מחלקת המדינה מנסה להסתיר את פשעיה של קלינטון שלטענתו שלחה חומרים מסווגים בשרתים "שאויביי המדינה יכלו ליירט בקלות".
הדברים עולים מ־100 עמודים נוספים מחומר החקירה, שאותם פירסמה אתמול הבולשת הפדרלית. לפי החומרים, עולה חשד כי תת־המזכיר לענייני ניהול במחלקת המדינה, פטריק קנדי, ניסה להציע ל־FBI "עיסקת חליפין" כדי להגן על קלינטון, שעבורה עבד כשכיהנה כמזכירת המדינה. במסמכים מתואר כי קנדי, שנותר מקורב אליה, הציע בשנת 2015 להוריד את הסיווג של כמה אי־מיילים שנשלחו בשרת הפרטי שלה - כנראה כדי שלא תואשם בהעברת חומר מסווג בשרת שהקימה בניגוד לנהלים. בתמורה, כך הציע קנדי לכאורה, יקבל ה־FBI תוספת תקנים במדינות מסוימות מחוץ לגבולות ארה"ב. אחד מסוכני ה־FBI אף טען כי קלינטון הפרה באופן "בוטה" ו"תדיר" את נוהלי מחלקת המדינה.
לדברי ציר בית הנבחרים הרפובליקני ג'ייסון צ'ייפיץ, המידע החדש יכול לספק חומר ל"ארבעה שימועים" נפרדים בעניין קלינטון. ממטה המועמדת נמסר כי המסמכים לא מלמדים על כל התנהלות פסולה, וכי "אין זה חריג שגורמים במחלקת המדינה יסתייגו מסיווג יתר". ב־FBI הכחישו שהעיסקה יצאה אל הפועל, ומקורות בארגון מסרו כי אחד הסוכנים הוא שהציע אותה; והמועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ צייץ כי הדיווח "לא ייאמן".
סטיבן הייז, עיתונאי שמרני בכיר בשבועון "Weekly Standard", כתב כי המסמכים החדשים הם "הכי קשים" שנחשפו עד כה בפרשת האי־מיילים, וכתב אחר ציין כי עצם הצעת העיסקה היא בבחינת עבירה חמורה.
וזה לא הפרסום היחיד שהביך את קלינטון: אתר ההדלפות ויקיליקס המשיך בימים האחרונים לחשוף אי־מיילים מתיבת הדוא"ל של יו"ר הקמפיין שלה, ג'ון פודסטה. באחד מהם, מ־2013, מתייחסת קלינטון ליכולת של ישראל לתקוף את מתקני הגרעין באיראן. בין השאר צוטטה כאומרת כי "גם אם נחזיר את תוכנית הגרעין שנתיים לאחור, זה שווה את המאמץ, להערכת הישראלים", אך הוסיפה כי "הם לא יכולים לגרום נזק רב לבדם".
באי־מייל אחר הופיע דיווח של שגריר אמריקני לשעבר, בעקבות ביקורו בישראל ב־2015. "נדהמתי לגלות כמה אנטיפתיה וחוסר אמון קיימים כלפי אובאמה", פירט, והוסיף כי הנשיא נתפס כ"חלש, פרו־מוסלמי ואנטי־ישראלי - לא רק בקרב גורמים רשמיים, אלא גם בקרב חבריי מכל קצות הקשת הפוליטית".
בינתיים עלו סימני שאלה לגבי "פעולת תגמול" אפשרית של מטה קלינטון כלפי ויקיליקס. אתר ההדלפות הודיע אתמול כי "גורם מדינתי" קטע את חיבור האינטרנט הרגיל שלו, וכי "הופעלו תוכניות מגירה הולמות" כדי שיוכל להמשיך לפרסם חומרים על קלינטון בשבועות הקרובים. מאוחר יותר מסרו בוויקיליקס כי אווקדור – שבשגרירותה בלונדון שוהה מייסד הארגון, ג'וליאן אסאנג' - היא שניתקה את החיבור.
ואם לא די בכך, ה"ניו יורק טיימס" דיווח אתמול כי חוג מקורביה של קלינטון סייע לכאורה לתורמים של קרן קלינטון במהלך כהונתה כמזכירת
המדינה. זאת, בין השאר, תוך כדי השגת מכרזים עבור התורמים בפרויקטים שונים בהאיטי ובאפריקה. לאחר סיום כהונתה סייעו אותם תורמים לאותו חוג מקורבים ולמכריהם.
• • •
יועצי קלינטון על טבח סן ברנרדינו:
"חבל שהמחבל היה מוסלמי ולא לבן"
בשולי ההדלפות של ויקיליקס, נחשף גם אי־מייל שמראה עד כמה הוטרדו אחדים מיועציה של קלינטון מהפיגוע בסן ברנרדינו בדצמבר 2015. באחת התכתובות מביעים היועצים אכזבה מכך שאת הטבח (שבו נרצחו 14 אנשים) ביצעו המוסלמי סייד פארוק ואשתו.
באחד האי־מיילים רומז יו"ר הקמפיין של קלינטון, ג'ון פודסטה, כי העובדה שהמחבל היה מוסלמי פוגעת בקלינטון. הוא התייחס לכך שמגיש הטלוויזיה כריסטופר הייז הוא שפירסם את שם המחבל. "היה עדיף שאדם בשם סייד פארוק היה מדווח שהיורה הוא כריסטופר הייז (ולא ההפך; א"ל)", כתב פודסטה.
ארז לין וסוכנויות הידיעות טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו