לפני שבוע הצביעו הסקרים על כך שהבריטים מעוניינים להיפרד מהאיחוד האירופי (BREXIT) במשאל העם שייערך ביום חמישי הקרוב. בינתיים, המגמה התהפכה. האם רצח חברת הפרלמנט הבריטית מטעם הלייבור, ג'ו קוקס, שתמכה בהישארות באיחוד, השפיע? ההערכה היא שכן, אבל גם הכלכלה משפיעה.
הרצח של הכוכבת העולה בפרלמנט הבריטי גרם לטראומה אמיתית בממלכה. רצח פוליטי הוא לא רק זעזוע, הוא גם צלקת שעוברת מדור לדור. הקמפיין של המחנה התומך בהישארות, שהופסק בעקבות הרצח, חודש אתמול גם בהילוך נמוך וגם בטונים הרבה יותר נמוכים. בעיני בריטים רבים, קוקס הפכה לגיבורה. רבים היום מעוניינים לרצות את רצונה. ה"לא" הפך לסוג של צוואה של חברת הפרלמנט. גם השווקים נהנים מהתהפכות הסקרים. הפאונד, שצנח בשבוע שעבר כשה"כן" הוביל בסקרים, עלה בחזרה מול הדולר בעקבות היתרון שיש ל"לא" בסקרים.
בכלל, הבריטים לוקחים את הסקרים בעירבון מוגבל. בשני המקרים שבהם הלכו לקלפי בעת האחרונה, הסקרים לא דייקו. בספטמבר 2014 העריכו סקרים רבים כי הסקוטים עתידים להצביע בעד היפרדות מהממלכה. זה לא קרה. במאי אשתקד ניבאו הסקרים כי השמרנים לא יצליחו להרכיב ממשלה. דיוויד קמרון זכה בניצחון מוחץ והוא כלל לא היה זקוק לקואליציה. ואחרי כל זה לסקרים יש עדיין משמעות.
השאלה כעת היא מה גרם למהפך בסקרים - רצח חברת הפרלמנט או החשש של הבריטים מהשפעת ה־BREXIT על הכלכלה של ארצם אם בריטניה תיפרד מהאיחוד. פתאום, ככל שמתקרב מועד משאל העם, נזכרים הבריטים באזהרות של קרן המטבע העולמית המאיימות בהשפעה שלילית של היציאה. פתאום הבריטים פוחדים מאובדן רשת הביטחון שמעניק האיחוד, גם אם זה עולה להם במיליארדים של דולרים תשלום לאיחוד ובאובדן חלק מהריבונות לטובת פקידים בבריסל. פתאום הבריטים מסתכלים על המציאות, שהיא מאוד לא נוראה היום (ואפילו להפך), וחושבים: למה להמר?
יתרה מזאת, הבריטים גם מסתכלים היום על סקוטלנד בצפון ומבינים כי הצבעה בעד היפרדות תגרום להם אולי לזכות שוב בעצמאות ממוסדות האיחוד בבריסל, אבל בוודאות לאבד את סקוטלנד (הזוכה בכספים רבים מהאיחוד) שתבקש להישאר באיחוד האירופי ולא באיחוד הבריטי.
במילים אחרות, יש לבריטים הרבה מה להפסיד במקרה של הפרישה. גם מדינות שונות באירופה יודעות היטב כי יציאה של בריטניה מהאיחוד תגרום לעלייה חדה של היורו־סקפטיים בצרפת, בגרמניה ובעוד מדינות. מעולם לא היו הבריטים כה מחוזרים על ידי הצרפתים. ז'אן ד'ארק מתהפכת בקברה.
שבוע גורלי לאירופה: הבריטים יכריעו אם לעזוב את האיחוד
הקמפיינים התחדשו לאחר הפוגה בת יומיים עקב רצח ג'ו קוקס • סקרים: מסתמן שינוי במגמה - שוויון, עם יתרון קל לתומכים בהישארות • השאלה הגדולה: איך יצביעו המתלבטים, שמהווים כ־10%
אלי לאון וסוכנויות הידיעות
אחד השבועות הגורליים בתולדות בריטניה המודרנית ואירופה כולה, החל היום עם תחושה של חוסר ודאות בעקבות הסקרים ההפכפכים.
ביום חמישי הקרוב אזרחי בריטניה יצביעו במשאל העם לגבי עתידה של הממלכה באיחוד האירופי. לאחר כשבועיים, שהתאפיינו בתחושה שמחנה Brexit הצליח לגייס רוב בעד הפרישה מהאיחוד באמצעות קמפיין אגרסיבי בנושא ההגירה, כעת הרושם הוא שהמגמה התהפכה.
שני המחנות חזרו לנהל את הקמפיינים שלהם אתמול לאחר הפוגה של יומיים, שהוכרזה בעקבות רצח של חברת הפרלמנט ג'ו קוקס ממפלגת הלייבור. קוקס נרצחה ביום חמישי על ידי פעיל ימין קיצוני.
שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן, התומך בהישארות באירופה, הישווה אתמול את הקמפיין של מפלגת UKIP לתעמולה נאצית. אוסבורן התייחס לכרזה שפורסמה לראשונה ביום חמישי, עם הכיתוב "נקודת פריצה", שבה מוצגת תמונה של אלפי פליטים. אפילו שר המשפטים הבריטי, מייקל גרוב, ממנהיגי מחנה הפרישה, הביע הסתייגות מהכרזה שלטענתו העבירה בו רעד.
נייג'ל פאראג', מנהיג UKIP, לא נכנע לביקורת שהוטחה בו ובכרזה, וטען אתמול כי רציחתה של קוקס שינתה את המומנטום במאבק בין התומכים באיחוד האירופי למתנגדיו. אך על פי סקרים עדכניים שנערכו בסוף השבוע, חל מפנה בקרב הציבור הבריטי לאחר רציחתה של קוקס. הסקרים שפורסמו אתמול בבריטניה, שחלקם נערכו לאחר הרצח, הצביעו על שוויון או יתרון קטן למחנה התומכים בהישארות באיחוד. סקר של מכון Survation, שנערך עבור השבועון "מייל און סנדיי", העניק יתרון של שלושה אחוזים למחנה התומכים בהישארות. סקר דומה שפורסם זמן קצר לפני הרצח הצביע על יתרון דומה לתומכי הפרישה, קרי מהפך של שישה. על פי סקר שנערך לשבועון "אובזרוור", קיים שוויון בין המחנות עם 44% לכל צד.
מי שיכריעו ביום חמישי יהיו המתלבטים שעדיין לא החליטו במי לתמוך או אינם מוכנים להצהיר על כך. על פי הסקר של ה"אובזרוור", מדובר בכ־10 אחוזים מהמצביעים. בסקר של ה"מייל און סנדיי" שיעור המתלבטים גדול במעט.
מכוני הסקרים בבריטניה כשלו בבחירות הכלליות בשנה שעברה ולא חזו את ניצחונו הגדול של דיוויד קמרון, בין השאר בגלל סקרי האינטרנט שאינם מצליחים לחזות את דפוסי ההצבעה בקרב אוכלוסיות שונות. הסקר האמיתי יתקיים ביום חמישי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו