"פערי אמון": ארה"ב ורוסיה לא מגיעות לסיכום על סוריה

נשיא ארה"ב, שהבטיח לפתור את המשבר במדינה השסועה, הודה שהפתרון לא באופק • פוטין: "כל מהלך חייב להביא בחשבון גם את השותפות שלנו, ובהן איראן"

אובאמה ופוטין, אתמול בסין  //  צילום: אי.פי.אי // אובאמה ופוטין, אתמול בסין  //  צילום: אי.פי.אי ,
אובאמה ופוטין, אתמול בסין // צילום: אי.פי.אי // אובאמה ופוטין, אתמול בסין // צילום: אי.פי.אי

אין הסכם - המגעים יימשכו: הנשיא ברק אובאמה הבטיח אמש כי ארה"ב ורוסיה לא יפסיקו את המשא ומתן ביניהן, שמטרתו להגיע להסכם הפסקת לחימה בסוריה, אך הודה שמנהיגי שתי המעצמות מתמודדים עם "פערים באמון" בניסיונם להגיע לפתרון.

"בהתחשב בפערי האמון הקיימים, אלה מגעים קשים", אמר הנשיא האמריקני במסיבת עיתונאים בתום ועידת ה־G-20 בסין, שבמהלכה קיים גם פיסגה של 90 דקות עם מקבילו הרוסי, הנשיא ולדימיר פוטין. 

"עדיין לא הצלחנו לסגור את הפערים", אמר אובאמה ולא פירט מהן הנקודות שנמצאות במחלוקת. עם זאת, הוא רמז כי ארה"ב חוששת שמוסקבה לא תמלא את חלקה בהסכם פוטנציאלי ולא תמהר לכפות את תנאיו. 

הפגישה בין אובאמה לפוטין הגיעה בתום שבועות ארוכים של מגעים, שניהלו מזכיר המדינה ג'ון קרי ומקבילו שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שניסו לסכם על תיאום צבאי בין המדינות בלחימה נגד ארגוני טרור קיצוניים בסוריה - אך ללא הצלחה. הפיסגה נערכה בצל דיווחים על מעורבות רוסית במערכת הבחירות האמריקנית, וההנחה של גופי הביטחון בארה"ב שלפיה מוסקבה היא זו האחראית לפריצה למחשבי המפלגה הדמוקרטית לפני כמה שבועות. אובאמה אף הביע חשש מסוגיות של אבטחת סייבר בפגישה עם פוטין. 

לאחר הפגישה פוטין הציג גישה אופטימית יותר כאשר אמר כי וושינגטון ומוסקבה עשויות להגיע להסכם בימים הקרובים. "המאמץ המשותף עם ארה"ב במאבק נגד הטרור, כולל בסוריה, יכול להשתפר ולהתעצם באופן משמעותי", אמר פוטין, שציין גם כי "יש לי סיבות להאמין שנשיג תוצאות בימים הקרובים". פוטין הוסיף כי הוא מאמין שאובאמה "לחלוטין כן במאמציו להשיג תוצאות במאבק נגד הטרור ובהשגת פתרון לסכסוך הסורי". פוטין אמר במהלך מסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחר מפגש עם אובאמה כי הוא מאמין שמצא "קרקע משותפת" ו"הבנות הדדיות" עם עמיתו האמריקני בסוגיות שרוסיה וארה"ב צריכות להתמודד עימן. 

פוטין ציין שהדרג הדיפלומטי בשתי המדינות ימשיך לנהל שיחות בנושא. לדבריו, "אנחנו יכולים, לפחות למשך תקופה, להסכים על מאמצים משותפים ופעילים לשפר את המצב בסוריה". פוטין הדגיש כי כל מהלך חייב להביא בחשבון גם "את שותפינו האחרים, כולל איראן, שתעודכן בהתקדמות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר