שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

היסטוריה: מסביב לעולם בלי טיפת דלק

המטוס הסולארי "סולאר אימפולס 2" נחת באבו דאבי, ממנה יצא לטיסתו ההיסטורית במארס בשנה שעברה

סולאר אימפולס 2 // צילום: אי.פי // סולאר אימפולס 2 ,
סולאר אימפולס 2 // צילום: אי.פי // סולאר אימפולס 2

בשעה 3:17 (שעון ישראל) נחת באבו דאבי המטוס הסולארי "סולאר אימפולס 2", המונע בכוח השמש בלבד, לאחר שהשלים את הקפת כדור הארץ ללא שימוש בטיפת דלק. 

מקטע הטיסה האחרון החל בקהיר, בשתי דקות לחצות במוצ"ש האחרון. במהלכו טס הסולאר אימפולס לאורך החוף המערבי של סיני, ומשם דרומה לאורך ים סוף, חצה מזרחה את חצי האי ערב, ונחת באבו דאבי, משם המריא למבצע הנועז, חסר התקדים,  ב-9 במארס בשנה שעברה (2015).  בהטסת המקטע האחרון של ההקפה התכבד ברטראן פיקאר, שיזם ומנהל, יחד עם שותפו אנדרה בושברג, את הפרויקט. 

במהלך הקפת העולם חצה המטוס את שני האוקיינוסים הגדולים, האוקיינוס השקט והאוקיינוס האטלנטי, בטיסות שקבעו שיאים עולמיים בקטגוריות תעופה רבות. הפרויקט פורץ הדרך נועד, לדברי יוזמיו, להוכיח את הייתכנות של שימוש באנרגיה סולארית, אנרגיה נקייה וברת קיימא – והוא קרוב מאוד להשלמתו הסופית. 

חלום שהתגשם. לאחר הנחיתה המרגשת באבו דאבי // צילום: אי.פי

הסולאר אימפולס הוא פלא טכנולוגי. מוטת כנפיו ארוכה משל מטוס ג'מבו, 72 מטרים, אך תא הטייס שלו גדול אך במעט מתא טלפון. הוא מצויד בארבעה מנועים חשמליים קטנטנים, המעניקים לו מהירות מירבית של 90 קמ"ש, כשמהירות השיוט הממוצעת שלו היא 75 קמ"ש בלבד. 17,000 תאים פוטואלקטריים פרושים על הכנפיים ועל הגה הגובה של המטוס; האנרגיה הנאגרת בהם במשך היום נצברת במצברים, המספקים את הכוח למנועי המטוס בשעות החשיכה. למרות גודלו, המטוס הסולארי שוקל רק 2.3 טונות, משקלה של מכונית בינונית. 

פרויקט הסולאר אימפולס נולד במוחו של ברטראן פיקאר ב-1999, כשהשלים, יחד עם שותפו בריאן ג'ונס, הקפה ראשונה של העולם בכדור פורח. "כשנחתנו גיליתי שנותרו לנו בסך הכל 40 קילו גז, שהבטיחו לנו עוד שעתיים טיסה בלבד," סיפר פיקאר בראיון שהעניק ל"ישראל היום" ערב ההמראה לטיסה מסביב לעולם. "כפסע היה בינינו לבין כישלון, והבטחתי לעצמי שלא יקרה יותר מצב, שאשאר בלי דלק." ברטראן פיקאר, יליד 1958, הוא נצר למשפחה מפוארת של אנשי חזון וממציאים – סבו אוגוסט פיקאר, היה האדם הראשון שהמריא לסטראטוספרה בכדור פורח (1931); אביו, ז'אק פיקאר, היה חוקר ימי נודע, והאדם הראשון שצלל למעמקים העמוקים ביותר של האוקיינוס, כולל שקע מריאנה. ברטראן, לצד היותו חלוץ תעופה נועז בכדורים פורחים ובכלי טיס, המחזיק בכמה שיאי עולם, הוא פסיכיאטר ומעוטר באותו כבוד בינלאומיים רבים. שותפו לפרוייקט, אדרה בושברג, הוא מהנדס ובוגר MIT במדעי הניהול, טייס בחיל האוויר השוויצרי וטייס מורשה על מגוון מטוסים ומסוקים, ומחזיק, גם הוא, בשיאי עולם רבים.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר