מעצרה של פיירברג קוצר ביום אחד

ראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג־איכר, נעצרה אתמול בחשד לשוחד במיליונים מקבלנים ומיזמים • הבוקר עירערה על הארכת מעצרה בשישה ימים, עירעורה נדחה, אך בית המשפט החליט לקצר את מעצרה ביום אחד - עד יום ראשון הקרוב

מרים פיירברג  , אמיר מאירי
מרים פיירברג , צילום: אמיר מאירי

בית המשפט המחוזי בלוד דחה את הערעור שהגישה ראש העיר נתניה מרים פיירברג נגד מעצרה. עם זאת מעצרה של פיירברג קוצר ביום אחד עד ליום ראשון. השופט ארז יקואל קבע בהחלטה כי "קיים חשד סביר הקושר את העוררת לחשדות המיוחסות לה. אין אלו חשדות בעלמא. קיים חשד לשיבוש מהלכי חקירה".

זו לא הפעם הראשונה שראשי ערים חשודים בפלילים ופוקדים את חדרי החקירות ובתי המשפט. עם זאת, נדמה כי הפרשה החדשה, שבה מעורבת ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג־איכר, מטלטלת במיוחד. האישה שמנהלת את בירת השרון משנת 1998 המירה בתוך שעות את לשכתה המפוארת בשהות בתא המעצר.

"אישי ציבור בכירים חיללו את אמון הציבור עבור רווח כספי", אמר אתמול נציג המשטרה בדיון שבו השתתפה פיירברג, דיון שבסופו נקבע כי תבלה את ששת הלילות הבאים במעצר.  "אין לי מה להסתיר", אמרה ראשת העירייה בדיון, "כל הטענות מצוצות מהאצבע".

היום הדרמטי החל בשעת בוקר, כששוטרי היחידה הארצית לחקירות הונאה הגיעו אל מרים פיירברג־איכר וצו המעצר בידיהם. בשעה 10:00 החלה ראשת העירייה את חקירתה במשרדי היחידה, שם הובהר לה שעל פי החשד היא קידמה כמה פרויקטים תמורת שוחד במיליוני שקלים מקבלנים ומיזמים. במשטרה חושדים כי אחד מהם הוא פרויקט "קורל - יוקרה על המצוק" של אברהם תשובה, אחיו של איש העסקים יצחק תשובה. שם, על פי החשד, היא קיבלה באותו פרויקט דירה בהנחה גדולה ובתמורה דאגה לקדם את הפרויקט, שינתה את ייעוד הקרקע ממלון למגורים וגם הגדילה את אחוזי הבנייה בפרויקט. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרה בעשרה ימים.

עצור נוסף בפרשה הוא סגן ראש העיר ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ולבנייה בעירייה, שמעון שר. עוד נעצרו: בעלה לשעבר אליהו פיירברג, החשוד כי קיבל שוחד עבורה. חשוד נוסף שנעצר הוא קבלן ששמו נאסר לפרסום. 

מהמשטרה נמסר כי גורמי העירייה ומקורביהם פעלו על פי החשד בניגוד עניינים וביצעו לכאורה שורת עבירות של שוחד, מירמה, הלבנת הון ומס. במסגרת הפעילות בתיק 255, שהחקירה הגלויה בו החלה בתחילת השבוע, ערכו אתמול החוקרים פשיטות על בתי החשודים ועל משרדיהם, תפסו מסמכים, וכן הקפיאו חשבונות ונכסים לצורכי בקשות חילוט. 

"מה שעשיתי חוקי"

בתום שעות של חקירה הועברה פיירברג־איכר לבית משפט השלום בראשון לציון, לדיון שהפך מייד לדרמטי וליצרי. תחילה סירבה להיכנס לאולם, מחשש שצילומים שלה מהדיון יודלפו. כעבור זמן קצר נעתרה לבקשת השופט עמית מיכלס וישבה על ספסל הנאשמים.

"מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת, הכוללת מצד אחד חשדות חמורים המגלמים בתוכם שחיתות ציבורית מהמדרגה הגבוהה", אמר נציג המשטרה בדיון, רפ"ק אלישע קוגן. לדבריו, "אישי הציבור המופיעים בה הם בכירים ביותר בעיריית נתניה. החשדות לגביהם לטעמנו עברו את משוכת החשד הסביר. ניתן לומר אף מעבר לכך שחיללו את אמון הציבור שניתן בהם וניצלו את מעמדם הרם ואת הסמכויות שניתנו להם במסגרת תפקידם - והכל כדי להפיק תועלת ורווח כספי שלא כדין". רפ"ק קוגן הסביר כי פיירברג־איכר נחקרת בחשד לעבירות שבוצעו לכאורה סביב כמה פרויקטי נדל"ן במשך 20 השנים האחרונות.

במהלך הדיון התפרצה לדברים ראשת העיר. היא קמה והשיבה לחוקר: "למה לא חקרת אותי? למה לא הטחת בי את כל השאלות? למה הבאת אותי לפה? אמרתי שאני מוכנה להיחקר שעות, כל הלילה". השופט מיכלס היסה אותה, והיא השיבה לו: "אבל הכל חוקי, כל מה שעשיתי חוקי". 

השופט מיכלס קבע כי אפשר להבחין בין ראשת העירייה וסגנה שר לבין הגרוש שלה אלי פיירברג לקבלן בכל הנוגע לעוצמת החשד ולמעורבותם במעשים הפליליים. "נכון היה להאריך את מעצרם של פיירברג ושר לתקופה ממושכת יותר נוכח טיב החשד", כתב השופט, שציין כי החשד לביצוע המעשים על ידי פיירברג ושאר החשודים הוא "חשד ממשי". כך, לדבריו, גם החשש משיבוש החקירה אם ישוחררו. 

מיליונים מתחת לשולחן

חקירת פרשה 255 החלה ביום שני השבוע עם מעצרם של עו"ד צפריר פיירברג, בנה של ראשת העיר, ושלושת החשודים הנוספים: הקבלן והיזם אברהם תשובה, אחיו של איש העסקים יצחק תשובה, עו"ד אברהם גוגיג והאדריכל גבי טטרו. 

נוסף על החשדות לשוחד במיליוני שקלים, מיוחסים לעצורים גם חשדות בשורת עבירות בתחום מס הכנסה ומסי מקרקעין. כן נבדקים חשדות לאי־דיווח כנדרש בחוק על עסקאות נדל"ן החייבות במסים. 

היום ידון בית המשפט המחוזי בלוד בערר על מעצרם של צפריר פיירברג, גוגיג וטטרו, בקשה שאותה הגישו השלושה.

הפרשה נחקרה באופן סמוי ובמשותף על ידי המשטרה ורשות המסים, בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור והמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

ההערכות הן כי החקירה בפרשה תורחב, והיא עלולה להגיע גם למוסדות התכנון והבנייה ברמה הארצית.

18 שנים בראש

פיירברג, שחייה כרוכים בעיריית נתניה מאז גיל 21, אף על פי שנולדה בעכו, נחשבה לאשת הברזל של נתניה. עד 1988 היתה עובדת סוציאלית ומנהלת האגף לשירותים חברתיים בעירייה. לאחר מכן שימשה במשך חמש שנים ראש מינהל החינוך, הרווחה והבריאות. בשנת 1993 התמודדה לראשונה ברשימה מטעם הליכוד למועצת העיר נתניה. לאחר הבחירות הפכה לממונה על תחום התרבות. בבחירות לאחר מכן היא כבר נבחרה לכהן כראשת עיריית נתניה ומאז נבחרה ברציפות. לפני שלוש שנים, ב־2013, נבחרה לתקופת כהונה רביעית.

פיירברג נחשבת גם למקורבת לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובדצמבר 2010 מונתה על ידיו לעמוד בראש צוות שיקום נזקי השריפה בכרמל. כעבור יומיים התפטרה בשל לחץ ציבורי וחוסר שיתוף פעולה מצד ראש מועצה אזורית חוף הכרמל.

בהכנת הידיעה השתתף זאב קליין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר