אגוזים למי שיש אלרגיה: בן (8 וחצי) התחיל היום את שנת הלימודים בכיתה ג' - לראשונה מבלי לחשוש שמא אחד מחבריו לכיתה יכבד אותו במאכל המכיל אגוזים. בן הוא הילד הראשון בארץ שעבר טיפול בבית החולים אסף הרופא שמפחית ולמעשה מרפא אלרגיה לאגוזים.
מדובר בטיפול שבמהלכו חשפו את בן לכמויות מזעריות של האגוז שאליו הוא אלרגי, אגוז מלך, בצורה מבוקרת ותחת השגחה רפואית. בהדרגה העלו את הכמות שאליה נחשף, וכיום הוא כבר לא סובל מאלרגיה מסכנת חיים. על מנת לשמר את ההישג, עליו לצרוך אגוזים מדי יום בתפריט שלו.
כאלף ילדים כבר טופלו בישראל נגד אלרגיות שונות, בעיקר חלב אך גם שומשום, בוטנים וביצים. כעת החלו לטפל גם באלרגיה לאגוזים, ששכיחותה נמוכה יותר. ההערכות מדברות על כך שכ־0.2 אחוז מהאוכלוסייה בישראל אלרגיים לאגוזים, אך ייתכן שמדובר בהערכת חסר והשיעור גבוה יותר.
ד"ר ארנון אליצור, מנהל המכון לאלרגיה, לאימונולוגיה ולריאות במרכז הרפואי אסף הרופא, סיפר: "אגוזים זה היעד הבא. הניסיון בתחום זה הוא בחיתוליו. בניגוד לאלרגיה לחלב, למשל, באלרגיה לאגוזים ייתכן שילד יהיה אלרגי לאגוז קשיו אך לא לאגוז פקאן. למרות זאת, הילדים מקבלים הנחיה להימנע מכל סוגי האגוזים. הטיפול מתחיל בבדיקה לאילו מהאגוזים כל ילד אלרגי, כאשר לעיתים מתגלה שישנם סוגי אגוזים שהוא יכול לאכול ללא חשש. לאחר מכן מתחילה חשיפה הדרגתית לסוג שאליו הילד אלרגי.
"לפעמים זה תהליך לא פשוט. ילד שחונך לאורך שנים לפחד ולברוח כמו מאש ממזון מסוים צריך פתאום להכניס אותו לפה. אך בסוף התהליך איכות החיים שלהם משתנה בצורה בלתי רגילה". לדברי ד"ר אליצור, 65 אחוז מהילדים מסיימים טיפול כשהם אוכלים באופן חופשי ועוד 20 אחוז אוכלים בצורה מוגבלת, אך לא נמצאים בסכנת חיים.
"התוכנית החדשה שבנינו להתמודדות עם אלרגיית האגוזים היא בבחינת פריצת דרך ובשורה של ממש לאלה הסובלים מאלרגיה זו, המסכנת חיים", סיכם ד"ר אליצור.
הטיפול באלרגיה אינו כלול בסל הבריאות ועולה כ־7,000 שקלים לטיפול ראשוני שאורך כחצי שנה. אם הטיפול נמשך יותר מכמה חודשים - ולעיתים הוא אורך גם שנה ויותר - הוא עולה עוד 3,000 שקלים.
"מבחינתנו הטיפול הוא הצלחה אדירה", אומרת עינת, אמו של בן, שהחל בתהליך באפריל וסיים בימים אלו. "עד לטיפול הוא נעזר בסייעת צמודה בבית הספר, עם מזרק אפיפן צמוד. נרשמתי למחזור הראשון של הטיפול באלרגיה לאגוזים והוא הצליח בשבילנו בזמן מאוד קצר. בן כבר לא בסכנת חיים".
עינת הוסיפה כי הקושי המרכזי מבחינת בנה אכן היה פסיכולוגי. "בן פחד להכניס את האגוזים לפה, היה דרוך מכל תגובה אפשרית. נתנו לו לאט לאט, בסיוע של צוות מקסים ותומך שהישרה ביטחון. עכשיו סבתא אמרה שתכין לו עוגה עם תערובת של אגוזים כדי לחגוג את הצלחת הטיפול".