התינוק נולד עם מחלת עור גנטית קשה - "כללית" תפצה את הוריו ב־7.5 מ' ש'

בנם הבכור של ההורים מת מאותה מחלה נדירה, הגורמת להרס מוחלט של הגוף • בפסק הדין נקבע כי אף על פי שהרופאים ידעו זאת - ההורים לא נשלחו לייעוץ גנטי יסודי • כללית: "אנו לומדים את פסק הדין"

סניף של קופ"ח כללית  //  צילום ארכיון: עמי שומן // סניף של קופ"ח כללית  //  צילום ארכיון: עמי שומן ,
סניף של קופ"ח כללית // צילום ארכיון: עמי שומן // סניף של קופ"ח כללית // צילום ארכיון: עמי שומן

קופת חולים כללית תשלם כ־7.5 מיליון שקלים לזוג הורים מדרום הארץ, לאחר שנקבע כי רופאים במרפאה של הקופה בבאר שבע התרשלו באבחון ובייעוץ הגנטי בזמן ההריון וכתוצאה מכך נולד להורים באוקטובר 2006 תינוק שסובל ממחלת עור גנטית נדירה וקשה ביותר. 

כך נקבע בפסק דין, המתפרסם כאן לראשונה, שניתן לאחרונה על ידי השופט גד גדעון בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. 

המחלה, אפידרמוליזיס בולוזה, גורמת לפצעים פתוחים דמויי כוויות שלא ניתנים לריפוי וגורמים להרס מוחלט של הגוף ולנשירת איברים. 

בפסק הדין נקבע כי לאור העובדה שהרופאים בקופ"ח ידעו כי בנם הראשון של ההורים כבר סבל מאותה מחלה גנטית, וכי הוא מת סמוך לאחר שנולד - היתה זו חובתם לבצע ייעוץ גנטי יסודי שהיה מביא לאבחון מחלת העור הקשה בעובר שהאם נשאה ברחמה. בעקבות זאת נפסק כי אם היה מתבצע אבחון גנטי מלא ולא רשלני, היו ההורים מפסיקים את ההריון באמצעות הפלה וכך לא היה נולד התינוק החולה.

השופט קבע כי הרופאה הגינקולוגית במרפאת כללית בבאר שבע, שאליה פנו ההורים, "לא נתנה להם בטעות הפניה לייעוץ גנטי בתחילת ההריון, וזאת על אף הצורך הברור בקבלת ייעוץ גנטי אצל יועץ גנטי מוסמך, וזאת על רקע ההיסטוריה הרפואית של המשפחה". 

השופט הדגיש כי ההורים נשלחו על ידי הקופה במקום זאת רק לעריכת סקר גנטי בסיסי ושגרתי, שמבוצע על ידי אחות, ואשר לא כולל בדיקה של מחלת העור המדוברת. זאת ועוד, השופט קבע כי הרופאים לא עקבו אחר ביצוע הייעוץ הגנטי ותוצאותיו, וזאת "אף שהיו להם הזדמנויות שונות לעשות כן במהלך הביקורים של האם בזמן ההריון". 

"תוצאות טרגיות"

השופט קיבל את טענות עורכי הדין של המשפחה - שי פויירינג ונמרוד הלוי - שלפיהן אפשר היה לבצע בדיקות לאיתור מחלת העור הגנטית אצל העובר, וכי גם אם היו מופנים ההורים לבצע את הבדיקות באופן פרטי בעלות גבוהה בארה"ב - הם היו עושים זאת מאחר שכל כך חששו שהתינוק שלהם ייוולד עם מחלת העור שממנה מת בנם הבכור כמה שנים קודם לכן. 

השופט קיבל גם את ההערכה הרפואית כי תוחלת חייו של הילד תקוצר מאוד בגלל המחלה והעריך כי יחיה רק עד גיל 42. לאור זאת, פסק כי על הקופה לפצות את ההורים בכ־10 מיליון שקלים. בפועל יקבלו ההורים פיצוי בסך כ־7.5 מיליון שקלים, כולל שכר טרחת עורכי דין, וזאת לאחר שמסכום הפיצויים הורדו, כמקובל, התשלומים שהם מקבלים מהביטוח הלאומי עקב נכות הילד. 

עו"ד פויירינג אמר כי "הבעיה המרכזית שעולה מפרשה קשה זו היא שבקופות החולים ניתנים שירותים רפואיים בסיסיים כמו הסקר הגנטי, שניתן על ידי אחיות במרפאות הקופה, וכי שירותים אלה מוצגים לעיתים לציבור ואף לעובדי הקופה עצמם כייעוץ גנטי לכל דבר. טשטוש הגבולות הזה בין ייעוץ גנטי מקצועי ומלא על ידי רופא לבין סקר גנטי בסיסי על ידי אחות עלול להביא, כפי שהביא במקרה הזה, לתוצאות קטסטרופליות וטרגיות".

מקופ"ח כללית נמסר: "אנו לומדים את פסק הדין".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר