חד מסמלי ראש השנה הוא פרי הרימון, כמובן. הוא נמצא על שולחן החג, ועבור רבים זו גם הזדמנות להיזכר בטעמו - אם כתוספת למאכלים ולסלטים ואם כמיץ.
לרגל החג בדקנו מסחטות ידניות וחשמליות שמתאימות לשתיית מיץ רימון. המגוון, כמו כמעט בכל תחום אחר, הוא גדול מאוד. אפשר לחלק אותו לשתי מחלקות מרכזיות: מסחטות הדרים ומסחטות לפירות קשים ולירקות. בשוק יש גם כמה מסחטות שמשלבות בין השניים.
אז איך תבחרו נכון? או, טוב ששאלתם. לדברי מומחי אתר ווייז ביי מקבוצת זאפ, המסחטות הזולות יותר הן הצנטריפוגליות. אלה מרסקות את הרימונים באמצעות להבי מתכת, ומפרידות את המיץ ממוצקי הפרי. יתרונות השיטה הם המהירות וקלות השימוש. מנגד, יש כאן לא מעט חסרונות: המסחטה הזו פוגעת בערכים התזונתיים של הפרי וגורמת לחמצון מהיר של המיץ. כמו כן, מיצוי הפרי בשיטה זו נמוך משמעותית מאשר בשאר השיטות, ונוצרת כמות גדולה של קצף.

1. סידרת מסחטות חדשה - VitaJuicer
בדקנו: מסחטת הדרים משולבת שמגיעה משווייץ.
היתרון: המכשיר מעוצב, קל לתפעול, מהיר וממצה את הפרי עד תום. חצינו את הפרי לשניים - והמיץ היה מצוין.
החיסרון: אין מכסה עליון, כך שמיץ רימונים עלול ללכלך אתכם, והמחיר גבוה מאוד.
המחיר: 2,290 ש'
2. מסחטת מיצים איטית - Morphy Richards
בדקנו: מסחטה שמבטיחה לשמור על כל האנזימים, המינרלים, הוויטמינים והטעמים שבפרי.
היתרון: מסננת ייעודית לסורבה, ברז מזיגה נוח ופתח יציאה לפסולת. אפשר לשטוף במדיח.
החיסרון: כבדה, לא מהמעוצבות ומסרבלת כשמדובר ברימונים, כי היא דורשת מאיתנו קילוף של הפרי.
המחיר: 1,790 ש'
3. מסחטת מיצים - BENATON
בדקנו: הדגם הנמכר בערוץ הקניות, עשוי פלדת אל־חלד.
היתרון: מתאימה לפירות ולירקות שלמים קשים, כולל ירקות שורש. הזולה שבחבורה.
החיסרון: צריך להפריד את הגרגירים, ובקיצור: לעבוד עבור המיץ שלנו.
המחיר: 249 ש'
4. מסחטת פירות וירקות קשים - קונסטרוקטה
בדקנו: דגם CJE1700S עם מנוע של 1,400 ואט ופתח גדול.
היתרון: הפרי נכנס בשלמותו, בלי צורך בקילוף או בחיתוך. כד המיץ גדול, והמחיר נמוך יחסית.
החיסרון: למרות ההצהרות, כשמדובר ברימונים - בחברה ממליצים לקלף אותם. כך, הפקת כוס מיץ רימון הופכת לפרויקט.
המחיר: 890 ש'
מסחטה אחרת היא מסחטת סליל, שבה, בדומה למטחנת הבשר הידנית, הפרי נגרס והשאריות נפלטות למיכל חיצוני. היתרונות כאן הם בעיקר שימור הערכים התזונתיים של הפרי במידה רבה. מיצוי הפרי גבוה, ונוצר מעט מאוד קצף, אם בכלל. מסחטת סליל מתאימה לסחיטת עלים ועשבים, והיא טובה גם להכנת סורבה מפירות קפואים ולטחינה גסה של אגוזים למיניהם. המהדרין יבחרו במסחטת סליל כפולה שמגיעה לתוצאות טובות במיוחד.
סוג שלישי הוא המסחטה ההידראולית, שבה השיטה למיצוי הפרי היא דחיסתו בכוח. לשיטה זו יתרונות דומים לזו של סליל, ונוסף על כך - היא מפיקה מיץ צלול יותר, אך היא גדולה ומסורבלת ויקרה מאוד.
לפרק, להרכיב - ולנקות
בחרנו את סוג המסחטה, ועכשיו אנחנו רוצים להשוות בין היצרנים והדגמים. הנתון החשוב ביותר שעומד לרשותנו לצורך ההשוואה הוא ההספק של המסחטה, שלו השפעה מכרעת על המהירות והיעילות שלה. כשבוחרים מסחטת רימונים או הדרים - ההספק נע בין 30 ל־100 ואט. רצוי לא לרדת מ־60 ואט. אם בכוונתכם לעשות במסחטה שימוש אינטנסיבי, שאפו להספק גבוה ככל היותר.
כמו כן, בשוק קיימות לא מעט מסחטות חשמליות שיגרמו לכם להעדיף סחיטה ידנית - לכן מומלץ לבחון את המסחטה, בייחוד אם אתם מתכוונים לעשות בה שימוש קבוע. אל תסתכלו רק בקנקן, אלא בידקו איך הוא סוחט: בחנו את הביצועים, את היכולת לפרק ולהרכיב את המוצר, וכמובן - עד כמה מורכב לנקותו בתום השימוש. בהקשר הזה מומלץ לבחור מסחטה עם כמה שפחות חריצים, מגרעות ואזורים קשים לגישה. במסחטות גדולות וכבדות חשוב לבדוק שהן כוללות תושבות גומי או סיליקון שימנעו תזוזה של המסחטה בעת ההפעלה. כמו כן, בחלק מהמסחטות, בעיקר אלה המיועדות לפירות קשים ולירקות, יש מנגנון בטיחות המונע את הפעלת המסחטה כל עוד המכסה אינו סגור כראוי, ומומלץ לא לוותר עליו.
מחירי המסחטות לפירות הדר נעים בין 100 ל־300 שקלים. מסחטה איכותית לכבישה קרה, שנחשבת לטובה ביותר עבור אלו המבקשים לשמור את הערכים התזונתיים במיץ, תעלה בין 1,500 ל־2,400 שקלים.

5. גולף & קו
מסחטת הדרים ידנית, זהה במאפייניה לזו שמעליה - אך במחיר מבצע
המחיר: 219 ש'
6. ארקוסטיל
מסחטה ידנית מקצועית וצבעונית. טובה מאלה שמעליה, אך יקרה יותר ותופסת יותר מקום על השיש
המחיר: 499 ש'
7. הום סנטר
מסחטה ידנית של המותג Home, העשויה נירוסטה
המחיר: 249.90 ש'
8. מסחטת מיצים, פירות וירקות קשים - מג'ימיקס
בדקנו: דגם Le Duo Plus XL שמבטיח סחיטת רימונים בקלי קלות.
היתרון: מתאימה לקשים שבחבורה (גזר, תפוח וכו'), קלה לתפעול והפרי לא משפריץ בסחיטה.
החיסרון: כשמשתמשים בחצי רימון מרגישים קצת את טעם הקליפה, ואין מיכל למיץ.
המחיר: 1,799 ש'
9. קולף רימונים, הום סנטר
המחיר: 9.90 ש'
10 כפיות סוכר
האם מיץ רימונים הוא דבר טעים? על כך אין ויכוח. האם כדאי לסחוט אותו? הדברים של ד"ר אולגה רז, דיאטנית בכירה וראש תחום תזונה קלינית באוניברסיטת אריאל, לא משתמעים לשתי פנים: "יש כלל מאוד ברור למי שיש שיניים: את הפירות אוכלים ולא שותים".
רז מסבירה כי סחיטה של רימונים מבטלת את היתרונות בחומצות השומן החשובות שבגרעיני הרימון, ומשאירה אותנו בעיקר עם הרבה סוכר. הרבה הרבה סוכר. "ב־100 גרם של רימון יש כ־80 קלוריות, שהם כ־13-10 גרם סוכר. כוס מיץ רימונים יכולה להגיע ל־10 כפיות סוכר. אני רוצה לראות שמישהו שם בקפה 10 כפיות סוכר". פייר? לא ניסינו.
עם זאת, באווירת החג שבה הכל מותר, יצאנו חמושים ברימונים למסע בדיקה כדי לבחור עבורכם את המסחטה המושלמת לחג. שתינו הרבה מיצים, בדקנו את העמידות של המכשירים השונים - ולא נכנענו לסחטנות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו