פרשת הזיהום בטחינת "הנסיך" מסתעפת: במסיבת עיתונאים אמר איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, שבכוונת המשרד להזמין את נציגי חברת טחינת "הנסיך" לשימוע בימים הקרובים, וייתכן גם שלתבוע את החברה על סיכון בריאות הציבור.
צילום: משה בן שימחון
גרוטו סיפר כי ב-7 באוגוסט התקבל דיווח של מעבדה מיקרוביולוגית פרטית בצפון המשרתת את החברות "צבר" ו"שטראוס", על הימצאות סלמונלה בטחינה גולמית שמגיעה מ"הנסיך". לדבריו, שתי החברות האחרונות לא נדבקו בסלמונלה, ועצרו את השימוש בטחינה החשודה בסלמונלה שהגיע מ"הנסיך".
למחרת יצאו נציגים של משרד הבריאות לביקורת מקיפה במפעל "הנסיך" על מנת לבדוק מה ארע בקו הייצור של החברה. גרוטו אישר ש"הנסיך" ביצעו בדיקות מקיפות במפעלים שקונים את חומר הגלם מ"הנסיך", ונמצא כי המוצרים המשווקים לשוק הקמעונאי נקיים לחלוטין מחשש להידבקות בסלמונלה. "סלטי שמיר", שלא עודכנו לגבי הריקול, שיווקו את מוצריהם, ומשרד הבריאות הורה על ריקול.
הטענות של משרד הבריאות, שלא חידש את רישיון היצרן ל"הנסיך" שפג תוקפו אתמול, הוא שהמפעל ידע על הזיהום החל מה-24 ביולי, ולא עידכן את משרד הבריאות ואת לקוחותיו. נציגי החברה יוזמנו לשימוע בשבוע הבא, ומוצריו יושמדו. "בסופו של יום אם הוא מיוצר זו עבירה על החוק", אמר גרוטו, "אחרי השימוע נבדוק את כל ההליכים כולל תביעה על כך שהוא סיכן את בריאות הציבור". עוד אישרו במשרד הבריאות כי "חלק מהמוצרים נצרכו, אך זה שחומר הגלם נגוע לא בהכרח אומר שהמוצר המוגמר נגוע".
גם הבעלים של "סלטי שמיר" הודיעו כי הם מתכוונים לתבוע את "טחינת הנסיך", שלדבריהם ידעו על התקלה ולא דיווחו להם. במסיבת עיתונאים שערכו בעלי החברה, עמי גיא ויעקב גינצברג, הם אמרו: "אתמול בערב, בשעה 19:00 קיבלנו מייל מ"הנסיך" והם הודיעו לנו כי מספר סדרות של טחינה שנופקו לנו היו נגועות בסלמונלה. הטריד אותנו הנושא כיוון שמדובר בבריאות הצרכנים. ניהלנו שיחות אתמול בלילה עם משרד הבריאות והוחלט לעשות ריקול למוצרים. כינסנו את הנהלת החברה והיום מוקדם בבוקר הודענו לכל הלקוחות על הצורך להוריד מהמדפים את המוצרעם חומוס בטחינה וחציל בטחינה".
הם הדגישו כי "נכון להיום למיטב ידיעתנו לא נמצאים על המדף אלא רק מוצרים בריאים שניתן לצרוך אותם". בעלי "סלטי שמיר" התייחסו להאשמות לפיהן הם לא ערכו בדיקות למוצרים ואמרו: "אנו עושים בדיקות לא עם קבלת חומר הגלם, כמו בחברת שטראוס, אלא רק אחרי השימוש בחומר הגלם, ובבדיקות לא עלה כי במוצרים יש סלמונלה. אנו מפעילים מעבדות חיצוניות ומדווחים למשרד הבריאות באופן שוטף על הבדיקות שאנו מבצעים".
הם הוסיפו כי "החלטנו שמהיום אנו עושים בדיקות עם קבלת חומר הגלם ולא עם השימוש בו, כדי לא לסמוך על הספק. כמו כן עם היוודע המקרה הפסקנו את כל ההתקשרות עם "טחינת הנסיך", וספק אחר מספק לנו חומר גלם למוצרים".
"לוקח אחריות על כל תקלה שקרתה אצלנו"
עפיף טנוס, הבעלים והמנכ"ל של טחינה "הנסיך", אמר מוקדם יותר היום במסיבת עיתונאים כי הוא "לוקח אחריות על כל תקלה שקרתה אצלנו". טנוס אמר כי "'טחינה הנסיך' עובדת בשקיפות מלאה עם כל המפעלים בארץ ובעולם וכן עם משרד הבריאות". טנוס הוסיף עוד כי "אני 30 שנה במפעל ולא קרה מקרה כזה. החומר גלם אצלנו עובר בדיקות כל הזמן והמעבדות מדווחות שהכל בסדר ואני לא משחרר סחורה עד שאני מוודא שהכל תקין, בריאות הציבור חשובה לי".
מדבריו של טנוס עולה כי בקו המילוי של פס הייצור ארעה תקלה שנודעה רק ב-25 בחודש יולי, שנבעה מתקלה בצינור גומי פגום במערכת המילוי. מי שדיווח על הימצאות חיידק הסלמנולה הייתה חברת שטראוס, לה מספקת "הנסיך" טחינה לייצור סלטים, שגם שם נערכות בדיקות איכות על ידי שטראוס עצמה. הבדיקות של שטראוס העלו חשש להימצאות סלמנולה, וזו הודיעה על המקרה לטחינת "הנסיך" שאספה את החמור גלם החשוד. יומיים לאחר מכן, ב-27 ביולי, נערכה בדיקה נוספת אז התגלה חשד לחיידק הסלמונלה.
במפעל "הנסיך" נעצר הייצור, והמפעל כולו עבר תהליך סטריליזציה במשך שבעה ימים. במהלך הסטרילזיציה התגלתה התקלה שגרמה להידבקות חיידק הסלמונלה בחומר הגלם ששווק. לדברי טנוס, מיד היוודע דבר ההדבקה בסלמנולה, הודיעה החברה על ריקול מקרב החברות להן היא משווקת את הטחינה ובמקביל יידעה את משרד הבריאות, אך מסיבה שטרם נמצא לה הסבר, שכחה "הנסיך" לבקש מסלטי שמיר חזרה את חומר הגלם החשוד. "אין לנו כוונה להסתיר דבר", אמר טנוס. רק אתמול (רביעי) הורה משרד הבריאות לאסוף את מוצרי המזון החשודים כנגועים בסלמונלה.
כעת בוקדים בחברה כיצד המכון למיקרוביולוגיה בנשר, המבצע את בדיקות האיכות עבור טחינה "הנסיך", לא איתר את הימצאות החיידק בטחינה, והבדיקה שערכה "שטראוס" העלתה חשד להידבקות המוצר בחיידק. אחת הסברות שהועלתה הייתה הזמן הדרוש לחיידק על מנת להתפתח ולהתגלות בבדיקות. ככל הנראה, החברה תבצע מעתה שתי בדיקות מקבילות על מנת לשלול כל חשד להימצאות חיידקים כלשהם או פגם בקו הייצור.
מוקדם יותר, הנהלת סלטי שמיר החלה בביצוע החזרה יזומה באופן מיידי, של המוצרים הבאים:
• כל מוצרי החומוס מהמותגים "שופרסל", "יש", "שמיר", "אסלי", "המותג", "דליקטסן", "סלטי הבית", "יוחננוף", "פיקניק" בטווח תאריכי תוקף 1/9/2016 עד 18/9/2016 .
• כל מוצרי הטחינה מותגים "שופרסל", "יש", "שמיר", "אסלי", "המותג", "דליקטסן", "סלטי הבית", "יוחננוף", "פיקניק" בטווח תאריכי תוקף 16/9/2016 עד 3/10/2016 .
• כל מוצרי חציל בטחינה מותגים "שופרסל", "יש", "שמיר", "אסלי", "המותג", "דליקטסן", "סלטי הבית", "יוחננוף", "פיקניק" בטווח תאריכי תוקף 1/9/2016 עד 18/9/2016 .
צרכנים אשר יש ברשותם מוצרים מהרשימה הנ"ל מתבקשים שלא לצרוך אותו ולפנות למוקד שירות הלקוחות של החברה בטלפון 03-9067744
בחברה מסבירים כי כי כל מוצרי סלטי שמיר שאינם מוצרי חומוס או טחינה תקינים ומאושרים לשימוש. בנוסף, מוצרי החומוס והטחינה שאינם בטווח התאריכים של מוצרי ההחזרה היזומה (recall) תקינים ומאושרים לשימוש.
200 טון מוצר גולמי יושמדו
משרד הבריאות אישר כי אמש בוצעה ביקורת במפעל טחינת הנסיך על ידי מפקחים מטעם המשרד בעקבות חשד להימצאות סלמונלה שהתגלתה במפעל. ממצאי הבדיקה הראשונים העלו כי מדובר בתקלה שהתגלתה בקו מילוי המיועד לתעשיה בלבד. כ-200 טון טחינה גולמית מעוכבים במפעל ומיועדים להשמדה. הליך הבדיקה של משרד הבריאות טרם הסתיים.
המנכ"לים המשותפים של סלטי שמיר – יעקב גינצבורג ועמי גיא – הדגישו: "נערכנו לביצוע החזרה יזומה מיד עם קבלת הודעת טחינת הנסיך. היום בבוקר ייאספו כל המוצרים מהמדפים, במקביל לפרסום הודעות לציבור. המוצרים שעדיין לא שווקו נמצאים בהליך השמדה ואליהם יצטרפו המוצרים שאנו אוספים ברגעים אלה ממש".
"יצוין כי על פי נהלי בדיקות קבלת מוצרים בהם עושה שימוש סלטי שמיר והן בהודעת טחינת הנסיך חומר הגלם התקבל במפעל עם תוצאות מעבדה חיצונית תקינות לחיידקים ובכללם לחיידקי סלמונלה. על-אף האמור לעיל, עקב הודעת 'טחינה הנסיך' החלטנו כי עלינו לבצע החזרה יזומה (RECALL) לכל המוצרים אשר יוצרו מטחינה זו, למרות שבחלק מהמוצרים שנבדקו על ידנו לא נמצאו סימני סלמונלה. אנו פועלים בתיאום ובשיתוף מלא עם משרד הבריאות בטיפול באירוע זה", נמסר.
יו"ר שדולת הבטיחות ח"כ איציק שמולי, אמר בהתייחס להורדת סלטי שמיר מהמדפים: "משרד הבריאות חייב בבדק בית רציני מאוד. מדיניותו בכל הקשור להגנה על בריאות הציבור מפני מזון מזוהם מחוררת ולא יעילה. זהו האירוע השלישי שמתגלה בתוך כשבועיים- והגיע הזמן שמישהו שם יתעורר מיד לפני שיקרה אסון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו