"54% מהמורים חוו אלימות מילולית"

כך עולה מסקר מיוחד שהציג היום ארגון המורים • עוד עולה מהנתונים: אלפי מורים חוו פגיעה פיזית בגופם או רכושם

"המורים צריכים להיחשב כעובדי ציבור". ניר ארז. // צילום: דודי ועקנין // "המורים צריכים להיחשב כעובדי ציבור". ניר ארז. // צילום: דודי ועקנין

ארגון המורים פירסם היום (ראשון) את מדד האלימות כנגד מורים בחינוך העל יסודי. מהנתונים עולה כי בשנת 2016 נתקלו באלימות מילולית מצד תלמידים 54% מהמורים, מספר המוערך בכ-32 אלף מורים. 8% מהמורים נתקלו בפגיעה אישית ברכושם, וכ-5% מן המורים נתקלו באלימות פיזית שהופנתה נגדם מצד תלמידים, מספר המוערך ב-3,000 מורים. מהנתונים עולה כי אין שינוי משמעותי בנתונים ביחס לשנים קודמות. יש לציין כי המדגם נערך בקרב 400 מורים בלבד.

גיל קרמר

בארגון המורים טענו כי מאז שנת 2010 בכל שנה סובלים כ-5,000 מורים מפגיעה ברכושם האישי על ידי תלמידים או בני משפחתם. בארגון מפנים אצבע מאשימה כלפי משרד החינוך וטוענים כי תלמיד שהרים יד על מורה צריך להיות מועבר לבית ספר אחר וכי משרד החינוך צריך לפעול על מנת לשפר את ביטחונם האישי של המורים. 

רן ארז, יו"ר ארגון המורים, אמר: ״פניתי לשר החינוך ואמרתי לו אתה כשר החינוך לצד שרת המשפטים צריכים לחוקק חוק שהמורים יהיו מוגדרים כעובדי ציבור. היום כל אחד מרשה לעצמו לפגוע במורים כמו שפוגעים ברופאים״.

בין מקרי האלימות שבהם שנתקלו המורים הם מקרי התחצפות, ניבולי פה, קללות ותנועות מגונות. כמו כן ישנם מורים שמדווחים כי אוימו במכתבים, ואף ספגו הערות בעלי אופן מיני.

סביבת לימודים אלימה

הסקר מתייחס גם לסביבת הלימודים הארגונית כאלימה. 67% מהמורים נתקלו במקרי פגיעה ברכוש בית הספר. 25% מהמורים נחשפו לאלימות של הורי תלמידים כנגד מורים. 28% מהמורים נחשפו לפגיעה ברכוש האישי של מורה אחר ו-21% מהמורים נחשפו למקרי אלימות פיזית כנגד מורים מצד התלמידים.

בחלוקה על פי מגזרים, 57% ממורי הממלכתי דתי נתקלו באלימות מילולית לעומת 47% בלבד בחינוך הערבי. מנגד, אחוזי הפגיעה ברכוש המורים גבוהים במיוחד במגזר הערבי ועומדים על 12%. שיעור האלימות הפיזית כלפי מורים גבוה ביותר במגזר החילוני ועומד על 8%.

המורים מדווחים על פגיעות מילוליות מצד תלמידים באמצעות הפייסבוק. הסקר מגלה ירידה במספר המורים שהם חברים של תלמידיהם בפייסבוק. 64% מהמורים מחזיקים חשבון ברשת החברתית. בהתאמה, אשתקד 15% מהמורים דיווחו על פגיעות מילוליות מצד תלמידים דרך הרשת החברתית והשנה רק 8%.

מנגד יותר מורים מדווחים כי חוו פגיעה מצד תלמידים ביישומון הווטסאפ, כאשר 13% מהמורים דיווחו כי חוו פגיעה, זאת לעומת 11% בשנה שעברה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר