יש דברים בחיים שאי אפשר להחליף: צחוק של ילד, אהבת אמת, דו"חות חניה בתל אביב - את כל השאר אפשר ואף רצוי לרוב להמיר בחנויות. אחד המהלכים שתפס בשנים האחרונות תאוצה הוא הטרייד־אין. כמה פשוט - ככה עובד: מביאים מוצר ישן ומקבלים הנחה על החדש. השיטה ממציאה את עצמה מחדש במגוון תחומים, ובעלי העסקים מעניקים לה חזות אטרקטיבית בכך שהם מסירים כמעט כל הגבלה: המוצר לא תקין? נקנה אותו. הוא של חברה אחרת? לא נורא. העיקר שנעשה עסקים.
השווקים הבולטים בתחומי הטרייד־אין הם, ללא ספק, הרכב והחשמל. לירון כץ, סמנכ"ל הסחר ברשת מחסני חשמל, אומר כי לאורך כל השנה הרשת מבצעת עסקאות מסוג זה בתחום הסלולר והטאבלטים. "בדרך כלל לפני החגים עושים טרייד־אין גם על מקררים ומכונות כביסה שעובדות בלבד - אבל בניגוד למוצרים הטכנולוגיים, כאן אנחנו זוכים לא פעם לקבל ענתיקות", הוא מספר, "אנחנו מעבירים את המוצר לחברה, שמחדשת אותו ומוכרת בערוצי מכירה שונים במדינות המתפתחות".
עסקאות הטרייד־אין לא תמיד משתלמות. בחברות השונות שמקבלות את המוצרים הישנים פועלים לא פעם לחידושם ולמכירתם במחיר גבוה יותר ממחיר הקנייה. לכן, ממליצים המומחים, כדאי לבדוק היטב את יכולתכם למכור את המוצר באחת מזירות היד השנייה, ולהרוויח יותר ממה שתקבלו במסגרת ההנחה הצפויה לכם בעיסקת הטרייד־אין.
לשדרג את חדר השינה - ולהיפרד מהנוכחי על הדרך. עמינח
כמו כן, כדאי לכם לבדוק אם בלי מבצע טרייד־אין יסכימו הרשת או החברה לעשות הנחה על אותו מוצר - למשל, בקנייה במזומן. כך תוכלו גם להרוויח את ההנחה וגם למכור את המוצר באתרי יד שנייה.
"אם הצרכנים בוחרים בעיסקת טרייד־אין, כדאי לדעת שקל לעשות טעויות וצריך לפעול במשנה זהירות", אומרת עו"ד יעל כהן־שאואט, סגנית היועץ המשפטי של המועצה לצרכנות. לדבריה, "הבדיקה החשובה ביותר היא בדיקת נכונות העיסקה עבורכם. שאלו את עצמכם אם אתם באמת חייבים להחליף את המוצר הישן".
כך תתמודדו עם מצבור הגז שתגלו בביתכם. סודה סטרים
נוסף על כך, לדבריה, "בעיסקת טרייד־אין קשה יותר להשוות מחירים משום שצריך להעריך הן את המוצר הישן שמוסרים למוכר והן את מחיר המוצר החדש לפני הנחה. חשוב מאוד לבצע סקר שוק לשניהם ולוודא שיש הנחה אמיתית".
בתחום הטכנולוגיה והסלולר, לדוגמה, יש מחירון טרייד־אין, שמציג את ערך המוצר בהתאם לדגם שלו, לתקינותו הטכנית ולשמירה עליו. היה שווה לאטום את הטלפון הנייד בשלושה מגינים מגושמים? מתברר שלפעמים כן. כך, לדוגמה, ברשת מחסני חשמל תוכלו לקבל על מכשיר גלקסי 4 של סמסונג 500 ש'. על אייפון 5 כבר תקבלו 585 ש'. מובן שתוכלו להרוויח יותר באתרי היד השנייה. "לקוח שמוכר בעצמו אולי יקבל
15-10 אחוזים יותר, אבל זה ייקח יותר זמן וסוחרים יתקשרו אליו וישגעו אותו", מסביר כץ.
המוכר מציע לפנות? החוק מחייב אותו לכך
כשמגיעים לעולם הרכב, התשובות נחרצות יותר. מנכ"ל אוטו סנטר, רפי דיק, מזהיר ממבצעי טרייד־אין במחירי מחירון. לדבריו, עדיף למכור את הרכב באופן עצמאי. "יבואני רכב לא יציעו במקרים רבים הנחות על הרכב החדש, וכך יסבסדו את מחיר הקנייה של הרכב שלכם", הוא אומר. "עם זאת, יש היצף בשוק והמון מכוניות מיד שנייה מחכות למכירה, כך שזה דורש לא מעט זמן והתעסקות".
עו"ד כהן־שאואט מסבירה עוד כי חלק מהעסקאות שמוצגות כטרייד־אין הן עסקאות הנחה רגילות, שבהן המוכר דואג לפינוי המוצר הישן כחלק מההטבות ללקוח. "המוכר מתחייב לפנות את המוצר הישן שבלאו הכי הוא מחויב על פי החוק לפנות עבורכם", היא אומרת, "חשוב לזכור כי הנחת טרייד־אין היא מבצע לכל דבר ועניין, וחלה עליה חובת גילוי: חובה להציג את המחיר לפני ההנחה, את שיעור ההנחה או את המחיר במבצע".
גם הסביבה מרוצה
אם פתחנו את הכתבה בכך שעולמות הטרייד־אין מתרחבים ויוצאים מגבולות החשמל והרכב, איך אפשר בלי כמה דוגמאות. אחת הבולטות מהתקופה האחרונה מגיעה דווקא מתחום המזון המהיר. כשרשת ברגר קינג השיקה את הסניף ברמת החייל בתל אביב, היא הציעה למסור קופסת אוכל עם ארוחת צהריים מהבית ולהחליפה בוופר. אם תהיתם מה היא עשתה בארוחות - ממש כמו בעקידת יצחק, אחרי שהלקוח הראה נכונות לוותר על הקופסה הביתית, היא הושבה לידיו אחר כבוד. נרשמו דמעות של התרגשות על הדלפק.
שיטת הטרייד־אין תורגמה גם כערך חינוכי לאיכות הסביבה על ידי תאגיד המיחזור אל"ה, הפועל ללא מטרת רווח. התאגיד מוביל בשנים האחרונות פרויקטים ותוכניות לימוד לקידום הנושא בבתי הספר ובגני הילדים. לילדים הוא מציע תחרות מיחזור בקבוקים, שבה הזוכים מקבלים לצד דמי הפיקדון גם מגוון פרסים.
תן כוס שבורה - קבל כוס חדשה
נוסף על כל אלה, יש גם רשתות שממציאות את כללי הטרייד־אין מחדש. רשת אייס עלתה על מודל ייחודי: תן מוצר ישן - קבל חדש בלי להוסיף כסף. "אצלנו הדברים שונים", אומר איציק אוזנה, מנכ"ל הרשת, "תביאו מוצר ישן, אפילו שבור, ותקבלו מוצר חדש ללא תוספת מחיר, ללא התניות וללא כוכביות. חברי המועדון שלנו גם לא צריכים להביא את המוצרים הישנים".
קניתם פעם? קנו שוב שטיחי איתמר
לדבריו, המודל החריג עובד, בין השאר, בתחום המוצרים למקלחת, למטבח, לרכב ולניקיון. "למשל, מי שהביא לנו שש כוסות גם אם הן שבורות קיבל שש כוסות במתנה. התחלנו במהלך הזה מפברואר השנה, ואנחנו ממשיכים כמהלך קבוע פעמיים בחודש. בכל פעם חילקנו כ־4,000 יחידות".
גרמו לשטיח לעופף. צמר שטיחים יפים
לשאלה מה הרציונל השיווקי, מציין אוזנה כי הבאזז עושה את שלו. "הלקוחות מעריכים את זה ומדברים על זה", הוא אומר ומדגיש כי "אני לא מתבייש להגיד שזה גם כלכלי. הבנו שהמהלך הביא תנועה של לקוחות חדשים שנחשפו לראשונה לחנות. זו השקעה גדולה אבל היא החזירה את עצמה".