פסק דין תקדימי ניתן היום (שלישי) בבקשת אירית ואשר שחר, הוריו של סרן עמרי שחר ז"ל, שנפל ביוני 2012 בהיותו בן 25. כמה שעות לפני ההלוויה, לבקשת הוריו, נשאבו תאי זרע מגופתו של המנוח והם אוחסנו בבית החולים אסף הרופא.
ההורים, באמצעות עורכי הדין ד"ר יאיר שיבר, אבידן גלובינסקי ודורון שיבר, עתרו לבית המשפט בבקשה כי יתיר לאפשר שימוש בזרעו של בנם לצורך הפרייתו באמצעות תרומת ביצית, שלאחר הפרייתה תושתל ברחמה של אם פונדקאית אשר תלד את התינוק. עוד ביקשו ההורים מבית המשפט, כי יתיר להם לגדל בעצמם, בביתם, את הילד שעתיד להיוולד כתוצאה מהליך זה, ללא מעורבות הורה ביולוגי.
במהלך המשפט התברר, כי חברתו של המנוח במשך שלוש השנים האחרונות אינה מעוניינת להורות מזרעו של המנוח אולם תמכה בבקשת ההורים. במשפט העידו שורה של עדים מתחומים שונים ופסק הדין ניתן בניגוד לעמדת המדינה שהייתה מיוצגת על ידי נציג היועץ המשפטי לממשלה.
אירית שחר, אמו של עמרי ז"ל, אמרה: "עלינו לבית העלמין הצבאי בכפר סבא. הייתי חייבת להיות שעה שקטה עם הילד שלי, אמרתי לו, 'עומריקי, הצלחנו. עשינו היסטוריה. מדהים אותי איזה לוחמת עשית מאמא שלך'". "לרגע הזה בדיוק חיכינו. 40 דקות אחרי שהודיעו לנו על האסון הנוראי אירית ביקשה שידאגו שישאבו ממנו זרע. זו היתה התרוממות של רגע שהיא חשבה על לבקש את זה. כדי שתהיה המשכיות לעמרי", סיפר אשר שחר, אביו של עמרי ז"ל בתום מאבק משפטי מייגע שהגיע היום לסיומו.
אירית ואשר שחר // צילום: קוקו
"אנחנו מקוים שהמקרה הזה יהווה פתח להורים אחרים ואנחנו מאושרים על כך שאנשים ידעו שאפשר", אומרים ההורים הנרגשים, "שהורים אחרים יקבלו קצת תקווה. שאחרי מות ילדיהם, שלא יקחו מהם את הכל. כדאי מאוד שהצבא ומשרד הבטחון יכניסו את זה לתודעה שלהם לאפשר להורים לעשות זאת".כעת מחפשים אירית ואשר שחר אם פונדקאית: "אנחנו לא יודעים איך נקרא לעצמנו. החשוב זה שיהיה המשכיות לבן שלנו".
השופטת יוכבד גרינוולד-רנד כתבה בפסק הדין, כי המקרה התקדימי הזה טרם נדון בפסיקה והתשובה "אינה משפטית גרידא, אלא מעוררת שאלות רבות הן מתחום החוק, המשפט והרפואה, אך בד בבד גם מתחום המוסר, האמונה והערכים".
בקבלתה את בקשת ההורים כתבה השופטת, כי "רבות התלבטתי והפכתי בסוגיה זו. ועם זאת, ככל שהדיון הלך והעמיק, חווה דעת המומחים נחשפו בפני ונתתי דעתי לכל היבטיה של הסוגיה לאורכה ולרוחבה, שוכנעתי מעומק הלב כי יש מקום להיעתר לבקשה זו".
ביחס להורים כתבה, כי "ייאמר לזכותם כי על אף שברם, ולא נכנעו ונפלו למרה שחורה, אלא גייסו את כל משאביהם, התנערו מעפרם וכעוף החול הקם מן ההריסות, המשיכו בחייהם, בעוז רוח והגבורה".
עו״ד אירית רוזנבלום, מנכ״לית ומייסדת ארגון משפחה חדשה, המובילה בתחום דיני המשפחה וטכנולוגיות פיריון ובירכה על ההחלטה: ״בתי המשפט הם החלוץ שלפני המחנה, וישראל מובילה בעולם בפסיקה בנוגע להמשכיות מורשת האדם. לראשונה מעדיף בית המשפט את הזכות להמשכיות כזכות על פני הדרישה למצוא אישה זרה שתגדל את הצאצא כאם לכל דבר, בעוד ההורים השכולים יתפקדו כסבים. החומר הגנטי שלנו, בני האדם, שייך לנו ולבני משפחתנו והמדינה איננה יכולה לתבוע זכויות לגביו. לאחר שהנחתי את התשתיות למהפכה הזו ולאחר מלחמות ארוכות בבתי המשפט כדי לייצר לגיטימציה בסיסית לקיומה של צוואה ביולוגית, נותן כעת בית המשפט גושפנקא ומחזיר את הבחירה לגבי ההמשכיות לידיה של המשפחה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו