אם אתם עומדים להתחתן, שימו לב לטרנד חדש שתופס תאוצה: חתנים מגיעים לאתר סינון העפר שהוצא מהר הבית, בגן הלאומי עמק צורים, ומבקשים לקבל אפר ממקום המקדש, שאותו הם שמים על ראשם במהלך חופתם. זאת, כתזכורת לחורבן בית המקדש במהלך חתונתם.
במוצאי שבת יחול יום חורבן בית המקדש, תשעה באב. האירוע הטרגי הזה של העם היהודי מוצא ביטוי בצום תשעה באב, אך גם בשאר השנה, במגוון אירועים מחיי היומיום וגם במהלך טקס החופה. על פי מנהג שמקורו בעדת יוצאי תימן, מונח קורט אפר על ראש החתן במהלך החופה, בשלב שבו מזכירים את חורבן ירושלים. אפילו בשיא שמחתו של האדם, ברגע שבו הוא מתאחד עם בת זוגו ומקים את ביתו, הוא זוכר שבניין ירושלים עדיין לא הושלם. הרעיון בא לבטא את העובדה שכל מטרה שאנו חותרים אליה, וכל הצלחה שאנו מגיעים אליה, הן תמיד אמצעי למטרה גבוהה יותר ולא פיסגת שאיפותינו.
הארכיאולוג צחי דבירה, שיזם את פרויקט סינון העפר מהר הבית בגן הלאומי עמק צורים, מספר: "לא בכדי העפר מהר הבית הוא בצבע אפור, מפני שהוא מכיל אפר מהשריפה האדירה, שהתחוללה במקום במהלך חורבן הבית השני. כאשר מגיעים לשכבת עפר במרקם טבעי, זהו סימן לזמן הקדום, לחורבן ירושלים בימי הבית הראשון. במקרה של הר הבית שלאחר ההרחבה של הורדוס, האתר נותר כ'קופסה סגורה' שלא הוכנסו אליה יותר מילויי עפר מבחוץ. האפר המצוי בשכבות העפר העליונות בהר הבית הוא ככל הנראה האפר מחורבן הבית השני".
הראל אברהמי, מנהל האתר מטעם עמותת אל עיר דוד, המפעילה ומממנת את פרויקט הסינון בניהול רשות הטבע והגנים, ציין: "במהלך השנה האחרונה הגיעו למטרה זו לגן הלאומי עמק צורים למעלה מ־50 חתנים".
אוהד טל, תושב נחושה, הוא אחד החתנים הללו. "זה ממש בער בי. היה לי ברור שביום החתונה, כשאגיד 'אם אשכחך ירושלים', אני רוצה להיות הכי מחובר לנקודה הזו ולרגע הזה, וזו היתה הדרך שלי באמצעות האפר על ראשי".
ישי רוזנבאום, חילוני מהיישוב אורנית, שלקח אף הוא אפר שהוצא מהר הבית, הדגיש: "אחד הדברים שהיו לי ממש חשובים ביום החתונה זה המנהג של לשים אפר על הראש. כל החופה הידהד לי בראש הפסוק האלמותי 'אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני'. להראות שעל אף החורבן יש שמחות, יש תקומה, יש דברים טובים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו