סוכנות הידיעות של הארגון הסוני הקיצוני דאעש, סוכנות הידיעות אעמאק, הפיצה סרטון המציג, כביכול, את מוחמד ריאד, המהגר האפגאני שביצע במהלך הלילה (שלישי) את הפיגוע בגרמניה בו נפצעו ארבעה בני אדם, בהם שניים במצב אנוש ושניים אחרים נפצעו קשה וקל. הסרטון, הנושא את הכותרת "גרמניה - סרטון של חייל דאעש מוחמד ריאד שביצע את התקיפה בוורצבורג". במהלך שתי הדקות ועשרים השניות שהוא נמשך, נראה ריאד מכנה את עצמו "חייל של הח'ליפות" ומאיים כי דאעש יתקוף "בכל כפר, עיר ושדה תעופה".
הסרטון הופץ כמה שעות לאחר שסוכנות הידיעות המקורבת לארגון פרסמה כי מבצע הפיגוע הוא אכן "חייל" של ארגון הטרור וכי דאעש מקבל את האחריות על המעשה. עם זאת, שר הפנים של בוואריה, האזור בו ביצע ריאד את הפיגוע, אמר כי ככל הנראה ריאד "הקצין את עצמו" ולא בשורות הארגון. בסריקות שערכו כוחות הביטחון חדרו של מבצע הפיגוע נמצא דגל דאעש צבוע ביד.
לפי שר הפנים יואכים הרמן, המחבל הגיע לגרמניה בתור קטין, ללא ליווי וחי במשפחה אומנת מדרום וורצבורג למשך מספר חודשים. הרמן ציין כי כאשר הנוסעים סיפרו לנהג על המתרחש בקרון הרכבת, הנהג עצר את הרכבת ברובע "הידינגספלד" בוורצבורג. המחבל התוקף הצליח תחילה להימלט מן הקרון ברגל. לפי הרמן, בין הפצועים משפחה סינית.
ריאד, פליט בן 17 ממוצא אפגני תקף כ-20 נוסעים ברכבת בגרזן וסכין. 14 נוסעים תקפו הלם וקיבלו טיפול. כוח משימה של המשטרה שהיה בקרבת מקום רדף אחרי התוקף, ירה בו והרג אותו. התוקף, שנשא גרזן וסכין, ניסה לתקוף גם את אנשי המשטרה. בתשובה לשאלה האם התקיפה הייתה על רקע אסלאמי, הרמן השיב כי אחד העדים בתוך הרכבת סיפר שהמחבל צעק "אללה הוא אכבר" במהלך התקיפה.

שוב טרור באירופה - זירת הפיגוע בבוואריה // צילום: AFP
כ-154 אלף אפגאנים היגרו לגרמניה ב-2015
בחודש נובמבר אשתקד בוטל משחק כדורגל ידידותי בין גרמניה והולנד בעיר בהאנובר לאחר שהיה "איום קונקרטי" על התקפה. כ-1.2 מיליון מהגרים מתגוררים בגרמניה. על פי ההערכות האחרונות של הנציבות האירופית, מספר מבקשי המקלט באירופה יעמוד עד סוף שנת 2017 סביב השלושה מיליון. לפני מספר חודשים גבר דקר נוסעים ברכבת במינכן וצעק "אללה אכבר", בהמשך התברר כי הוא סובל מבעיות נפשיות והוא אושפז במוסד פסיכיאטרי. לפי גורמים בגרמניה, לא היה מדובר על ג'יהאדיסט.
על פי מחקר שפורסם באפריל על ידי "קרן פרידריך אברט" הגרמנית, כ-154 אלף אזרחים אפגנים היגרו לגרמניה ב-2015. מתוכם 32 אלף הגישו בקשה למקלט מדיני. יותר מ-120 אלף בני אדם ממוצא אפגני נותרו בגרמניה ללא הרשאה או עברו למדינות אחרות.
המחקר מצא כי רוב המהגרים מאפגניסטן הם גברים צעירים. רוב בני המשפחה שרואיינו לסקר ציינו שהם נמלטו מארצם בשל מצבם הכלכלי. גרמניה, שתחילה קידמה בברכה את הפליטים, החלה לנקוט בקו נוקשה יותר, וטענה שתגרש את מבקשי המקלט שבקשותיהם נדחו.
אפגאנים הם הקבוצה השנייה בגודלה שהיגרה לאיחוד האירופי, עם 178,230 מבקשי מקלט ב-28 מדינות של האיחוד האירופי נכון לשנת 2015.