אל תיפלו ברשת

נתקלתם בפרסום מאסיבי של חנויות אינטרנט לא מוכרות? זהירות, מורחים אתכם • קמפיינים ינסו למכור לכם מוצרים זולים במחירים מופקעים • "צרכנות היום" עושה Share לסכנה החמה של הרשת

האם ישראלים עומדים מאחורי האתר?  // האם ישראלים עומדים מאחורי האתר?  ,
האם ישראלים עומדים מאחורי האתר? // האם ישראלים עומדים מאחורי האתר?

שופינג באינטרנט מביא עימו ריגוש בלתי פוסק: מציאת הדיל המוצלח ביותר, הציפייה לבוא החבילה ותחושת הניצחון בעת שבוצעה רכישה מוצלחת. לא פעם אנחנו נתקלים במוצרים מיוחדים הנראים לנו שימושיים, וממהרים להוסיף אותם לסל הקניות. הבעיה מתחילה כשחנויות הרשת מנסות למכור לנו לוקשים. שני מקרים דומים באופן חשוד, שהגיעו לאחרונה לידי מערכת "צרכנות היום", ממחישים את הקלות שבה אפשר ליפול ברשת ולהפסיד לא מעט כסף.

רבים מהגולשים בפייסבוק נתקלו לאחרונה בפרסום מאסיבי של אתר מכירות חדש ששמו Yeabber. האתר השקיע הון בשיווק מרכולתו באמצעות סרטוני וידאו שממחישים את יכולותיהם המופלאות של מוצריו. במוצרים הוצג מכשיר לאיטום שקיות ניילון המופעל על ידי שתי סוללות, ה־Magic Sealer. 

כותב שורות אלה מתגאה להיות הבעלים של המכשיר הזה כבר קרוב לעשור. מחירו הממוצע בארץ נע בין 15 ל־25 ש', ובאתר AliExpress תוכלו להזמין אותו מסין בפחות מ־10 ש'. עם זאת, באתר החדש Yeabber הוא נמכר ב"הצעה מוגבלת" תמורת לא פחות מ־16 דולר, כ־60 ש' - לא כולל משלוח. 

גולשים שנהנו מהסרטון הוויראלי (שבו נראית שקית במבה, מה שמעלה את הסברה שמאחורי האתר עומדים ישראלים) הגיעו לאתר מכירות המציג נתונים שקריים, שלפיהם בעודנו מתלבטים אם לגהץ את כרטיס האשראי, עשרות מזמינים את המוצר והמלאי הולך ואוזל. איפוס של נתוני הדפדפן מאפס גם את המונה ומחדש את המלאי. ככה לא בונים חומה.

ימים ספורים אחרי הפרסום העלה האתר פוסט ממומן למוצר נוסף: דבק 5 שניות. מחירו: 20 דולר. מחיר אותו מוצר באתר AliExpress הוא 1.67 דולרים, כולל המשלוח לישראל. 

ניסינו להתחקות אחר מקורותיו של האתר, שעלה לרשת לפני חודשים ספורים בלבד. זהות הבעלים מוסווית היטב, ואין כל דרך ליצור קשר עם שירות לקוחות כלשהו, אלא במייל בלבד. עמוד הפייסבוק ריק מתוכן, ואי אפשר למצוא בו אפילו את סרטוני הפרסום. ניסינו לפנות לאתר לקבלת תגובה, אך זו לא התקבלה עד לסגירת המדור. 

החשש: המוצרים כלל לא נשלחים

ניסו לעבוד עלינו ולא הצליחו? כל השאר זה בונוס. מחויכים וטובי לבב המשכנו לעסוק בחייהם של אחרים בפייסבוק, ופתאום: הפתעה נוספת. פוסט פרסומי של אתר ששמו Dude Gadgets הופיע מול עינינו, ובו מודעה בשפה העברית המזמינה אותנו לרכוש אותו אוטם שקיות. מחיר המוצר באתר: "רק" 72 ש', במבצע, ולפני משלוח כמובן. 

גלישה באתר מציגה תמונה דומה. אותה מערכת טכנית שימשה לבנייתו ולבניית Yeabber. זהותם של בעלי האתר הוסוותה ועמוד הפייסבוק שלו מכיל מעט מאוד תוכן, אך נהנה מכ־190 אלף עוקבים. גם כאן נעשה אותו שימוש בשיטות הפרסום המאסיביות של פייסבוק, והתוצאה: עשרות חפיצים שעושים רעש ברשת החברתית, ונמכרים במחיר הגבוה פי 5 ויותר מהמחיר הממוצע שלהם. 

זאת ועוד: מעקב אחר הודעות של לקוחות האתר מעלה את החשד שגם אחרי ששילמו מחיר מופקע - לא קיבלו מעולם את המוצר. 

"האם אתם רמאים?" שואלת גולשת בעמוד הפייסבוק של Dude Gadgets, "ביטלתם את ההזמנה שלי בלי להודיע לי, מה עם הכסף שלקחתם מכרטיס האשראי שלי?"

"הזמנתי כיסוי לטלפון ב־7 ביולי וטרם קיבלתי אותו", כותב גולש באתר ReportScam, "מעיון בתגובות בעמוד הפייסבוק אני מבין שאף אחד לא קיבל את המוצרים שלו".

ניסינו לפנות גם לאתר הזה לקבלת תגובה - אך לצערנו כל מה שקיבלנו הוא... הצעה לרכוש כיסוי לטלפון.

כך תישמרו מהונאות רשת

רמאות רשת קיימת זה שנים רבות, ככל הנראה מראשית ימיו של האינטרנט, אי אז בשנת 1989. עם זאת, את התמימות של רבים מאיתנו מול המחשב קל לנצל, ולא מן הנמנע שלצד שני האתרים שהוזכרו כאן פועלים או יפעלו בקרוב אתרים נוספים. האחריות לא להסתכן מונחת על כתפינו, וחשוב שלא נאפשר להשקעת אלמונים בסרטון תדמית ובקמפיין בפייסבוק להטעות אותנו, כמו שקרה למאות ואפילו אלפי קונים, שככל הנראה הלכו בעקבות מוניטין מזויף, תגובות ולייקים ממומנים, ומצג שווא שהפעיל עליהם מכבש לחצים.

מה אפשר לעשות? הנה כמה כללי ברזל לקנייה בטוחה ברשת:

השוו את המחיר. הזינו את שם המוצר או את פרטיו באתרי השוואות מחירים כגון זאפ, או באתרים בינלאומיים דוגמת ebay או AliExpress. במקרים שצוינו בכתבה, אפשר לזהות מייד כי המחיר גבוה פי כמה מהמחיר בשוק המקומי או הבינלאומי.

ריכשו רק מחנות אמינה. אם אינכם מכירים את החנות, חפשו משוב של לקוחות אחרים, רצוי משוב בעברית. בידקו את שם החנות בגוגל, או פשוט ותרו על הקנייה בה. סביר שתוכלו למצוא כל מוצר גם באתרים אחרים, מוכרים ובעלי מוניטין. אם יש ספק - אין ספק.

בחרתם לרכוש מהחנות? השתמשו באמצעי להגנת תשלום. אל תעבירו בשום פנים ואופן את פרטי כרטיס האשראי שלכם לאתר שאינכם מכירים. אל תתפתו להאמין להצהרות על אבטחת אתר, מערכות הגנה, מדיניות החזרות ועוד. הדרך היחידה להבטיח את כספכם היא שימוש באמצעי תיווך דוגמת PayPal, המבטיח כי אם לא קיבלתם תמורה לכספכם - הוא יוחזר אליכם.

הישארו במעקב אחרי לוחות הזמנים. אתרים שפועלים בדרכי רמייה ינסו "למשוך זמן", כדי להשאיר את הכסף בידיהם. שימו לב שלהגנת הלקוח שלכם יש תוקף, ובאחריותכם להתלונן בחלון זמן זה כדי להבטיח את כספכם. עבר חודש וחצי והמוצר לא הגיע בדואר? אל תמתינו - פיתחו תלונה ב־PayPal וישבו את המחלוקת. חוששים שתשכחו? כיתבו לעצמכם תזכורת ביומן. בהצלחה!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר