"ניתן לבנות לווין חדש תוך שנתיים"

הדף הפיצוץ של עמוס 6 נותן את אותותיו הכספיים • לצד צלילת מניית חלל - תקשורת בשליש, כונס במקביל דיון חירום במשרד המדע ושיחה עם המשקיעים • במשרד המדע מבקשים להתוות תכנית חלל ארוכת טווח

"על החברה לבצע פירעון מוקדם של הסדרות עם שיעבוד של עמוס-6" // צילום: נאס"א // "על החברה לבצע פירעון מוקדם של הסדרות עם שיעבוד של עמוס-6" // צילום: נאס"א ,
"על החברה לבצע פירעון מוקדם של הסדרות עם שיעבוד של עמוס-6" // צילום: נאס"א // "על החברה לבצע פירעון מוקדם של הסדרות עם שיעבוד של עמוס-6" // צילום: נאס"א

יום דרמטי נוסף עבר היום (ראשון) על חברת חלל-תקשורת שאיבדה את הלוויין עמוס 6 בפיצוץ טיל השיגור של חברת ספייס איקס ביום חמישי האחרון. מקומה של התעשייה האווירית, שייצרה את הלוויין, לא נפקד מהדרמה אתמול: בתום יום המסחר בבורסה, צללה מניית חלל תקשורת ב-32.4%. 

לפי ההערכות בשוק ההון, איבדה החברה מעל ל-260 מיליון שקל משווייה ביום המסחר אתמול. הנהלת חברת חלל-תקשורת קיימה היום שיחת ועידה עם המשקיעים, בה נאמר כי "הביטוח שנרכש על ידי החברה עבור הלוויין לא תקף, משום שהלוויין התפוצץ טרם השיגור. "מנגד", צוין, כי "החברה מעריכה כי תקבל כספי השבה מהתעשייה האווירית עבור הלוויין". 

מנכ"ל החברה, דוד פולק, אמר כי בתום ניתוחים והערכות ראשוניות במהלך תדלוק קרקעי של טיל השיגור של עמוס 6, 48 שעות לפני השיגור, אירע פיצוץ שגרם לאובדן מלא של הלוויין. פולק ציין כי החברה נערכת להליך רכש מזורז ללווין קיים או לוויין שבבנייה או לוווין שייבנה מחדש. הסכם השירות עם פייסבוק צפוי להתבטל כתוצאה מאובדן הלוויין. 

סמנכ"ל הכספים של חלל-תקשורת איציק שנייברג, ציין בין היתר כי חלל תקשורת זכאית להשבת סכומים שונים מהתעשייה האווירית וכן מחברות הביטוח שדרכן ביטחה את הלווין – משום שהפוליסה לא נכנסה לתוקפה. חלל-תקשורת תצטרך להחזיר סך של כ-17 מיליון דולר לממשלת ישראל.

בשיחת הוועידה ציין ששנייברג בין היתר כי החברה זכאית לפרמיות ששילמה לחברות הביטוח בסך 39 מיליון דולר, כמו כן זכאית החברה לסכום כולל של כ-205 מיליון דולר מהתעשייה האווירית. עלות הלוויין עמדה על כ-250 מיליון דולר - לא כולל עלויות השיגור. בסה"כ תעלה הפרשה לחלל תקשורת, לפי ההערכות היום, בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

 

המכה בכנף של התעשייה האווירית – 173 מיליון דולר פיצויים לחלל תקשורת 

התעשייה האווירית הודיעה מוקדם יותר בבוקר אתמול כי "בעקבות פיצוץ המשגר מתוצרת חברת השיגור ספייסX- ואבדן הלווין עמוס-6 בשל כך, נדרשת התעשייה האווירית להשיב לחברת חלל תקשורת בע"מ תקבולים שהתקבלו בגין הלווין (כ-173 מיליון דולר) וכן לשאת בהוצאות קשורות נוספות".

עוד ציינו בתעשייה האווירית כי גם היא "מחזיקה בפוליסת ביטוח המכסה את כל הסיכונים ללווין במשלוח ובאתר השיגור". להערכתה של התעשייה האווירית, "בהתאם לתנאי הפוליסה, היא זכאית לשיפוי ביטוחי מלא והיא פועלת מול הגורמים המבטחים לקבלת השיפוי הביטוחי כאמור. מקרה של כשל בלוויין על החברה לבצע פירעון מוקדם של הסדרות עם שיעבוד של עמוס-6".

"מינימום שנתיים עד לבניית לווין חדש". עמוס 6

במקביל, ניסו במשרד המדע והחלל לצמצם את ההיסטריה סביב אובדן הלווין: "המטרה העיקרית שלנו", הסביר שר המדע והחלל אופיר אקורניס, בפתח ישיבת חירום שכינס בעקבות האירועים, "היא גיבוש מדיניות חלל וסיוע של מדינת ישראל כדי לשמור על היתרונות הטכנולוגיים האדירים שיש לתעשיות החלל הישראליות. תעשיית החלל הישראלית מפוארת ותישאר מפוארת. אנו נדאג שתתחזק ותשמור על מעמדה ועל יכולותיה". 

סיכוי לסיוע ממשלתי לתכנית החלל הישראלית 

בכירי התעשיות שנכחו בדיון טענו כי התעשיות משקיעות השקעה אדירה בתשתיות, בכח אדם ובטכנולוגיה חדשנית וכי יש צורך במדיניות לטווח ארוך כדי לשמר את ההשקעה. הבכירים טענו כי קיימת תחרות גדולה מאוד מול חברות חלל גדולות בעולם ויש צורך בסיוע ממשלתי כדי להפוך את התעשיות הישראליות לתחרותיות בשוק הגלובלי. 

"האירוע הטראומטי והמצער של אובדן לווין עמוס 6 חייב להדליק נורות אדומות אצל מקבלי ההחלטות". כך אמר אתמול (ראשון) מנכ"ל התעשייה האווירית, יוסי וייס, בתידרוך במפעל הלוויינים של התעשייה האווירית ביהוד. לדברי וייס, הקשר החיצוני של מדינת ישראל מתבסס על תשתית של כבל תת ימי ולוויינות תקשורת. אין אף מדינה מתקדמת שאין לה לוויינות תקשורת משלה, והסיבה שיש בישראל לוויינות תקשורת היא כי בתחילת שנות ה-90 תע"א השקיעה מכספה 200 מיליון דולר בפיתוח התשתית. ללא מעורבות המדינה לא תהיה במדינת ישראל לוויינות תקשורת, אין לנו יכולת לסבסד את התחום הזה. לוויינות התקשורת היא יכולת בסיסית ואסטרטגית של מדינת ישראל, ובהתאם על מדינת ישראל לבנות תוכנית רב שנתית לניהול תחום לוויינות זה. עוד אמר וייס, כי בשלב זה, שלושה ימים לאחר האובדן הכואב של עמוס 6 כרגע אין לנו הזמנות של לוויני תקשורת נוספים, אני מניח שתוקם ועדת חקירה בארה"ב שתובל על ידי ה FAA  או NASA , אני לא בטוח מי יוביל ועדה שכזו. מדובר באירוע עם השלכות לא פשוטות על תעשיית החלל העולמית.

בתום הישיבה הוחלט כי משרד המדע יגבש תכנית חלל לאומית לטווח ארוך לישראל, לצורך כך הורה השר אקוניס על הקמת ועדה בראשות מנכ"ל משרד המדע פרץ וזאן, יו"ר סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע פרופ' יצחק בן ישראל ומנהל הסוכנות אבי בלסברגר, שתגיש את מסקנותיה תוך 10 שבועות. עוד נמסר כי בסמכות הוועדה גם לבחון גם את האפשרות לסיוע בפיתוח לוויין תקשורת של מדינת ישראל. בנוסף, הוחלט כי דיון בנושא השלכות אובדן "עמוס 6" על שוק החלל ושוק התקשורת יתקיים במהלך השבוע. במפעל התעשייה האווירית נערך תידרוך לכתבים שבמהחכו אמר המנכ"ל יוסי וייס כי במאמץ ואם לא יהיו שינויים במפרט, ניתן יהיה לבנות לוויין חדש תוך שנתיים. לדברי וייס, ישראל חייבת להסיק מסקנות מהמקרה ולנהל מדיניות חלל אחראית.

בארה"ב נמשכת חקירת ההתרסקות הן על ידי רשות התעופה והן על ידי חברת SpaceX. החברה הודיעה אתמול, כי תמשיך בשיגורים של פלקון-9 משני כני שיגור אחרים, האחד בקייפ קנאברל והשני בקליפורניה. האתר בקליפורניה מוגבל רק לסוגים מסויימים של שיגורים, והאתר בקייפ קנאברל איננו מוכן עדיין לשיגור, כך שהחברה איננה יכולה לחזור לשיגרה של שני שיגורים בחודש כפי שהיה עד להתרסקות. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר