ריבלין: "בעת הזו לא ניתן להגיע להסכם"

הנשיא נאם בפני הפרלמנט האירופי, והדגיש: "התנאים להסכם קבע לא קיימים" • בירך בערבית את המוסלמים לכבוד הרמדאן

ריבלין היום בבריסל // ריבלין היום בבריסל

"בעת הזאת לא ניתן להגיע להסדר קבע בינינו לבין הפלסטינים", כך אמר היום (רביעי) נשיא המדינה ראובן ריבלין, שנאם בפני מליאת פרלמנט האיחוד האירופי בבריסל. 

ריבלין, שהיום הוא יומו השלישי לביקורו בבלגיה, התייחס בנאומו לנושא המדיני, ואמר כי ההנהגה הישראלית רוצה שלום מאז הסכם אוסלו ב-1993, אבל התנאים לכך לא קיימים. "ההנהגה הפלסטינית מפוצלת היום לפחות לשניים. הרשות הפלסטינית השולטת ביהודה ושומרון ומנגד, חמאס השולטת בעזה מחויבת אידיאולוגית להשמדת ישראל". 

הוא הוסיף כי "אנו חיים במציאות שבה מגפת הפונדמנטליזם הג'יהאדי הרצחני, ההסתה והקנאות הדתיים בדמותם של דעאש וחיזבאללה צובאים על גבולותינו, ואינם פוסחים על עזה והגדה". 

 

"לטובת עתידנו ועתיד ילדינו"

לטענתו של ריבלין, הקהילה הבינלאומית בכלל והאירופית בפרט, טועים כשהם אוחזים בפרדיגמה של "הכל או כלום" ביחס לסכסוך. "אם הקהילה הבינלאומית באמת רוצה להיות שחקן קונסטרוקטיבי, הרי שעליה להסיט את מאמציה מחידוש המשא ומתן לשם משא ומתן- אל עבר בניית האמון בין הצדדים ויצירת התנאים ההכרחיים להצלחת המשא ומתן בהמשך". 

עם זאת, הביע הנשיא אופטימיות והדגיש: "אני מאמין ביכולת של שני העמים האלה לחיות אלה עם אלה- מהסיבה הפשוטה שאין לנו ברירה אחרת. אם חפצי חיים אנחנו, אנחנו מוכרחים כבר היום להשקיע את מרב מאמצינו במה שאפשר להשיג ולא במה שאי אפשר, לטובת עתידנו ועתיד ילדינו". 

ריבלין סיים את דבריו בברכה בשפה הערבית למוסלמים ברחבי העולם: "למאמינים המוסלמים ברחבי העולם כולו -  רמדאן כרים, כל עאם ואנתו בח'יר. שאלו שלום ירושלים, ישליו אוהביך, יהי שלום בחייליך שלווה בארמנותייך, למען אחי ורעיי, אדברה נא שלום בך. היו ברוכים". 

אתמול נפגש הנשיא ריבלין, עם נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק, בבניין מועצת האיחוד האירופי. זאת, על רקע המתיחות הביטחונית השוררת בבריסל והחשש הכבד מפיגועים בבלגיה. 

בפגישתם ביקש טוסק לשמוע מפי הנשיא ריבלין את תפיסתו בנוגע לאזור ולאתגרים העומדים בפני ישראל בימים אלו. השניים דנו בחשיבות החזרה למשא ומתן בין ישראל לבין הפלשתינים, במצב בסוריה ובלבנון ובהשפעות העולמיות של דאעש. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בסיום פגישתם נשאו השניים הצהרות משותפות לתקשורת. הנשיא ריבלין הודה לנשיא המועצה טוסק אותו כינה "ידיד אמת של מדינת ישראל", והדגיש: "זהו ביקורי הראשון כנשיא מדינת ישראל במוסדות האיחוד האירופי. אני רואה זאת כסימן לחשיבות הרבה שיש ביחסים בין מדינת ישראל לאיחוד האירופי. האיחוד הוא שותף בכיר של ישראל בתחומי המסחר, המדע, הסביבה והתרבות. ככוח מוביל במדע וחדשנות, ישראל גאה לחלוק את הטכנולוגיות, המחקר והפיתוח שלה עם אירופה". 

הנשיא הבהיר כי השותפות בין ישראל לאירופה אינה נובעת רק מאינטרסים משותפים ואמר: "אנו חולקים את הערכים הבסיסיים ביותר של הדמוקרטיה - חופש הביטוי, ליברליזם וכבוד האדם. ערכים אלו הם בסיס איתן להרחבת שיתוף הפעולה בתחומים נוספים". 

 

"הטרור יובס רק אם נילחם בו יחד" 

הנשיא הדגיש כי קידום תהליך השלום חיוני לישראל אך לא צריך להעיב על העמקת שיתוף הפעולה עם האיחוד. "קידום השלום במזרח התיכון הוא אינטרס חיוני לישראל. במקביל, אני מאמין כי היחסים הבילטרליים בינינו יכולים לגדול ולהתפתח בדרך עצמאית. אני זוכר את מחויבותך האישית, כראש ממשלת פולין, להגדיל בקרב הציבור הפולני את המודעות לשואה ולמאבק באנטישמיות. משימה זו עדיין לפנינו. אנו חייבים להילחם בווירוס הישן של האנטישמיות", אמר ריבלין.

טוסק הודה לריבלין על דבריו ואמר: "היתה לי ההזדמנות לארח את הנשיא ריבלין ולהודות לו על קבלת הפנים לה זכיתי בישראל. בין האיחוד האירופי לבין ישראל יש שותפות עמוקה. אנו חולקים ערכים רבים ומשלבים כוחות בנושאים מגוונים. יחד, עלינו להמשיך ולחזק את יחסינו. שוחחנו גם על הדרכים בהן ישראל ואירופה מתמודדות עם איום הטרור וההגנה מפניו. אין מקום טוב מבריסל לדון בנושא זה כיום. הבעתי בפני הנשיא את תנחומיי על מתקפת הטרור האחרונה בתל אביב ודנו בדרכים להעמיק את שיתוף הפעולה שלנו נגד הטרור. הטרור יובס רק אם נלחם בו יחד". 

בהקשר לתהליך השלום בין ישראל והפלשתינים אמר טוסק: "שלום בר קיימא הוא בעדיפות גבוהה מאוד עבור הקהילה האירופית. אנו ממשיכים לפעול מול שני הצדדים על מנת לתמוך בפתרון שתי המדינות. האיחוד האירופי מוכן לתמוך בשלום באמצעות סיוע חסר תקדים של שיתוף פעולה עם שני הצדדים. אנו נמשיך לסייע לפלשתינים בגדה המערבית ובעזה ולהיענות לצרכים ההומניטריים וההתפתחותיים של האוכלוסייה שם".

מפגישתו עם טוסק המשיך הנשיא לאנטוורפן, שם היה אורחו של ראש העיר בארט דה וובר. הנשיא ריבלין התרגש כאשר "התקווה" נוגנה לכבודו בפעמוני הקתדרלה באנטוורפן. 

 

ריבלין ואבו מאזן ייפגשו? 

כמו כן, ריבלין נפגש אתמול עם מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, במטה נאט"ו ואמר כי "במזרח התיכון נושבות רוחות של שנאה בעוצמה רבה היום יותר מתמיד. העולם החופשי כולו ניצב היום בפני איום הקיצונים והשנאה. הטרור והאלימות שהם מביאים יוצרים חוסר יציבות, המסכן את כולנו וגם את נאט"ו והופך את שיתוף הפעולה הקרוב שלנו להכרחי וחשוב אף יותר". לסיום היום קיים פגישה עם נציגי הקהילה היהודית בביתה של שגרירת ישראל בבלגיה, סימונה פרנקל.

גורם בכיר בפמלייתו של אבו מאזן המבקר בבריסל אישר לישראל היום כי מתקיימים מגעים עקיפים בתיווך גורמים אירופיים להוציא לפועל פגישה בין הנשיא ריבלין לאבו מאזן שתתקיים עוד השבוע בבריסל, במהלך ביקורם של השניים בבירת האיחוד האירופי. הגורם הפלשתיני אמר כי את ההצעה לקיים את הפגישה וכן את המגעים להוציאה לפועל מנהלים גורמים אירופים מטעמו של יו"ר הפרלמנט האירופי מרטין שולץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר