אחרי פרשת הסלמונלה בדגני תלמה, התעוררנו אתמול לבהלה חדשה: סלמונלה בסלטי טחינה וחומוס.
מאוחר יותר הרשימה רק התרחבה: התברר שיש חיידק ליסטריה בצ'יפס, חרקי מזון בפסטה ששווקה על ידי רשת מחסני להב, ולזה צריך להוסיף שלפני יומיים סופר־פארם קראה להחזיר גרנולה של wellness. אני תוהה לאיזה ריקול יתעורר היום עם ישראל.
אז עד כאן. אנחנו, האימהות והאבות לילדים, צועקים לכם העובדים בפסי הייצור ובעלי המפעלים: ריבונו של עולם, מדובר בבריאות שלנו. נכון, לא מתים מזה, אבל עדיין מדובר במצב חמור. זה לא כמו בהלת שפעת חזירים שלא היתה בשליטתנו. זה משהו נשלט. בסך הכל מדובר בדבר פשוט: לשמור על היגיינה, לחטא את הידיים, ללבוש ביגוד מתאים ולעמוד בכללי ניקיון נדרשים.
בכל 20 שנות עבודתי כעיתונאית (גם ככתבת בריאות לשעבר) נסעתי לסיורים במפעלים בחו"ל וגם במפעלים בארץ. אני חייבת להודות שנפעמתי בכל פעם מחדש מדרגת הסטריליות במפעלים בחו"ל. בכל שלב שעוברים בפס הייצור, בחדר או באגף יש מנגנון פיקוח על העובדים בפס הייצור כדי שישמרו על היגיינה ובקרת איכות מחמירה. למה זה לא יכול להיות גם בארץ? אנחנו יודעים להתפאר שיש לנו תעשייה מתקדמת טכנולוגית, אז למה אי אפשר להתפאר גם בנושא כה חשוב שקשור לבריאות הציבור? לבוא בדיעבד ולומר בתקשורת "אנחנו מצטערים" זה לא מספיק.
איפה משרד הבריאות בסיפור? הרי לא ייתכן שנשמע אתמול שהמעבדה זיהתה שיש חיידק, אבל לא דיווחה למשרד, או שלמעבדה אין מספיק כוח אדם לבצע בדיקות מקיפות ומעמיקות. משרד הבריאות צריך לפקח יותר על המפעלים, לחייב אותם להודיע על מציאת זיהום בפס ייצור - גם אם לא יצא מהמפעל. אנחנו, הצרכנים, כבר לא רגועים. הבוקר, כשנלך לעשות קניות, אני בטוחה שגם לי וגם לכם, כשנושיט יד לעבר מוצר כלשהו במדף, תעבור המחשבה אם הוא בכלל בטוח.
• • •
הסלמונלה הגיעה לטחינה
המפעל "טחינת הנסיך" גילה שיש חשד לזיהום סלמונלה בפס הייצור, אך במשך יותר משבועיים לא עידכן את משרד הבריאות ולא את אחד מלקוחותיו, "סלטי שמיר" • ב"סלטי שמיר" סמכו על אישורים חיצוניים ולא בדקו את הגלם בעצמם • כך התגלגל עוד מקרה של זיהום לעוד פגיעה באמון הצרכנים
אחרי פרשת יוניליוור, אפשר היה לפחות לקוות, שזה היה מקרה נדיר ובודד, ולא נשמע את המילה "סלמונלה" בתקופה הקרובה. אבל הצרות, כמאמר הפתגם, באות בצרורות ואתמול התברר שבמשך שבועיים לפחות יש על המדפים טחינה החשודה כנגועה.
בעקבות גילוי הזיהום, הורה משרד הבריאות להוריד מהמדפים מוצרים של "סלטי שמיר", המשווקים תחת מותגים שונים (ראו טוד צד).
תחילתו של הסיפור הזה לפני כמעט שלושה שבועות במפעל הטחינה "הנסיך" באזור התעשייה עילבון. תוצאות בדיקת מעבדה שלהם חזרה עם ממצאים של חיידק הסלמונלה, אך החברה המשיכה לספק את הטחינה כחומר גלם למפעלי הסלטים של שטראוס (סלטי אחלה), אסם (סלטי צבר) ול"סלטי שמיר", מבלי לדווח למשרד הבריאות.
רק ביום ראשון האחרון, מעבדה פרטית, שעורכת בדיקות גם ל"שטראוס" ול"צבר", העבירה את הדיווח למשרד הבריאות (ראו ידיעה נפרדת). שטראוס וצבר לא השתמשו בטחינה והחזירו את חומר הגלם ל"טחינת הנסיך". למחרת הגיעו פקחי משרד הבריאות לבדיקה במפעל, וגילו שהחיידק נמצא בקו ייצור, שמשמש לחומר גלם לתעשיית המזון ולא בקו שמיועד לשוק הפרטי, כך שהסחורה שיצאה לשוק הפרטי היא תקינה.
למרות הבדיקה, ב"טחינת הנסיך" לא דיווחו למשרד הבריאות - לטענת המפעל, מחוסר ידיעה - שחומר הגלם נמכר גם ל"סלטי שמיר". במהלך הבדיקות עלה חשד שהטחינה הנגועה בסלמונלה שווקה גם ל"סלטי שמיר" וההצלבה הסופית למידע התקבלה שלשום בערב. אז הנחו במשרד הבריאות את "סלטי שמיר" לבדוק באילו מוצרים מדובר כדי שאפשר יהיה לפרסם את המידע לציבור ביום חמישי (אתמול) בבוקר.
"במפעל 'טחינה הנסיך' לא דיווחו לנו אמת", אמר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, "מפעל שידע שיש בעיה בחומר גלם שהוא סיפק לתעשיה ולא דיווח וגם מכר את חומר הגלם ל'סלטי שמיר' ולא דיווח על כך. השמדנו את כל חומר הגלם שלהם, נתנו הוראה לעצור את השיווק ושללנו את רישיון היצור של המפעל. הזמנו את ראשי המפעל לשימוע ואחריהם נפעל בהליכים משפטיים ונתבע אותם בהליך מנהלי־אזרחי בגין סכנה לפגיעה בבריאות הציבור". מהנדס אלי גורדון, ראש שירותי המזון במשרד הבריאות, העריך ש"חלק מהמוצרים בהחלט נצרכו על ידי הציבור".
עפיף טנוס, המנכ"ל והבעלים של "הנסיך", אמר: "אני מתנצל בפני 'סלטי שמיר' ובפני הציבור ולוקח אחריות על כל התקלה שקרתה אצלנו". לדברי טנוס, זו הפעם הראשונה זה 30 שנה שאירוע כזה מתרחש.
"ב־25 ביולי קיבלנו הודעה מחברת שטראוס כי הם ביצעו בדיקות מעבדה לחומר גלם שקיבלו מאיתנו ובבדיקות התקבלו תוצאות עם חשש לסלמונלה, סיפר. לדבריו, יומיים לאחר מכן התקבל עדכון נוסף מסלטי צבר על תוצאה לא תקינה והתברר למחרת שגם הם נגועים בסלמונלה. "מאותו רגע, בתאריך 27 ביולי, נעצר הייצור ובמשך שבעה ימים המפעל עבר תהליך של פירוק וניקיון יסודי כשבמהלך הפירוק והניקוי נמצא ליקוי בצינור גמיש שיתכן שגרם לכשל". רק ב־4 באוגוסט חזר קו הייצור לפעול.
"האחריות שלנו"
לשאלה מדוע בכל תקופה זו לא עידכנו את משרד הבריאות בנושא ענה: "החומר החשוד היה אצלי במפעל, לכן לא היה שום חשש שאני מסכן את הציבור ולא הייתי מחוייב להודיע למשרד הבריאות". ומה באשר לסלטי שמיר, שמ־25 ביולי המשיכו בשימוש בטחינה של "הנסיך" וייצרו ממנה את מוצריהם? "רק שלשום התברר לי ש'סלטי שמיר' לא קיבלו מידע בנושא ואני עושה בדיקה בעניין", אמר טנוס, "צר לי".
ב"סלטי שמיר" זעמו אתמול על "הנסיך". מנכ"ל החברה עמי גיא אמר: "אנחנו קיבלנו מידע רק שלשום בערב באמצעות מייל, שבו מנכ"ל 'טחינת הנסיך' הודיע לנו כי בדיגום שהם ביצעו לקו מילוי אריזות נמצא חיידק הסלמונלה. ועל הבוקר הודעות ללקוחות שלנו - רשתות המזון באיסוף מהיר של כל המוצרים שיש חשד כי הם מזוהמים. מה שקרה כאן הוא שהוכשלנו, יחד עם חומר הגלם קיבלנו תעודות מעבדה חיצונית המאושרת על ידי משרד הבריאות שמציינות כי הטחינה תקינה. כאמור, הספק הודיע לנו רק אתמול בערב שכבר שבועיים יש לו מוצר פגום כך שמדובר בהטעייה מכוונת וחמורה ובכוונתינו לתבוע אותם".
אלא שגם ההתנהלות של 'סלטי שמיר' אינה ראויה בדיוק לצל"ש. לשאלה מדוע לא ביצעו גם הם בדיקות מקדימות לחומר גלם, כפי שעשו בצבר ושטראוס, השיב המנכ"ל: "סמכנו על תעודות המעבדה שהגישו לנו. נהגנו לעשות בדיקת מעבדה בתום היצור ולפני השיווק. מעכשיו, למדנו לקח שחומר גלם שיגיע אלינו אנחנו נשלח אותו לבדיקה שלנו, לפני השימוש בו". סלטי שמיר היו צריכים להיות זהירים שבעתיים משום שלאחרונה גילה משרד הבריאות את חיידק הליסטריה באחד ממוצריה.
הדים גם בחו"ל
החשש מסלמונלה הגיע גם לצה"ל. מדובר צה"ל נמסר אתמול: "צה"ל מבצע בקרת איכות קפדנית לכלל מוצרי המזון טרם העברתם ליחידות. רכש המוצרים המדוברים הופסק על ידי צה"ל בחודש יוני 2016". גורמים צבאיים הוסיפו כי בחודש יוני התקיים מכרז שבו זכה ספק מזון אחר.
בהלת הסלמונלה הגיעה גם לאירופה: בעלי הצרכניות והקייטרינג ביבשת התבקשו להוריד לאלר את החומוס והטחינה של "סלטי שמיר" מהמדפים ולא להשתמש בהם.
ב"שטראוס" וב"סלטי צבר" הבהירו אתמול כי אין כל חשד לגבי מוצריהם והם בטוחים לשימוש. משופרסל נמסר: "החלטנו לבצע החזרה יזומה. לקוחות שרכשו את המוצרים הרלוונטיים ומעוניינים להחזירם ולקבל זיכוי כספי מלא, מוזמנים לפנות לכל אחד מסניפי הרשת. כל שאר סלטי שופרסל שמיוצרים על ידי חברת סלטי שמיר בטוחים לשימוש". מרשת ויקטורי נמסר: "הורדנו את כל מוצרי סלטי שמיר המכילים טחינה או חומוס מבלי להתחשב בסדרות או תאריכים כלשהם, ומשמידים באופן עצמאי ומיידי גם אם נטען כי סדרת הייצור תקינה, למען הסר ספק ולבטחון הציבור".
למרות הסקנדל, ביקש פרופ' גרוטו להרגיע. "איננו רואים עלייה בתחלואה בסלמונלה בישראל", אמר, "גם במקרים שבדקנו לא ראינו חולים עם אותם זנים שנמצאים במוצרים. זו הצטברות מקרים. אירועי ריקול נפוצים בארץ ובעולם. זה מדד לראות שהפיקוח עובד. אם לא היינו מקבלים אף ריקול, היינו חושדים".
בהכנת הידיעה השתתפו לילך שובל ונצחיה יעקב
זיוה מוגרבי־קובני ומיטל יסעור בית־אור• • •
בעקבות פרשת יוניליוור:
במעבדה של משרד הבריאות גילו את המידע כמעט במקרה
מי שסייע לחשיפת המידע הם שלושת עובדי המעבדה הבקטריולוגית של משרד הבריאות.
ל"ישראל היום" נודע כי בעקבות פרשת יוניליוור פנו העובדים לעמיתיהם במעבדות הפרטיות וביקשו מהם לדווח על מקרי סלמונלה מהתקופה האחרונה. בעקבות הפנייה קיבלו העובדים ביום ראשון דיווח מהמעבדה הפרטית על אודות הבדיקה ב"הנסיך", וביום שני פקחי משרד הבריאות כבר היו במפעל.
"זו שיטה פסולה להעביר את האחריות לבדיקות למעבדות פרטיות, ש'חיות' מחברות המזון", אמרה אסתר אדון, יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות. "משרד הבריאות לא יכול להיות בכל מקום ולבדוק כל מנת מזון שיוצאת החוצה", אמר מצידו פרופ' איתמר גרוטו, "משרד הבריאות לא יכול להושיב מהנדס בקרת איכות בכל מפעל". לשאלה מדוע אין אפשרות לחייב מעבדות פרטיות לדווח על ממצא חריג כמו חיידק סלמונלה למשרד הבריאות - ולא רק לסמוך על יוזמה של אנשי המעבדות, השיב גרוטו בפשטות: "החברות לא ישלחו את המוצרים לבדיקה אם נדרוש דיווח". ייתכן שהמצב ישתנה כאשר בסוף ספטמבר יכנס לתוף חוק שיחייב מעבדות לדווח על ממצאים חשודים.
מיטל יסעור בית־אורטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו