חשיפה: במשרד לביטחון פנים ובשירות בתי הסוהר פועלים בימים אלה להקים בית חולים נפרד לאסירים ביטחוניים ולמחבלים על מנת למנוע את אישפוזם בבתי החולים האזרחיים ביחד עם שוטרים, סוהרים ואזרחים שנפצעו בפיגועים.
השוטרת שנדקרה בפיגוע שאירע שלשום בירושלים אושפזה באותה יחידת טראומה עם המחבל שדקר אותה. "זו לא פעם ראשונה, מדובר במצב בלתי נסבל", אמרו אתמול ל"ישראל היום" גורמים במשרד לביטחון פנים ובשב"ס.
על פי התוכנית, בית החולים יוקם במתחם כלא איילון ברמלה. הוא מתוכנן להיבנות על שלוש קומות עם כ־70 מיטות. מי שעומד מאחורי היוזמה להקמתו הוא השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, ובימים האחרונים הנושא נבחן עם צמרת שירות בתי הסוהר. היוזמה הובאה גם לידיעת משרד הבריאות, ובשבועות הקרובים היא תקרום עור וגידים. לדברי ארדן, הקמת בית חולים כזה, שכמוהו ישנם במדינות רבות בעולם, תיתן מענה מבצעי למכלול הסוגיות הרפואיות שלהן יזדקקו מחבלים ואסירים ביטחוניים, ותעניק יתרונות ביטחוניים הקיימים בטיפול באסירים בין כותלי הכלא, לעומת הוצאתם לבתי חולים אזרחיים. "הזדעזעתי לראות שבגלל שאין לנו יכולת לתת לשובת רעב או למחבל טיפול רפואי בשב"ס, אז אנו מגיעים למצב שבחדר אחד שוכב פצוע מפיגוע ומהצד השני מחבל, זהו מצב לא הגיוני ולא מוסרי שאנו חייבים לתת לו מענה", אמר אתמול ארדן והוסיף כי הקמת בית חולים כזה "תאפשר מניעת שחרור מוקדם של אסירים עקב לחץ של שובתי הרעב, פסיקות משפטיות וההסתדרות הרפואית אשר מהלכת אימים על רופאים במערכת האזרחית". ארדן הדגיש כי בית החולים יאפשר לתת למחבלים מענה רפואי מלא והרופאים שיועסקו בו יידעו לעשות את האיזון הנכון ולפעול על פי החוקים שהכנסת חוקקה, ועל כן "לא תתאפשר סיטואציה הזויה של שחרור אסירים ביטחוניים, החוזרים לסכן את הציבור".

הפיגוע השבוע בירושלים. השוטרת אושפזה לצד המחבל // צילום: אי.פי.אי
בשירות בתי הסוהר טוענים כי הקמת בית החולים תסייע בכל מה שקשור לאסירים הביטחוניים השובתים רעב. כיום, אחרי 28 ימי שביתת רעב חלה חובה לאשפז כל אסיר במחלקת טיפול נמרץ בבתי חולים אזרחיים, שאינם מקנים את ההגנה הנדרשת מפני האסירים, כמו סורגים, מצלמות אבטחה ושמירה סביב השעון. "זה מצריך מאיתנו השקעה של משאבים רבים של שמירה ואבטחה בסביבה אזרחית", אמר אתמול ראש אגף האסיר בשב"ס גונדר אשר ועקנין. "לא פעם אנחנו מתמודדים עם ניסיונות להגיע אל אותם אסירים כדי להשפיע עליהם מוראלית".

השר גלעד ארדן // צילום: אורן בן חקון
יצוין כי לפני כשנה וחצי שהו יותר מ־100 אסירים ביטחוניים בבתי חולים אזרחיים. נציבת שירות בתי הסוהר רב־גונדר עופרה קליגר מסרה כי "שב"ס דוגל בעצמאות המענה הכליאתי לכל צורכי הכלואים. הקמת בית חולים כזה תאפשר לשב"ס לטפל גם בהיבטים הרפואיים - הגופניים והנפשיים - במסגרת השב"ס, ללא תלות בשירותים של גורמים חיצוניים".