ארה"ב הודיעה הערב (שלישי) באופן רשמי כי הגיעה להסכם סיוע ביטחוני חדש בן עשר שנים עם ישראל. על פי ההודעה, טקס החתימה יתקיים מחר ב-21:00 בערב (שעון ישראל) בחדר האמנות במשרד החוץ בוושינגטון.
נציגיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נחתו היום בוושינגטון. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בצהריים כי ארה"ב וישראל הגיעו כבר להסכם סופי בנוגע לחבילת הסיוע שתועבר לישראל, שהיקפה יגיע לכ-38 מיליארד דולרים לעשר שנים. ההסכם צפוי לכלול את הסיוע הגדול ביותר שניתן אי פעם מארה"ב למדינה כלשהי.
הסיוע יגדל מ־3.1 מיליארד דולר בשנה ל־3.8 מיליארד דולר, אך הסכום יהיה סופי וישראל תתחייב שלא לבקש סיוע נוסף מהקונגרס.
בישראל מברכים כמובן על הגדלת הסיוע האמריקני לישראל אך בוושינגטון ידידי ישראל מעוניינים בסיוע גדול יותר ומתקשים לקבל את הרעיון שלקונגרס לא תהיה יכולת בעשור הקרוב להגדיל הסיוע כפי שתבע הממשל.
"האיומים באזור גדלים. האזור מתדרדר - למשל המצב בסיני והאיום האיראני, כך שזה בלתי מתקבל על הדעת שלקונגרס לא תהיה מילה בסוגיית גובה הסיוע הכספי האמריקני לישראל", אמר ל"ישראל היום" הסנאטור מדרום קרוליינה לינדזי גרהאם.
"אני מאמין שרוב חברי הקונגרס ייפגעו מהרעיון שבמשך העשור הקרוב לא תהיה להם מילה לגבי גובה המענק אשר מועבר לישראל", הוסיף גרהאם הנחשב לאחד מידידיה הגדולים של ישראל בקונגרס.
עוד קודם לכן, הסנאטור לינדזי גרהאם אמר בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי הבית הלבן מסרב לחתום על הסכם הסיוע עד שוועדת ההקצבות בקונגרס בראשותו לא תסיר מהשולחן את יוזמתה להעביר סיוע עצמאי לישראל.
הסנאטור סיפר בראיון כי רה"מ בנימין נתניהו העביר לו מסר מהבית הלבן בנוסח זה. "ראש הממשלה אמר לי שהממשל מסרב לחתום על ההסכם עד שאשנה את החקיקה שלי לתקציב לשנה הבאה. אמרתי לו - 'תגיד לממשל שיילכו להזד...'", מצוטט גרהאם בכתבה.
בבית הלבן דורשים כעת מגרהאם להעביר מחדש את תקציב הסיוע לישראל לשנת 2017 בסכום של 3.1 מיליארד דולר - בהתאם להסכמות עם ישראל, אך הוא מסרב לעשות זאת. גורם ישראלי אישר את הדברים.
כזכור, לפני כחודש הודיע נתניהו כי הוא מקבל באופן עקרוני את התנאים האמריקניים להסכם הסיוע החדש. מדובר בהסכמה על סכום הסיוע השנתי, שיעמוד על 3.8 מיליארד דולר בשנה למשך עשר שנים, החל מ־2018 ועד 2029. על פי ההסכמות בין הצדדים, בתוך חמש שנים כל הסיוע ישמש לרכש ציוד בארה"ב (כיום 26 אחוזים מהסכום משמשים לרכש בארץ). אחת ההסכמות המרכזיות בין הצדדים היא כי הסכום לא יגדל וכי הוא יהיה סופי - כלומר לא יהיה סיוע נוסף של הקונגרס (כפי שיש כיום).
לפני כשבועיים הסתיים סבב פגישות בנושא בין היועצים לביטחון לאומי של המדינות ונמסר כי ההסכם קרוב. השבוע אמר שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו כי הוא מאמין שההסכם קרוב לחתימה, וציין כי זהו הסכום הגבוה ביותר בהיסטוריה לסיוע חוץ ולישראל, דבר המעיד על היחסים ההדוקים בין המדינות. הן שפירו והן בירושלים לא התייחסו בשלב זה לאפשרות שתהיה פגישה בשבוע הבא בין נשיא ארה"ב ברק אובאמה לבין רה"מ נתניהו, שיבקר בארה"ב וינאם בעצרת האו"ם בניו יורק.
בלשכת ראש הממשלה העדיפו שלא להיכנס לדקויות ומסרו כי "ישראל וארה"ב פועלות במשותף להגיע לחתימה בהקדם האפשרי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו