הפתגם המפורסם גורס שיש שני דברים בטוחים בחיים: מוות ומסים. הבקשה של רשות המסים, שהתגלגלה בכמה ערכאות שיפוטיות, מבשרת לעסקיו של אליעזר פישמן את מה שכבר ידוע תקופה לא קצרה. מסים חייבים לשלם, ובניגוד למה שהטייקונים מספרים לבנקים - מול רשות המסים בסוף גם התירוצים לא עובדים.
לפישמן היו חובות של מיליארדי שקלים לבנקים הגדולים, שחפפו בצורה גסה לסך הנכסים שבהם החזיק. המכה הראשונה הגיעה לפני כעשור והיתה קשורה בהימור על הלירה הטורקית שלא צלח. לאחריה קירטעו עסקיו, אבל נראה היה שהצליחו לעבור את משבר 2008, ואף לחזור ולהתבסס.
אלא שאז התרחש הימור מוטעה נוסף, שוב קשור לחשיפה למטבע תנודתי. הקבוצה של פישמן השקיעה בנדל"ן ברוסיה, בין השאר באמצעות חברת מירלנד. לאחר המשבר החמור ברובל הרוסי שהתרחש בחורף 2014 בעקבות הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה, כבר היה ברור בעולם העסקים שבעצם למטוס של קבוצת פישמן נגמר הדלק ונשאר רק לקבוע את דרך נחיתת החירום.
רשות המסים תובעת תשלום שומה של כ־196 מיליון שקל שקשור לחברות מהקבוצה שלו לגבי שנת 2006, לאחר כל הערעורים והערכאות השונות, ומשלא הופקדה אפילו מקדמה על הסכום בסך של 25 מיליון שקלים כפי שהורה בית המשפט העליון, פנו ברשות המסים לצעד שבו הם דורשים להכריז עליו כפושט רגל. כעת יידרש בית המשפט למנות כונס לנכסיו, והתהליך המשפטי שראינו בשנים האחרונות צפוי להתחיל בקווים כאלה או אחרים.
מה שברור הוא שפישמן, אף על פי שבבנקים מן הסתם מכחישים, זכה ליחס של מחלקה ראשונה. תראו עוד חייבים שמחכים להם כל כך הרבה, שפורסים להם באופן תמידי את חובותיהם. קודם כל, לפישמן יש אחזקה בשני כלי תקשורת דומיננטיים: בנתח מהעיתון "ידיעות אחרונות" ובעיתון "גלובס". דבר זה נותן לו הגנה מסוימת בפני סיקור שלילי, וחברות במועדון שלא מתעסקים איתו.
הבעיה היתה בריצת האמוק לנתינת אשראים, שהיא מחלה גנטית של מקצוע הבנקאות. הסיפורים מספרים שבזמנים הטובים הבנקאים רצו וחיזרו אחר הפתחים והתחננו שאנשים כמו פישמן או נוחי דנקנר יקבלו אשראי.
החוכמה, כך מתברר, היא לדעת לעמוד בפיתוי. אלא שבמקרה של פישמן כבר שנים מדובר בחוב מתמשך שמנוהל ונפרס שוב ושוב, בחדרים סגורים מבלי שהפרטים המדויקים ידועים. וכשהזמנים השתנו והבנקאים יכלו לנהל את החובות שלו בחדרי חדרים, אז הכל קירטע על מי מנוחות. עכשיו השליטה והניהול של הנכסים יהיו לכל הפחות תחת עינו הפקוחה של בית המשפט, אם לא תחת ניהול הדוק יותר של כונס מטעמו.
הציבור בר מזל שהתהליך יתנהל תחת עינו הפקוחה של נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א, השופט איתן אורנשטיין, שכבר הצליח להשאיר בחיים את אי.די.בי, להעביר את השליטה מידיו של דנקנר לידיים חדשות ולאפשר את המגה־הסדר חוב המורכב שידענו. לא בטוח שמדובר כאן בפרשת אי.די.בי נוספת, אבל לקחי אותה פרשה נלמדו והמתווים כבר יושמו. הצדדים ינועו על קרקע שנחרשה, בשני המקרים בתלמים חרוכים של חסכונות הציבור.
• • •
טייקון בביהמ"ש
רשות המסים הטילה פצצה כלכלית של ממש • הגישה בקשה לפשיטת רגל נגד איש העסקים אליעזר פישמן • הסיבה: חוב עתק למס הכנסה בסך 196 מיליון שקלים משנת 2006 • החשש הגדול: כדור שלג שיסתיים בקריסת אימפריה המעסיקה אלפים ושווה מיליארדים
תחת הכותרת "בקשה למתן צו כינוס ולהכרזת פשיטת רגל", שהוגשה נגד אליעזר פישמן, הטילה אתמול רשות המסים "פצצה" כלכלית של ממש. אנשי הרשות ביקשו למעשה להכריז על הטייקון פושט רגל, זאת בגין חוב למס הכנסה בסך 196 מיליון שקלים - ובכך עשויה אימפריית המיליארדים שבנה להגיע לסוף דרכה.
החוב המדובר נוגע לשומה שהוצאה לחברות בקבוצתו של פישמן בשנת 2006, ומאז מתגלגלים הדברים בערכאות השונות של בתי המשפט.

הבקשה שהגישה רשות המסים נגד פישמן
"חרף הארכות שניתנו לחייב על ידי המבקש, לפנים משורת הדין, להסדרת חובו, החייב לא שילם דבר על חשבון חובו למבקש, לא הציג בפניו הצעה מניחה את הדעת ואף לא שילם את הסכום החלקי שנדרש להפקיד במסגרת החלטה חלוטה של בית המשפט העליון בבקשתו לעיכוב ביצוע", ציינו פרקליטי רשות המסים בבקשה. "לאור זאת, מתקיימת עילת פשיטת רגל כנגד החייב".
ברשות המסים מסבירים כי חובו של פישמן מבוסס על פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל אביב שדחה את ערעורו על השומה שנקבעה לו. פישמן עירער על קביעה זו לבית המשפט העליון, וערעור זה נדחה לפני כמה ימים ובכך הפך פסק דין לחלוט.
יצוין כי לפני שנה נתן בית המשפט העליון החלטה בבקשת פישמן לעיכוב ביצוע פסק הדין של בית המשפט המחוזי והיתנה את העיכוב בהפקדת ערבות של 25 מיליון שקלים. חרף החלטה זו, נאמר בבקשה, לא שילם פישמן עד היום דבר על חשבון חובו.
מס הכנסה מבקש למנות את עו"ד יצחק יונגר כמנהל מיוחד לנכסי החייב. ברשות המסים ציינו כי הדחייה בהגשת הבקשה לצו הכינוס נבעה בין השאר מהשביתה שהתקיימה בבתי המשפט.
אם תתקבל הבקשה מדובר בטלטלה של ממש למשק. אליעזר פישמן, החולש על קבוצת נדל"ן גדולה המחזיקה בנכסים בארץ ובחו"ל, מחזיק בין השאר גם בנתחים משמעותיים בשני כלי תקשורת: חלק מ"ידיעות אחרונות" והחזקה מלאה בעיתון "גלובס".
לפי הערכות, קבוצת עסקיו חייבת 5-4 מיליארד שקלים למערכת הבנקאית, וככל הידוע מצבת החובות גדולה ממצבת הנכסים. עם זאת, הבנקים נמנעו עד כה מלדרוש להכריז על פישמן כפושט רגל, בין השאר בשל הערכה שיוכלו להציל משהו מנכסיו באופן הדרגתי ולהימנע לכאורה מהליך משפטי יקר יותר.
במערכת הבנקאית לא מיהרו לדבר אתמול על הפרשה, אך גורם בכיר העריך כי "בכל הנוגע לעסקיו של פישמן, במקומות שיש לבנקים שעבודים אין כאמור בעיה משפטית גדולה. בכל מה שלא משועבד - יהיה תור לפי העדיפות המוגדרת בחוק ולא יהיה מנוס: הצדדים כנראה יגיעו לבית המשפט".
מטעמו של אליעזר פישמן ביקשו שלא להגיב.
מכל מקום, ההשפעה על עסקיו של פישמן תתברר כאמור בשבועות הקרובים, ותהיה תלויה מן הסתם בהתפתחויות בזירה המשפטית. עם זאת, לפי ההערכות אמש לא צפויה השפעה מיידית על העיתון שמחזיק פישמן, "גלובס". יצוין כי חלק לא מבוטל מעסקיו של פישמן נמצא באופן גלוי "על המדף" ויש ניסיונות למכור אותם, למשל רשת תחנות הדלק "טן".
המחלוקת המשפטית המדוברת מתחילה כאמור בשנת 2006, שמבחינת המשק העולמי לא היתה שנה משברית או חריגה, אך בעסקיו של פישמן התפוצצה פרשת ההימור הכושל על הלירה הטורקית. בעקבות צניחה בשיעור המטבע הטורקי, נרשמו הפסדים כבדים לחברות בקבוצה של פישמן שהושקעו מבעוד מועד באותו מטבע.
בהחלטת בית המשפט העליון בערעור של פישמן, בסוף יולי 2016, נכתב כי כדי להחזיר חובות ב־2006 נאלץ פישמן למכור החזקות שונות, בין השאר מדובר היה בהחזקות הקבוצה שלו במניות קבוצת כרטיסי האשראי כ.א.ל. אותה מכירה יצרה לקבוצת עסקיו של פישמן רווח הון של מאות מיליוני שקלים, שאותה ניסתה הקבוצה לקזז במס הכנסה מול ההפסדים מהלירה הטורקית - אך ללא הצלחה.
חזי שטרנליכט, צבי הראל וזאב קלייןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו