"אמרתי לאלאור שיש לי תחושה שהוא לא בדיוק אומר אמת"

סא"ל דוד שפירא, שהיה מפקד הגדוד של אלאור אזריה בעת האירוע, סיפר כי לאחר הירי אלאור אמר לו שחש סכנה, אך לא האמין לו כי למפקד הפלוגה שלו אמר דברים שונים • סיפר עוד כי אביו של אלאור התקשר אליו כמה ימים לפני האירוע בחברון

אלאור אזריה בבית המשפט ביפו, היום // צילום: גדעון מרקוביץ' // אלאור אזריה בבית המשפט ביפו, היום // צילום: גדעון מרקוביץ'

גם הבוקר נמשך משפטו של החייל היורה סמל אלאור אזריה, שירה במחבל בחברון. הבוקר, מעיד בבית המשפט סא"ל דוד שפירא, שהיה מג"ד שמשון בזמן האירוע. סא"ל שפירא התבטא בעבר בחומרה רבה בנוגע לירי. שפירא הוא בעל צל"ש, שאותו קיבל לאחר שפרץ לישיבת "מרכז הרב" וניטרל את המחבל שירה לעבר מתפללים במקום בשנת 2008.

צילום: שמואל בוכריס

במהלך חקירת הנגד של הסניגור עו"ד אייל בסרגליק, אמר סא"ל שפירא כי "גם אם היתה סכין בסמוך, הירי לא היה מוצדק מכיוון שאזריה יכל להרחיק את הסכנה בלי ביצוע ירי". הוא הוסיף כי הדבר נכון במיוחד לאור כך שהירי "מסכן חיי אזרחים אחרים כולל מפקד הפלוגה שעמד בסמוך".

לשאלת עורך הדין אם מטען חבלה לא מסכן את הסובבים, הדגיש המג"ד כי לא דיבר על הימצאות מטען, אלא על הימצאות של סכין לצד המחבל. 

לפני כן אמר סא"ל שפירא כי הנחה את הלוחמים בשטח לפנות את המחבלים מהזירה למרות שלא נבדקו על ידי חבלנים. "לא זיהיתי שום דבר שמצריך זיכוי חבלן ולכן נתתי הנחיה לפנות אותם מהזירה", סיפר. לשאלת התובע אם שני המחבלים נבדקו על ידי חבלן עד השלב שהם פונו, אמר סא"ל שפירא כי "לא היתה בדיקה של חבלן".

"בשלב הזה תוך כדי ניגש אליי יריב בן עזרא המח"ט, ואמר לי שקיבל דיווח מרכז הביטחון של היישוב היהודי על ירי חריג מאוחר יותר שבוצע אל המחבלים וביקש שאבדוק", אמר סא"ל שפירא וציין כי קרא למפקד הפלוגה של אזריה לבירור נוסף. 

"שאלתי אותו אם היה משהו חריג אחרי הירי במחבלים. תום אמר לי שהיה אירוע חריג יותר ממה שאני חושב". לדבריו, מפקד הפלוגה סיפר לו כי היה עסוק בבידוד המרחב וראה את המחבל עם החולצה השחורה מזיז את ראשו, למרות שהיה משוכנע שהוא מנוטרל לחלוטין. לדבריו, "עוד לפני שהספיק לעשות עם זה משהו הוא רואה את הגולגולת של המחבל מתנפצת לידו", סיפר סא"ל שפירא, "הוא עמד כ-60 ס״מ מראשו של המחבל. ניסה להבין מה זה הירי הזה ואז אמרו לו שאלאור ירה. בשלב הזה הוא לקח את אלאור הצידה ושאל אותו למה ירה. התשובה של אלאור הייתה: הוא מחבל וצריך למות".

הוא הוסיף כי לאחר האירוע שוחח עם אזריה ושאל אותו מדוע ביצע את הירי. "אלאור אמר לי שהוא זיהה שהמחבל זז ואת תנועות הראש שלו, ושהוא זיהה לידו סכין", אמר סא"ל שפירא. הוא הוסיף כי אלאור ציין שהוא חש בסכנה. עם זאת, המפקד הדגיש כי אמר לאלאור שלתחושתו הוא אינו דובר אמת "כי אמר למ"פ משהו אחר סמוך לאירוע". לדבריו, לאחר שהטיח בו את הדברים האלה, אלאור שתק. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לדבריו, "אלאור לא דיבר על חשש ממטען אלא רק מסכין שהייתה מונחת. אף אחד לא התריע בפניי על סכנה ממטען". סא"ל שפירא ציין כי האירוע חריג מכיוון שהירי בוצע לא בשלב הראשוני שבו הייתה סכנה לכוח שהותקף, אלא בשלב שבו אותו מחבל לא היווה איום למי שנמצא בסביבה. "הבנו לפי התזוזות שהוא היה חי והבנה שלנו שמדובר במחבל פצוע שלא מהווה סכנה", אמר.

המג"ד ציין כי הוראות הפתיחה באש במחבל הנושא מטען חבלה לא חודדו באופן ספציפי. יחד עם זאת, הוא הדגיש כי הוראות הפתיחה באש הכלליות דורשות אמצעי, כוונה ויכולת מצד המפגע לפני שפותחים כלפיו באש, והדבר כולל גם מטען חבלה.

הוא סיפר עוד כי קפץ לזירת האירוע לאחר ששמע על הפיגוע, בדרך הוא התעדכן בנעשה בשטח על ידי מפקד הפלוגה של אלאור, תום. לדבריו, מח"ט הגזרה הורה לו לפנות כמה שיותר מהר את המחבלים מהשטח, "בין אם הם חיים ובין אם פצועים". לדבריו, באותו יום תוכננה עדלאידע שהתחילה מתל רומידה, :והיה חשוב לנו כמה שיותר מהר להחזיר את החיים במרחב למסלולם". 

 

אביו של אלאור התקשר למג"ד ימים לפני האירוע

במהלך עדותו של סא"ל שפירא הוא סיפר ארבעה ימים לפני שאלאור ירה במחבל, התקשר אל מפקד הגדוד אביו של אלאור, צ'רלי, ושוחח עמו על מצוקותיו של בנו. לדבריו, האב סיפר כי החיוך ירד מפניו של אלאור והמשפחה מוטרדת ממצבו. לדבריו, הסיבה למצוקה היתה תפקידו החדש של אלאור, חובש פלוגתי, ותפקידים אחרים שקיבל.

הוא ציין כי אלאור קיבל את תפקידו החדש, חובש פלוגתי, לאחר שנבחר כמצטיין בפלוגה שלו. "לאורך הדרך אלאור היה מהחיילים הטובים ביותר בגדוד שמשון ללא אירועי משמעת. להיפך - תורם לפלוגה, השקיע", סיפר סא"ל שפירא.

שני חבריו לפלוגה העידו אתמול בבית הדין הצבאי ביפו במשפטו של החייל, החשוד בהריגת פלשתיני מנוטרל בחברון בחודש מארס.

סא"ל דוד שפירא בפתח בית הדין הצבאי ביפו // צילום: גדעון מרקוביץ'

ת', אחד החיילים שהעידו, היה זה שלו מסר אזריה את קסדתו בטרם ירה לעבר המחבל. במהלך הדיון הוצגה לחייל עדותו במצ"ח, שבה ציין בעבר כי "אני חושב שאלאור אמר למ"פ את אותו המשפט שאמר לי, שדקרו את חבר שלו וניסו להרוג אותו ולכן מגיע למחבל למות". החייל נשאל במצ"ח אם אלאור הביע חרטה לאחר הירי, וענה כי "לא שמעתי אותו אומר שהוא מתחרט, אבל ראיתי על הפרצוף שלו מבט של 'אני לא יודע מה לעשות' והוא נראה לחוץ".

בתוך כך, פחות מ-48 שעות חלפו מאז החל מבצע גיוס הכספים שיזם הח"כ לשעבר שרון גל לשם מימון משפטו של אזריה, וכבר נאספו למענו תרומות בסך של יותר כ-534 אלף שקלים מתוך 400 האלף שהתבקשו מהציבור. דובר צה"ל, תת-אלוף מוטי אלמוז, הדגיש בראיון בגל"צ כי "למרות שהיתה לאלאור אפשרות לקחת סניגור צבאי בחינם, הוא בחר לקחת עורכי דין אזרחיים וזה בסדר גמור".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר