דרור שטרום, משה כחלון וקרנית פלוג // צילום: נעם ריבקין פנטון // דרור שטרום, משה כחלון וקרנית פלוג // צילום: נעם ריבקין פנטון

קרן המטבע נגד ועדת שטרום: "עלולה לזעזע את המערכת הפיננסית"

בדו"ח מיוחד, שסקר את מצבו של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, תוקפת הקרן את הרפורמות המוצעות במערכת הבנקאית • מתנגדת לנתק חברות האשראי מהבנקים

ביקורת חריפה במיוחד: קרן המטבע הבינלאומית נכנסת חזיתית במסקנות המסתמנות של ועדת שטרום. 

הוועדה שמינה שר האוצר משה כחלון בשנה שעברה חטפה אש לא ידידותית מכלכלני קרן המטבע, בדו"ח מיוחד שסקר את מצבו של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. כלכלני קרן המטבע מזהירים, בין השאר, כי "חלק מההצעות של ועדת שטרום עלולות לזעזע את המערכת הפיננסית ומעלות שאלות לגבי יכולתו של הפיקוח על הבנקים לפקח על המבנה החדש ומערכת האשראי החוץ־בנקאית שתיווצר".

הדו"ח, יש לשער, מתקבל בסיפוק בצמרת הבנקאית. באיגוד הבנקים אמרו כי הדו"ח מאשש את הדברים שהציג האיגוד לוועדה כבר בחודש פברואר. צמרת המערכת הבנקאית בשנה האחרונה חשה במתקפה כבדה, אך לא בטוח שהדו"ח החמור ירגיע את בכיריה. תגובת משרד האוצר ותגובת ועדת שטרום לא התקבלו עד לסגירת הגיליון.

הכלכלנים בקרן המטבע הבינלאומית מביעים חשש כי הפרדה של חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, שזו ההמלצה העיקרית המתגבשת על ידי ועדת שטרום, "עשויה בטווח הקצר להוביל לעליית שיעורי הריבית והעמלות". חשש זה הוא תוצאה הפוכה ממה שמתכננת הוועדה, שקברניטיה קיוו לראות דווקא ירידה בריביות המוצעות לציבור משקי הבית בעקבות הגברת התחרות. אלא שבקרן המטבע הבינלאומית מוסיפים כי בטווח הארוך, "הרפורמות עלולות להוביל לסטנדרטים נמוכים יותר לחיתום במתן אשראי".

באשר להשלכה של מסקנות ועדת שטרום על הפיקוח על הבנקים, מציינים בקרן המטבע כי משאביו של הפיקוח כבר מנוצלים היום במלואם, וכי מסתמן שיהיה צורך להרחיב את הפיקוח. "יישום הרפורמות השונות יגרום ללחץ משמעותי על משאבי הפיקוח על הבנקים, אשר גם כך כבר מתוח עד כדי יכולתו. הרפורמות צריכות להיות מיושמות ברגישות, ויש להביא בחשבון את כל ההשלכות האפשריות על המדיניות המקרו־כלכלית והיציבות של ישראל".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו