מגעים לקיום פגישה בין ריבלין לאבו מאזן

ריבלין נחת אתמול בבריסל ונפגש עם ראש הממשלה מישל • על רקע הביקור, מגעים לפגישה עם יו"ר הרשות הפלשתינית שנמצא גם הוא בבלגיה • הביקור, אם ייערך, הוא בידיעת ראש הממשלה נתניהו

הנשיא ריבלין עם ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל // צילום: לע"מ // הנשיא ריבלין עם ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל // צילום: לע"מ

הנשיא ראובן (רובי) ריבלין נחת אתמול (שני) בבריסל לפתיחת ביקורו הרשמי של בבלגיה ובמוסדות האיחוד האירופי. ריבלין עשוי להיפגש במהלך ביקורו בבלגיה עם אבו מאזן, יו״ר הרשות הפלשתינית, הנמצא אף הוא בבריסל.

הפגישה המתוכננת, העשויה להיערך בימים הקרובים, היא בידיעתו ובברכתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. גורמים בבית הנשיא ציינו היום כי עדיין לא נקבע מועד לפגישה.

ביומו הראשון של הביקור, שמתקיים תחת אבטחה כבדה עקב החשש מפיגועים בבלגיה, ערך הנשיא ריבלין מפגשים עם פיליפ מלך בלגיה ועם ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל. הנשיא ריבלין התקבל על ידי ראש ממשלת בלגיה בבית הארחה הרשמי והשניים סקרו יחד את מסדר הכבוד.

לאחר מכן, קיימו הנשיא וראש ממשלת בלגיה פגישת עבודה בת שעה בה שוחחו על נושאים רבים ובהם הידוק היחסים בין המדינות. במהלך הפגישה ראש ממשלת בלגיה הבהיר כי הם רואים ביוזמה הצרפתית ערוץ חדש שיכול להביא את הצדדים חזרה למשא ומתן. 

הנשיא ריבלין העלה את האתגרים העולים מהמאבק בטרור הפלשתיני כתוצר של הסתה בלתי פוסקת ושוחח עם ראש ממשלת בלגיה על אפשרויות שיתוף פעולה בין שתי המדינות הנוגעות לנושא. 

מתאכסנים באותו המלון. אבו מאזן // צילום:

ריבלין התבטא נגד ה-BDS

הנשיא ריבלין אף הצביע במהלך הפגישה על האמביוולנטיות ביחסי ישראל בלגיה כאשר מתקיימים יחסי מסחר ושיתוף בילטראלי הדוק, ובמקביל, בלגיה היא בין המדינות התומכות ב-BDS. הנשיא ריבלין הבהיר כי ישראל משתדלת לעשות הכל כדי לסיים את הסכסוך אבל ה- BDS רק מרחיק אותנו מכך, כפי שהוא בא לידי ביטוי באוניברסיטאות ובפסטיבלי תרבות בבלגיה.

הנשיא ריבלין הזכיר לראש ממשלת בלגיה כי ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כבר קרא להגיע לפתרון על בסיס שתי מדינות לשני עמים והדגיש כי על אבו מאזן להפגש עם נתניהו ולדון עימו על כך. בעניין היוזמה הצרפתית אמר הנשיא ריבלין לראש ממשלת בלגיה כי אירופה מנסה להביא מנגנונים שיביאו את ישראל ואת הפלשתינים להפגש ולשוחח, אבל אין צורך במנגנונים כאלה. ריבלין הדגיש כי היוזמה הצרפתית היא מנגנון מיותר שכזה.

ראש ממשלת בלגיה הבהיר כי הוא מתנגד לחרם אבל אמר לריבלין כי: ״כידיד יש לי את הזכות לומר לכם שאתם טועים״. ראש ממשלת בלגיה הדגיש כי לא כל ביקורת צריכה להתפס כקריאה לחרם או לאנטישמיות. עוד הבהיר ראש ממשלת בלגיה כי אין לאירופה כוונה לכפות הסדר: ״רצוננו להביא את הצדדים למשא ומתן ולכן אנו מקדמים בברכה את היוזמה הצרפתית שתביא לאמון בין הצדדים״. בעניין ה-BDS אמר ראש ממשלת בלגיה כי ישנם גורמים בחברה האזרחית בבלגיה שתומכים ב-BDS וכי בלגיה היא דמוקרטיה וכממשלה הם לא יכולים לכפות שינוי. 

ראש ממשלת בלגיה העלה את האפשרות לועידה כלכלית בין ישראל והפלשתינים כצעד לביסוס האמון בין הצדדים והנשיא ריבלין ציין כי ישנם אלפי פלשתינים המתפרנסים באזורים שיוחרמו על ידי סימון המוצרים. בסיום הפגישה נשאו השניים הצהרות משותפות לתקשורת במהלכן הדגיש הנשיא ריבלין את חשיבות שיתוף הפעולה בין המדינות במאבק באנטישמיות ובטרור ואמר לראש ממשלת בלגיה כי: ״ישראל מודאגת מפעולות ה-BDS בארצך. ל BDS אין חשיבות ממשית, אבל גם הפעולות המזעריות שלהם יכולות לתת רושם מוטעה. אנו מקווים שתחת הנהגתך בלגיה תגיד ׳לא לחרם, כן לשלום, כן לשיתוף פעולה׳. היום אנו יודעים שיש קשר בין אנטישמיות נגד היהודים, וטרור ג׳יהאדי שרוצח חפים מפשע בני כל הדתות. אסור לנו לחכות ולראות כיצד האנטישמיות הופכת לטרור, עלינו להיאבק יחד באנטישמיות מראשיתה״. 

 

"על ארגוני המודיעין להדק את התיאום ביניהם"

ראש ממשלת בלגיה בירך את הנשיא ריבלין בבואו ועמד על עיקרי הנושאים שנידונו בפגישתם. בין היתר אמר ראש ממשלת בלגיה כי: ״שוחחנו על המאבק בטרור אשר עומד במרכז העיסוק של שתי האומות שלנו ושל העולם כולו. עלינו לשפר את התיאום בין ארגוני המודיעין שלנו ולוודא שנצליח למנוע מתקפות עתידיות. בנוסף, דנו בערכים המשותפים שלנו, ערכי הדמוקרטיה ובתהליך השלום לאור המצב הגיאופוליטי במזרח התיכון. אנו חולקים את הדאגה מהמתרחש בסוריה, לוב, ועירק. אחד הנושאים בהם דנו הוא נושא הפליטים המדאיג את שתי המדינות״. 

ראש ממשלת בלגיה הדגיש כי: ״הייתה לי ההזדמנות לאשר מחדש את המחוייבות של בלגיה למלחמה באנטישמיות. יש לנו אפס סבלנות למעשי אנטישמיות. נלחם בכל כוחנו באנטישמיות. זהו מאבק משותף״. בהמשך הביקור עתיד הנשיא ריבלין לשאת נאום מיוחד בעברית בפני פרלמנט האיחוד האירופי בבריסל ביום רביעי ולהיפגש עם נציגי הקהילה היהודית וראשי מוסדות האיחוד האירופי. בבית המלון בו שוהה הנשיא ריבלין בבריסל מתאכסן גם אבו מאזן, יו״ר הרשות הפלשתינית, שצפוי גם הוא לנאום בפני פרלמנט האיחוד האירופי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר