ירושלים פנים רבות לה

פסטיבל "בתים מבפנים" פותח דלת למגוון אתרים נדירים בעיר • בין כ־150 הסיורים, שייערכו היום ומחר: ביקור בעומק של 80 מטרים בתחנת רכבת האומה, חוויה אדריכלית לילדים והצצה לחלקים הנסתרים של שערי צדק • והכל בחינם

בניין כלל המתחדש  //   צילום: בן בורשטיין // בניין כלל המתחדש  //   צילום: בן בורשטיין ,
בניין כלל המתחדש // צילום: בן בורשטיין // בניין כלל המתחדש // צילום: בן בורשטיין

בחודש האחרון רבים עולים לירושלים, בעיקר בשל סיורי הסליחות הליליים שבה, אך הפעם בכוונתו להציע לכם חוויה אחרת, אורבנית יותר. מדובר בפסטיבל "בתים מבפנים - ירושלים", אשר חוגג השבוע עשור לפעילותו בכ־150 סיורים בבתים ובאתרים הכי מסקרנים בעיר, שחלקם אף לא נפתחו מעולם לקהל הרחב. 

מדובר בבתים מיוחדים שפותחים דלת באופן חד־פעמי ומאפשרים הצצה לצורות עיצוב, צורות חיים, היסטוריה, תרבות, טכנולוגיה ואקולוגיה, וכן בבתים בעלי ערך מוסף ההופך אותם מסקרנים ואטרקטיביים. 

אחת העצירות בסיור "נבל דוד" בהר ציון  //  צילום: גיא יצחקי

הפסטיבל, שהחל אתמול ויסתיים מחר, הוא חלק מהארגון הבינלאומי "Open House Worldwide", המציע הצצה למבנים ייחודיים בערים רבות בעולם, ובהן ניו יורק, לונדון, שיקגו, רומא, ברצלונה, מלבורן, דבלין, והלסינקי.

בשורת המבנים הירושלמיים אפשר למצוא בתים פרטיים, מבנים היסטוריים ומבנים עירוניים - החל מדירה ברובע היהודי, שבמהלך השיפוץ נחשף בה חלל תת־קרקעי מימי בית שני, ועד דירת שיכון בקטמון שעברה שיפוץ מפתיע. 

מנהרת הרכבת לירושלים  //  צילום: רון הנזל

נוסף על כך, יתקיימו מגוון פעילויות וסיורים כגון: הפילבוקס ההיסטורי שפותח את שעריו לכבוד 80 שנה להקמתו, הזדמנות ראשונה לבקר במחסן הספרים הנדירים במוזיאון ישראל, סיור בנסתר ובגלוי מתחת לשער יפו ועוד אינספור סיורים מרתקים, שכאמור, ייערכו היום ויסתיימו מחר - וכולם בחינם. ליקטנו עבורכם כמה מן הפעילויות המוצעות. שימו לב שלחלקן יש להירשם מראש, דרך האתר, שבו גם תוכלו למצוא את הרשימה המלאה batim.itraveljerusalem.com

תחנת בנייני האומה 

איפה: שדרות שז"ר, מול מבנה בנייני האומה (סמוך לרכבי הורוביץ)

מתי: היום, בכל חצי שעה מ־10:00 ועד 14:30

מה: הזדמנות מיוחדת לבקר באתר העבודות של תחנת קו הרכבת לירושלים (קו ירושלים־תל אביב) ולשמוע מפי מנהלי הפרויקט במשרד התחבורה וברכבת ישראל על האתגר הטכנולוגי והמורכבות ההנדסית שבכריית מנהרות באורך עשרות קילומטרים בתוך ההר, בבניית גשרים מהארוכים ומהגבוהים ביותר בישראל ובבניית תחנת הרכבת הגדולה והעמוקה ביותר בישראל. הסיור יכלול הסבר קצר על הפרויקט, כניסה למבנה התחנה שנבנה בימים אלו וירידה למנהרות הרציפים של תחנת האומה בעומק 80 מטרים מתחת לאדמה. יינתנו 10 סיורים בכל חצי שעה ל־40 משתתפים בכל פעם, ועל כן יש להירשם אליהם מראש.

יש להגיע 15 דקות לפני תחילת הסיור כדי להתעדכן בהוראות הבטיחות, וכן ללבוש מכנסיים ארוכים ולהצטייד בנעליים סגורות בלבד, אחרת לא תתאפשר כניסה לאתר.

מאחורי הקלעים בשערי צדק

איפה: רחוב שמואל בייט 12, בלובי קומה 4, ליד הכניסה הראשית

מתי: היום, 11:00 ו־13:00

מה: הזדמנות נדירה לסייר בחלקים הנסתרים של בית החולים ולגלות את מערכות התפעול המורכבות המשמשות את המרכז הרפואי: מרכז חום־קור המתפעל את מערכות מיזוג האוויר והמים בבית החולים, מרכז האספקה הסטרילית שבו מכינים כלים סטריליים ל־30 אלף ניתוחים בשנה, המרכזייה שבה עונים לכ־5,000 שיחות ביממה וקובעים כ־200 אלף תורים בשנה, חדר החשמל הממוחשב שממנו מגיעה אספקת החשמל לכל יחידות בית החולים ומערכת ההיערכות לפיגוע לא קונבנציונלי. 

את הסיורים יובילו גדי אילן, מנהל אגף הלוגיסטיקה וההנדסה, ואונדרי גרוס, ממחלקת קשרי החוץ. יינתנו שני סיורים פתוחים ל־50 הבאים הראשונים, ומשך הסיורים עומד על שעה וחצי. אין צורך ברישום מוקדם. אפשר לחנות בחינם בחניון הסמוך לבית חולים בכניסה לכיוון מגרש בית"ר.

הפילבוקס כחלל אמנותי

איפה: טשרניחובסקי 1 פינת רחוב הרב הרצוג

מתי: היום 18:00-10:00, מחר 18:00-10:00

מה: היכרות עם המבנה ההיסטורי, אחד מחמשת הפילבוקסים שנבנו בירושלים בתקופת המנדט הבריטי, אשר שימשו במקור עמדות ביקורת לעוברים ושבים ואחד משלושת הפילבוקסים שנותרו על כנם. הגלריה שבתוך מבנה הבטון הגבוה והצר, המתנשא לגובה של חמישה מטרים, שימשה בעבר לתצפית ולעמדת ירי. לרגל מלאות 80 שנה לפילבוקס שבגן תשי"ב ולאחר עשרות שנים שבהן עמד סגור, ייפתח המבנה לביקורים ויהפוך את עורו מעמדת ירי לחלל אמנותי שעליו השתלט הצלם שבתאי פינצ'בסקי. בקומת הקרקע של המבנה תוצג עבודת צילום של פינצ'בסקי שנוצרה במקום, וקומת הגלריה תהפוך לקמרה אובסקורה (מצלמת נקב). אין צורך ברישום מוקדם.

יד שרה הישן

איפה: רחוב הנביאים 45

מתי: היום, בכל חצי שעה מ־10:30 ועד 12:30

מה: סיור עם האמנים לימור תמיר ויניב עמר במיצב שיצרו, המשתרע על שתי קומותיו של המבנה ומתייחס להיסטוריה המבנית והאנושית של הבית. המיצב המרשים, המבוסס בעיקר על ציוד שיקומי ישן וחלקי גוף של בובות ברבי, מציף שאלות של נכות פיזית, אנושית וחברתית. המיצב הוא חלק מהתערוכה "זום 2016 - אמנים ישראלים צעירים", המוצגת בבית טיכו הסמוך. 5 מפגשים ל־20 הבאים הראשונים. אין צורך ברישום מוקדם.

דירת שיכון בתרגיל עיצובי

איפה: דוסתאי 17 דירה 1, קטמון

מתי: היום, 15:00-10:00, מחר 20:00-15:00

מה: סטודיו "1:1 אחד לאחד מעצבים פנים" של אלעד יששכר וטלי פורת מאפשר הצצה לדירת שיכון משנות ה־70 המוקדמות בשטח של 95 מ"ר, שחולקה מחדש ושופצה על ידי המעצבת ושותפה עבור משפחתה. בתכנונה החדש של הדירה השתמשו המעצבים בצבעוניות עזה, במפתחים גדולים המכניסים לדירה את הנוף ובעושר של אלמנטים מעוצבים וחומרי גמר מפתיעים כגון תקרה מפלטות סיבי עץ ממוחזר (OSB) ומחיצה מרשת ברזל. אין צורך ברישום מוקדם.

קפיצה לתקופת בית שני

איפה: רחוב עין כרם ד' 22 (מול מגרש החניה)

מתי: היום, 11:30-08:30

מה: ביקור בבית מגורים במרכז עין כרם בבנייה ערבית מסורתית ששופץ, שוחזר ועוצב בידי בעליו - שני אמנים. במהלך עבודות השיפוץ התגלה בבית מקווה טהרה יהודי בן 2,000 שנה, שנשתמר בשלמותו ומהווה ממצא ארכיאולוגי משמעותי המעיד על התיישבות יהודית בעין כרם בתקופת בית שני. הביקור בבית כולל הצצה למקווה העתיק. הכניסה לבית בקבוצות של 30 איש בכל 20 דקות. אין צורך ברישום מוקדם.

אתנחתא בבית הדקלים 

איפה: דרך חברון 106

מתי: היום, 09:00, 10:00

מה: הזדמנות לבקר באחד המפוארים שבבתי בקעה, שנבנה ב־1923 כבית פרטי, בהמשך הוסב לבית הספר "א־נאהר" ולאחר הקמת המדינה פעלו בו מוסדות שונים. לבית מבואה מוגבהת התחומה בארקדת קשתות ופונה לכיוון הרחוב, וארבעה דקלים משני עברי שער הכניסה. על מעקה הגג המשונן מוטבע לוח אבן שעליו חקוקות בערבית המילים: המלך האחד המנצח.

ב־20 השנים האחרונות משמש המקום בית אתנחתא המופעל על ידי עמותת "אותות - דלת לחיים חדשים" ומשרד הרווחה ומעניק קורת גג לנוער בסיכון ובמשבר. בסיורים - שאותם ידריך אדריכל השימור משה שפירא, האחראי לתוכנית השימור של תלפיות וירון גנאור, מנהל אתנחתא - יוצגו ההיסטוריה של הבית והנעשה בו כיום. לרשותכם שני סיורים פתוחים, שלהם אין צורך להירשם מראש.

עולמו של אליה

איפה: מעלות אל־חאנקה 14, הרובע הנוצרי

מתי: מחר, 15:00-11:00, הסבר יינתן בכל חצי שעה

מה: הצצה לסטודיו המיתולוגי לצילום שמנהלים בנו ונכדו של הצלם הארמני אליה קבדיאן, שתיעד את ירושלים משנת 1924 ואשר צילומיו מוצגים כעת בתערוכה "הצלמים - ירושלים בעיני צלמיה 1950-1900" במגדל דוד. במסגרת הביקור הקצר יספרו ג'ורג' ואליה קבדיאן, הבן והנכד, את סיפור חייו של הילד פליט שואת הארמנים ואת קורותיו עד להפיכתו לצלם אמן, מחשובי מתעדי ירושלים בכל הזמנים. הסטודיו פתוח לבאים, והסיורים פתוחים ל־15 הראשונים בכל סבב.

מחסן הספרים הנדירים

איפה: שדרות רופין 11, קריית המוזיאונים

מתי: היום, 10:30

מה: הזדמנות ראשונה ויוצאת דופן לגלות את מחסן הספרים הנדירים ואת ספריית האיור שבמוזיאון ישראל. בביקור יוצגו ספרים מהמאה ה־19, המספרים את תולדות הספר המאויר לילדים באמצעות מהדורות נדירות של קלאסיקות מוכרות. את הסיור מדריכה אורנה גרנות, אוצרת משנה לאיור ספרי ילדים. יש להירשם לסיור, המוגבל ל־15 משתתפים. 

אדריכלים צעירים

איפה: האוהל המרכזי, מתחם התחנה, רחוב דוד רמז 4

מתי: מחר, בכל שעה עגולה בשעות 13:00-10:00

מה: לכאן אפשר לבוא עם הילדים ללמוד את שפת השרטוט האדריכלי דרך משחק על גבי תוכנית מוגדלת של דירת 50 מ"ר, המודבקת על דק באוהל המרכזי של מתחם התחנה. תוך כדי משחק יכירו הילדים את הסימנים הגרפיים של הפונקציות המבניות השונות, ובסופו יוזמנו להמציא סימנים חדשים ולשרטט בעצמם. את הפעילות ינחו סטודנטיות לאדריכלות בבצלאל בכל שעה עגולה בסבבים של 20 ילדים מגיל 5. אין צורך ברישום מוקדם.

מוסיקת עולם

בחלק מהבתים המשתתפים באירוע ייערכו מופעים מוסיקליים מיוחדים שבהם אפשר לנוח וליהנות בין הסיורים והביקורים באתרים השונים, כגון מופע של אנסמבל מתוך המקהלה הקאמרית אורטוריו ירושלים בתוכנית א־קפלה; קטעי שירה מתוך שיר השירים ותהילים ויצירות מאת מלחינים שונים בחלל היפהפה של כנסיית עמנואל; מופע של יצירות לחליל ולנבל מתקופות שונות ומתרבויות שונות במבנה "בית אות המוצר" המשקיף לחומות ירושלים; ומופע "יוון כחול־לבן" - אנסמבל המשלב מוסיקה ושירה יוונית קלאסית, שירה פונדית מסורתית ומוסיקה נוסטלגית בחצר הקסומה של מועדון הקהילה היוונית. כמו כן, במסגרת סוף השבוע של אירועי "בתים מבפנים", מגוון מלונות ברחבי העיר משתתפים במבצע עבור האורחים, לילה שני בהנחה של 50% או ארוחת ערב חינם.

בית משפחת קדרי־שמשוני  //  צילום: גיא יצחקי

בית שץ  //  צילום: גיא יצחקי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר