ליצמן: "במפעל הנסיך ידעו על הסלמונלה ולא דיווחו"

שר הבריאות התייחס לפרשות הזיהום במזון • גם בכנסת דנו בנושא, ומנכ"ל משרד הבריאות הדגיש: "אנו עוברים לשיטה של אפס סובלנות לחריגות בתחום" • מנכ"לית יונילוור: "מבחינתנו לא הייתה כל סכנה לבריאות הציבור" • יעל גרמן: "להקים רשות מזון בישראל"

ליצמן // צילום: אורן בן חקון // ליצמן // צילום: אורן בן חקון

 שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס היום (שלישי) לסערת הסלמונלה בוועידת ישראל לרפואה 2016, שנערכה בירושלים ואמר: "במפעל הנסיך ידעו על הסלמונלה ולא דיווחו". השר התייחס לטענות לפיהן המשרד נקט בגישה שונה כלפי טחינת הנסיך וכלפי יונליוור, ואמר: "בימים אלו יש סלמונלה ונסיכים. יש טענות על גזענות - שטויות. אני יושב עם המגזר הערבי ונותן להם מכל טוב". 

צילום: בני פלבן

ליצמן הסביר כי "ביוניליוור לא היו חייבים לדווח, זה מפעל ענק, הם רצו לעשות מה שצריך כדי שלא תצא קופסא נגועה בסלמונלה מהמפעל, ואכן חשבו שלא יצא. הייתה רשלנות, לכן אנחנו בודקים אותם היום כל יום, אבל לא שללנו להם את ההיתר. ב"הנסיך", בניגוד אליהם, כן ידעו, לכן הם היו חייבים  לדווח. הם ידעו ולא גילו לשלושת המפעלים שלקחו מהם את הטחינה. שני מפעלים בדקו ותפסו את זה בעצמם, בדיקות עצמאיות שלהם – השלישי לא". 

הנושא אף הגיע היום לכנסת, בדיון שהתקיים בוועדת הבריאות. מנכ"ל משרד הבריאות בר סימנטוב אמר בדיון כי "אנו עוברים לשיטה של אפס סובלנות לחריגות בתחום ייצור ושיווק המזון, כולל קנסות מנהליים". הדיון התקיים בעקבות גל המקרים של חיידיקים שנמצאו במזון, כולל בטחינת הנסיך ובקורנפסקס של חברת יוניליוור. 

בדיון, בו השתתפה גם מנכ״לית  יוניליוור ענת גבריאל, הרגיע סימנטוב את הציבור ואמר כי למרות הפרשיות אין עלייה בשיעור התחלואה של סלמונלה ואין התפרצות של החיידק. דבריו בוועדה נקטעו בקריאות ביניים, שגרסו כי שיעורי התחלואה מסלמונלה בישראל גבוהים פי שניים וויותר מאשר בארה״ב ובאירופה. סימנטוב אמר בתגובה כי בישראל אנשים מתים גם משפעת וגם מחיידקים אחרים. מנכ״ל סלטי שמיר עמי פלג לא הגיע לדיון. 

מנכ"ל משרד הבריאות הבוקר בדיון // צילום: אורן בן חקון 

מנכ״לית יוניליוור ענת גבריאל אמרה: "בהיסטוריה שתיעדנו, זו פעם ראשונה שמצאו אצלנו מקרה של קורנפלקס מזוהם. בריאות הציבור הכי חשובה לנו. אנחנו עושים 1,000 בדיקות סלמונלה בשנה. מבחינת יולניליוור כל האירוע היה בתוך המפעל ולא הייתה כל סכנה לבריאות הציבור".

 

"להקים רשות מזון בישראל" 

שרת הבריאות לשעבר, ח״כ יעל גרמן (יש עתיד), התייחסה אף היא בדיון להימצאות חיידק הסלמונלה במוצרי מזון שונים, ואמרה כי יש להקים רשות מזון בדומה למצב בארה"ב: ״לא צריך להמציא את הגלגל אלא רק לאמץ את המלצות מבקר המדינה שאומרות כי יש להקים רשות מזון לאומית שתפקח על כל נושא המזון ותקינותו, בדומה ל-FDA. במקביל, לשפר את מצב המעבדות לבריאות הציבור שלוקות בחוסר כוח אדם ובתקציבים". 

גרמן הוסיפה: ״התפשטות הסלמונלה היא לא חדשה, לפני יותר משנה התוודענו לעשרות אלפי עופות נגועים שלא הושמדו בשל חוסר רצון של משרד החקלאות לפצות את החקלאים, וקראתי בכנסת לטפל מיידית בנושא, להחרים את העופות ולטפל בכל הכוח במגיפה, בשל החשש שתגדל. יש קשר רציף בין העובדה שסלמונלה משתוללת לבין זה שהמשרדים הממשלתיים נמנעים מלטפל בבעיה. אנו חייבים לפקח על משרדי הממשלה ולא נעשה עבודתנו נאמנה אם לא נדאג לכך שתקום רשות מזון לאומית והמקרים האחרונים רק מהווים את הזעקה שקוראת לנו לפעול״.

אתמול הודיעו חברות "עלית" ו"אסם", שתיהן בנפרד, על ריקול לחלק ממוצריהם בשל "טעם לוואי במוצרים". מהחברות נמסר כי אין כל בעיה בריאותית במוצרים. מ"אסם" נמסר כי היא  מבקשת ליידע את הציבור כי בחלק קטן של בקבוקי ויטמינצ'יק פטל שסימונם כמפורט מטה, נמצא טעם לוואי או תסיסה כתוצאה משמרים. 

בחברה ביקשו לציין כי "המשקה בטוח לשתייה אולם עקב השוני בטעם, החברה פועלת לאיסוף המוצר מהמדפים". המוצרים שנקראו לריקול הם ויטמינצ'יק פטל 2 ליטר קוד ייצור 61242824  עם הסימון "בתוקף עד לתאריך 2.11.2016" ו-" "עדיף להשתמש לפני 3.11.2016", וכן ויטמינצ'יק פטל 1 ליטר קוד ייצור   61302824  עם הסימון "עדיף להשתמש לפני 8.11.2016", ו-"עדיף להשתמש לפני 9.11.2016".

"אין סכנה לבריאות"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר