משרד, בריאות

אם בשל עצלות ואם בשל חוסר זמן, רבים מאיתנו לא אוכלים ארוחת צהריים מזינה בעבודה ובמקרה הטוב מזמינים משלוח מהמסעדה התורנית • לפניכם ארבעה מתכונים להכנה בערב שלפני • כך, כל שיישאר לכם הוא לארוז - ולקחת • התכנון וההשקעה שווים את המאמץ

סלט נודלס עם גזרים צבעוניים, אצות ורוטב טחינה, צילום: לירון אלמוג

נדרשת משמעת אישית מפותחת למדי על מנת לחשוב על ארוחת צהריים מזינה ומסודרת למשעי בקופסאות, שאותה אפשר לקחת בבוקר לעבודה וליהנות ממנה בשעת הרעב הגדול. אני מודעת לכך ואף יודעת שההתארגנות בבוקר שואבת אנרגיות וזמן ולא מאפשרת פנאי לחשוב על הבאות. אני גם יודעת שאיש לא יישאר רעב, ולקראת השעה 12:00 יחלו אצבעות זריזות להקליד הזמנת משלוח אינטרנטית מרשת המסעדות הסמוכה, ועשרות שיחות טלפון יטוו קורים בין משרדים, חנויות וחללי סטודיו לבין מזללות כאלה ואחרות. 

לפיכך אתחיל בעצה ידידותית וישימה: בתום ארוחת הערב אירזו בקופסה אטומה מנה מזינה. שימרו אותה במקרר, הכניסו תזכורת ליומן הסלולרי, ולמחרת בצהריים תיהנו מקערת פסטה טובה, פלפל ממולא, צלי בקר, אורז ברוטב עגבניות סמיך או כל דבר טעים ומזין שנשאר מארוחת ליל אמש. 

השלב הבא כרוך בתכנון ובהשקעה, אך התוצאות שוות את המאמץ, מבטיחה. בחרו מתכון שאתם אוהבים - סלט איטריות אסייתי, סלט קטניות ואפילו סנדוויץ', והקפידו על רכיבים בריאים, מזינים ועשירים. למשל: 

• סלט אטריות מלאות ושלל ירקות יספק סיבים תזונתיים ופחמימה מורכבת. רוטב טחינה יעשיר בסידן ובברזל. הוסיפו אצות סיקורה טריות, הנקראות גם חסת ים. אצת האולווה, פרי פיתוח ישראלי, עשירה בוויטמינים, במינרלים ובחלבון והיא סופר־פוד טעים ומזין המתאים עד מאוד לסלט אסייתי שכזה.

• הוסיפו לקטניות מבושלות, העשירות בחלבון ובסידן, גם אורז שחור, דגן מלא שלו סגולות סיניות איכותיות והוא אוצר של ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו. אפשר לצרף גם סלק, המביא עימו ערכים גבוהים של ברזל. אגוזי מלך לא קלויים יוסיפו פריכות וגם נוגדי חימצון.

• כריך הוא תמיד פתרון נהדר ומהנה. הקפידו על לחם מלא ועשיר כמקור לפחמימות מורכבות. הכינו פסטרמה בבית, הרי זה בסך הכל עוף צלוי - והנה תוספת חלבון דל שומן. ממרח קטניות ואגוזים יעניק לסנדוויץ' חלבון, סידן, נוגדי חימצון והרבה מאוד טעם. הוסיפו ירקות פרוסים בשלל צבעים, והרי ארוחה קלה ומשביעה.

• כשהאנרגיות צונחות והעפעפיים כבדים, זה זמן נהדר להפסקת אנרגיה טעימה ומרעננת. הכינו גרנולה ביתית, היא נפלאה גם בתוך חטיף. הוסיפו לה פולי קקאו גרוסים, והנה שילוב מנצח בין הסיבים התזונתיים של שיבולת השועל לשלל הסגולות של הקקאו, דוגמת מגנזיום, ויטמין סי ונוגדי חימצון. ערבבו עם כל הטוב הזה יוגורט כבשים סמיך ופירות עונתיים חתוכים - והפסקת ארבע מעולם לא היתה טעימה כל כך.

אז, למי שרוצה ליהנות מפתרונות בריאים וטעימים, הנה ארבעת המתכונים המלאים, שישביעו את רצונכם.

 

סלט נודלס עם גזרים צבעוניים, אצות ורוטב טחינה 

 

סלט נודלס עם גזרים צבעוניים, אצות ורוטב טחינה // צילום: לירון אלמוג, הכלים באדיבות "הכלבו" מבית כלבו עידית

 

החומרים (ל־4 מנות):

• 1/2 חבילת אטריות אורז (כ־200 גרם), רצוי אורז מלא

• 1 אריזה (100 גרם) אצות סיקורה טריות (חסת ים)

• 2 גזרים כתומים קלופים, חתוכים למקלונים

• 2 גזרים סגולים קלופים, חתוכים למקלונים

• 4 גבעולי בצל ירוק קצוצים (החלק הירוק והלבן)

• חופן עשבי תיבול טריים (כוסברה, נענע, בזיליקום)

• 2 כפות שומשום מלא

• 2 כפות שומשום שחור

לרוטב:

• 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר דק

• 3 כפות סויה איכותית

• 3 כפות סילאן

• 1 כפית שמן שומשום

• 2 כפות טחינה איכותית

• מיץ מלימון אחד

• מעט מים קרים לפי הצורך

אופן ההכנה:

1. ממלאים סיר במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מבשלים את אטריות האורז במים לפי ההוראות שעל האריזה ומצננים לחלוטין.

2. שוטפים באופן יסודי את אצות הסיקורה במים קרים וסוחטים.

3. למשרד: מסדרים את כל מרכיבי הסלט בקופסאות נפרדות. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת אטומה. לפני ארוחת הצהריים מערבבים בעדינות את כל מרכיבי הסלט, יוצקים מן הרוטב לפי הטעם, מערבבים קלות ובתיאבון.

 

 

סלט אורז אסור ועדשים שחורות, עם סלק מגורר, אגוזים ונתחי עוף 

 

צילום: לירון אלמוג, הכלים באדיבות "הכלבו" מבית כלבו עידית

 

החומרים (ל־4 מנות):

• 3/4 כוס אורז שחור (אורז אסור)

• 3/4 כוס עדשים שחורות

• 2 סלקים קטנים

• 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

• 1 כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק)

• 1 כוס קוביות עוף צלוי (מומלץ להשתמש בשאריות יום אתמול)

לרוטב:

• 3/4 כוס שמן זית

• 1/4 כוס לימון סחוט טרי

• 1 שן שום כתושה

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. ממלאים סיר במים ומביאים לרתיחה. מבשלים את האורז במשך כ־15 דקות עד שמתרכך אך שומר על צורתו. מסננים את האורז ומצננים לחלוטין.

2. במקביל, ממלאים סיר במים ומביאים לרתיחה, מבשלים את העדשים השחורות במשך כ־15 דקות עד שהן מתרככות אך שומרות על צורתן. מסננים את העדשים ומצננים לחלוטין.

3. מקלפים את הסלקים ומגרדים בפומפייה מבלי לבשל.

4. למשרד: מסדרים את כל מרכיבי הסלט בקופסאות נפרדות. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת אטומה. לפני ארוחת הצהריים מערבבים בעדינות את כל מרכיבי הסלט, יוצקים מן הרוטב לפי הטעם, מערבבים קלות ובתיאבון.

 

כריך בריאות

צילום: לירון אלמוג, הכלים באדיבות איקאה

החומרים (ל־4 מנות):

• 8 פרוסות לחם בריאות (100 אחוז שיפון, דגנים מלאים וכדומה)

לממרח:

• 1 כוס שעועית לבנה מבושלת לרכות מקסימלית

• 1/2 כוס קשיו טבעי

• 4 כפות שמן זית

• חופן פטרוזיליה

• חופן בזיליקום

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

החומרים לפסטרמה עוף ביתית:

• 1/2 ק"ג חזה עוף שלם, נקי מסחוסים ומעצמות

• 1 כף גדושה פפריקה מעושנת

• 2 כפות גדושות של דבש

למשרה:

• 1 ליטר מים

• 1/2 כוס מלח גס לבישול

• 1/8 כוס סוכר חום

• 1/8 כוס דבש

• 1/2 כף פלפל אנגלי

• 1/2 כף גרגירי חרדל

• 2 שיני שום כתושות

• 2 עלי דפנה

אופן ההכנה:

1. לפסטרמה: מביאים את כל חומרי המשרה לרתיחה עדינה ומייד מורידים מהאש ומצננים לחלוטין.

2. מניחים את חזה העוף במשרה ומטביעים אותו היטב בנוזל.

3. משרים את העוף למשך כ־6 שעות (אפשר למשך הלילה), מוציאים מהמשרה ומייבשים היטב.

4. מורחים מכל הצדדים בפפריקה ובדבש

5. מחממים תנור ל־220 מעלות, צולים על גבי רשת למשך כ־20 דקות או עד שהעוף מוכן.

6. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת. אפשר לחכות כרבע שעה ולפרוס את העוף בעודו חם, או לצנן במקרר ולהגיש כעבור כמה שעות או ביום שלמחרת (יישמר למשך כ־5 ימים בקופסה אטומה במקרר).

7. לממרח: טוחנים את כל מרכיבי הממרח, למעט המלח והפלפל, למחית חלקה. מתבלים.

8. למשרד: אורזים שתי פרוסות לחם למנה, 2 כפות גדושות ממרח, 4 פרוסות פסטרמה, ירקות פרוסים ועלי תבלין, ומכינים סנדוויץ' לארוחת הצהריים.

הפסקת אנרגיה - מוזלי עם גרנולת שיבולת שועל, פולי קקאו נאים ופירות טריים

צילום: לירון אלמוג, הכלים באדיבות "הכלבו" מבית כלבו עידית 

החומרים (ל־4 מנות):

לגרנולה:

• 25 גרם חמאה או שמן קנולה

• 2 כפות סוכר קנים

• 2 כפות סילאן טבעי

• 1/2 כוס שיבולת שועל שלמה

• 1/4 כוס גרעיני חמנייה

• 1/4 כוס גרעיני דלעת

• 1/4 כוס שקדים שלמים

• 1/4 כוס אגוזי פקאן

• 1/4 כוס קשיו

להגשה:

• 4 גביעי יוגורט כבשים סמיך (כמו יוגורמה של מחלבות בית יצחק)

• 2 כוסות פירות העונה שטופים וחתוכים 

• 2 כפות פולי קקאו גרוסים

אופן ההכנה:

1. ממיסים חמאה, סוכר וסילאן תוך כדי בחישה מתמדת על אש נמוכה.

2. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים בעדינות עד שכל החומרים היבשים עטופים בתערובת החמאה והסוכר.

3. מפזרים בצורה אחידה על פני תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ־20 דקות בחום בינוני־נמוך (170 מעלות).

4. בזמן האפייה מערבבים את התערובת בתבנית כדי שתזהיב באופן אחיד.

5. לאחר האפייה מניחים לתערובת להצטנן ולהתקשות (כשהתערובת יוצאת מהתנור הגרנולה עדיין אינה פריכה, אך אל דאגה - כשתתייבש היא תקבל את המרקם הרצוי)

6. מאחסנים בכלי סגור (אני מעדיפה לשמור במקרר, בעיקר בחודשי הקיץ).

7. למשרד: מסדרים גרנולה, פולי קקאו ופירות חתוכים בכלים נפרדים, ואורזים גביע יוגורט. בשעת אחר הצהריים יוצקים יוגורט לכלי הגשה, מוסיפים גרנולה לפי הטעם, פולי קקאו ופירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר