שווייץ מוציאה את הבורקה מחוץ לחוק

הפרלמנט במדינה אישר ברוב של קול אחד הצעת חוק שאוסרת ללבוש את הבגד המוסלמי • יוזם החוק וולטר וובמאן: "בתרבות שלנו אנשים מציגים את פניהם"

מודעת קמפיין אנטי־מוסלמי בז'נבה, 2009  //  צילום ארכיון: אי.פי // מודעת קמפיין אנטי־מוסלמי בז'נבה, 2009  //  צילום ארכיון: אי.פי ,
מודעת קמפיין אנטי־מוסלמי בז'נבה, 2009 // צילום ארכיון: אי.פי // מודעת קמפיין אנטי־מוסלמי בז'נבה, 2009 // צילום ארכיון: אי.פי

בית הנבחרים השוויצרי אישר איסור מוחלט ללבוש בורקה במדינה: 88 מחוקקים תמכו ביוזמה, לעומת 87 שהתנגדו לה. החוק ייכנס לתוקף רק אם הסנאט יאשר אותו, אך ההצבעה מעידה על מגמה מתמשכת במדינה של הפגנת חוסר סובלנות כלפי סממנים מוסלמיים במדינה.

את החוק יזם וולטר וובמאן ממפלגת העם השוויצרית, אשר טען בנאומו כי יש קשר בין לבישת בורקה לאיסלאם רדיקלי לאור העובדה שלא ניתן לדעת מהן כוונותיהם של לובשי הבורקה. "בתרבות שלנו אנשים מציגים את פניהם", כך וובמאן. 

מתנגדי היוזמה טענו כי לאיסור אין קשר לסוגיות ביטחוניות, וכי יוזמה ציבורית למשאל עם בנושא החלה להתארגן על ידי חברים במפלגת העם ויוזמיה צריכים לאסוף עד ספטמבר 2017 100 אלף קולות הנדרשים לכך. זאת, בנפרד מגורלה של הצעת החוק הנוכחית, אשר עשויה להיפסל על ידי הסנאט.

כל המחוקקים מהשמאל השוויצרי הצביעו נגד היוזמה. מפלגות מתונות מהימין ומהמרכז הפוליטי התפלגו בהצבעתם. רוב חברי המפלגה הנוצרית דמוקרטית תמכו ביוזמה לעומת רוב חברי המפלגה הרדיקלית שהתנגדו לה. 

על פי סקר שבוצע לאחרונה במדינה, כ־60% מהנשאלים ציינו כי הם תומכים באיסור לאומי ללבוש את הבגד המוסלמי המסורתי. בקנטון הדרומי של שווייץ, טיצ'נו, קיים איסור על לבישת בורקה מאז 1 ביולי השנה.

במשאל עם לפני שבע שנים תמכו אזרחי שווייץ בהצעה לאסור בניית צריחי מסגדים בשטחי המדינה. היוזמה, שאותה הגישו מפלגות הימין הקיצוני, זכתה לתמיכה של 57 אחוזים מהמצביעים במשאל העם, על אף התנגדותם של הממשלה והפרלמנט דאז. גם יוזמה זאת הגיעה ממפלגת העם השוויצרית.

הפגנה נגד איסלאמופוביה בברן, 2011  //  צילום ארכיון: רויטרס

יוזמת הבורקה עברה בפרלמנט יומיים לאחר שהציבור השוויצרי תמך במשאל עם בחוק מעקבים מורחב אחר אזרחי המדינה, ברוב של 65.5 אחוזים. עד כה, למשטרה ולכוחות הביטחון השוויצריים היו כלים מוגבלים בכל הנוגע למעקבים והאזנות בהשוואה למדינות מערביות אחרות. ציתותים ומעקב במיילים היו אסורים. 

הפוליטיקאים שתמכו ביוזמה הדגישו כי אין בכוונתם להקים מערך האזנות רחב כמו ה־NSA האמריקני, אלא להעניק לרשויות החוק את הכלים "לעשות את העבודה שלהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר