בג"ץ הכריע לעת עתה בעניין עבודות הרכבת בשבת והוציא היום (שלישי) צו ביניים המורה לרכבת ישראל "שלא להידרש לכל הוראה בנוגע לעבודות התשתית והתחזוקה של הרכבת אשר ניתנו לה על ידי ראש הממשלה וזאת עד להכרעה סופית בעתירה".
בפסק הדין כתבה שופטת העליון ענת ברון כי "נתבקש לקבוע כי הוראה זו (שניתנה על ידי ראש הממשלה) ניתנה בחוסר סמכות ועל כן היא בטלה ומבוטלת. כן נתבקש ליתן צו ביניים המורה לרכבת ישראל שלא להידרש לכל הוראה בנוגע לעבודות התשתית והתחזוקה של הרכבת אשר ניתנו לה על ידי המשיב מס' 1 (ראש הממשלה) וזאת עד להכרעה סופית בעתירה. עוד נכתב בפסק הדין כי "ההוראה לא צורפה לעתירה, וככל הנראה ניתנה בעל פה. בתגובת הרכבת לעתירה היא אינה מתנגדת למבוקש".
מוקדם יותר היום הגישה המדינה לבג"ץ את תגובתה לעתירת ח"כ זהבה גלאון נגד ההחלטה לבטל את עבודות התחזוקה והתשתית של רכבת ישראל בשבת. בתגובת המדינה נאמר, בתמצית, כי דין העתירה להידחות על הסף שכן העתירה כולה מתייחסת לעבודות שבוצעו בסוף השבוע שחלף, ומשכך כל הסעדים המתבקשים אינם אקטואליים עוד ולפיכך הם תיאורטיים לחלוטין.
למעלה מן הצורך, מוסיפה המדינה בתגובתה, שהוגשה באמצעות עו"ד אבי מיליקובסקי ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, כי לרכבת ישראל ניתן היתר מיוחד להעסקת עובדים ביום המנוחה השבועי. מדובר בהיתר לכלל חודש ספטמבר וביכולתה של רכבת ישראל להחליט באילו שבתות לנצל את ההיתר, וכיצד.
מן המשיבים נמסר, כי ההיתר לא בוטל או הותלה והינו בתוקף, ומשכך רשאית רכבת ישראל לעשות בו שימוש כל עוד לא הותלה או בוטל. עוד נמסר מן המשיבים, כי ככל שתהיה כוונה לבטל את ההיתר או להתלותו, הרי שהדבר יבוצע על ידי בעל הסמכות על פי סעיף 12(א) לחוק (שר העבודה, או מי שהואצלה לו הסמכות מטעמו), על פי כל דין, בכפוף לכל כללי המשפט המינהלי החלים.
מטבע הדברים, נאמר עוד בתגובה, בשים לב לאירועי הימים האחרונים, נבחנת הסוגיה במבט צופה פני עתיד על ידי הגורמים הרלוונטיים, ובין היתר, מן המשיבים נמסר כי צפויות ישיבות עבודה בעניין הנדון, לרבות פגישה הקבועה להיום בהשתתפות גורמים רלוונטיים מן המשיבים ומרכבת ישראל.
שר העבודה: "ההיתרים ייבחנו מידי שבוע"
בתוך כך, המגעים לפתרון משבר הרכבת נמשכים: פגישה בין אנשי רכבת ישראל למנכ"ל משרד העבודה תתקיים מחר, ובה יציגו הראשונים בפניו את העבודות אשר דורשות את חידוש ההיתר לעבודה בסופי שבוע. נתניהו התייחס להחלטת בג"ץ במהלך ביקורו בהולנד ואמר כי הוא "מכבד את החלטת בגץ. שר העבודה הוא שמחליט על פי חוק. מה שנחוץ יעשה ומה שלא, לא".
זאת, לאחר ששר העבודה חיים כץ הודיע שעל מנת ליצור אמון בין גורמי המקצוע לציבור החרדי, כל ההיתרים שניתנו ייבחנו מחדש ע"י גורמי המקצוע מדי שבוע, וזאת ע"פ העילות המצויות בחוק ולפי הצורך. הרכבת מצידה הודיעה כי באמצע ספטמבר יבוצעו עבודות בימי חול ולא יהיה מנוס משיתוק של מספר קווים לפחות לשבוע.
בתוך כך, מליאת הכנסת תתכנס ביום שני הבא לישיבת פגרה מיוחדת לבקשת סיעות האופוזיציה כדי לדון במשבר הפוליטי בשל ביצוע עבודות של רכבת ישראל בשבת. יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, נענה בכך לפניית סיעת מרצ, שיזמה את המהלך והחתימה על הבקשה את נציגי כל סיעות האופוזיציה.
יו"ר סיעת מרצ בכנסת, ח"כ אילן גילאון, מתח ביקורת על החלטתו של יו"ר הכנסת לקיים את הדיון רק בעוד שבוע ולא בימים הקרובים.
גילאון אמר כי הקואליציה מנסה "למסמס את הדיון הציבורי בנושא, ולקיים אותו במועד רחוק, ובמקביל לעיד אל־אדחא של המוסלמים, מה שימנע מחברי הכנסת הערבים להשתתף בו".
יש לציין כי החוק ותקנון הכנסת אינם קובעים בתוך כמה זמן נדרש יו"ר הכנסת לכנס את הכנסת במהלך הפגרה כשמוגשות לו 25 חתימות של ח"כים. ההחלטה נתונה לשיקול דעתו הבלעדי.
במקביל, ברכבת ישראל ממתינים להחלטת ראש הממשלה לגבי המשך העבודות. האחרון הטיל על שר התחבורה ישראל כץ לפתור את הסוגיה ועל פי גורמים ברכבת העבודות יתחדשו בשבתות ויימשכו כפי שהתנהלו כבר שנים על פי החוק. גורמים בחברה אמרו: "הסברנו שיש עבודות שלא ניתן לעשות ביום חול כי מדובר בפיקוח נפש והמשטרה בעצמה היא זו שממליצה שלא לעבוד ביום חול. מה שניתן לדחות לאמצע השבוע דוחים ואף מבצעים בלילה".
בהכנת הידיעה השתתפו נועם דביר, שלומי דיאז, גדעון אלון ומתי טוכפלד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו