כללי הזהב - לעבור את החג בלי להרוס את הדיאטה // צילום: איתיאל ציון // כללי הזהב - לעבור את החג בלי להרוס את הדיאטה

לעבור את חג הגבינות בלי להרוס את הדיאטה

לצד היתרונות התזונתיים של סידן וחלבון - במרבית הגבינות יש גם הרבה שומן וקלוריות • 4 כללי זהב לשמירה על המשקל

אין ספק כי חג השבועות הוא חג נהדר וזו הזדמנות נהדרת לציין את התוצרת הישראלית, בדגש על גבינות. יש המון מילים טובות לומר על הגבינות המקומיות והזרות, מבחינת טעמים, ערכים תזונתיים ומגוון שימושים. אבל, וידעתם שבכל כתבת אוכל יצוץ האבל הזה, לצד כל הטוב הזה יש עניין רב-משקל – מרבית הגבינות מכילות אחוזי שומן וערכים קלוריים גבוהים. עם זאת, יש גם בשורה טובה בהמשך.

בשבחי הגבינות

הגבינות מכילות ערכים תזונתיים נהדרים, כמו חלבונים וסידן החיוניים לגוף להתפתחות בגיל הרך, ולחיזוק העצמות והשרירים בגילאים מבוגרים יותר. צריכה מבוקרת של גבינות, כמעט בכל גיל, מומלצת פעמים רבות על ידי תזונאים כחלק ממשטר תזונתי מבוקר ונכון. אנשים רבים שאינם אוהבים בשר, מעדיפים להשלים חלבונים ממקורות אחרים וגבינות הן אחד מן המקורות המסורתיים לצריכת חלבונים, שכן ריכוז החלבון בהם גבוהה במיוחד.

אם בישראל הקטנה של שנות השבעים של המאה שעברה ניתן היה לספור על יד אחד את סוגי הגבינות במרכולים, הרי שכיום, עם עליית המודעות הצרכנית והתפתחות הטעם הישראלי, המבחר גדל פלאים, וניתן למצוא בחנויות קטנות וגדולות שפע של סוגי גבינות. 

גבינה שמנה או גבינה רזה?

השפע והמגוון הביאו לפיתוחם של שני כיוונים מרכזיים בתעשיית הגבינות: הגבינות הרזות המכילות עד 5% שומן, והגבינות השמנות המכילות בתוכן בין 30-20% שומן. מצב הגבינות הישראליות השמנות סביר לעומת עמיתותיהן האירופאיות, שרבות מהן מכילות גם אחוזים גבוהים הרבה יותר עד כדי 70% אחוזי שומן, שלמזלנו בארץ נפוצות הרבה פחות.

אל מול הערכים התזונתיים הטובים של גבינות, קיים גם הערך הקלורי שלהן, וזהו מרכיב חשוב במיוחד בבחירת הגבינה המתאימה לתפריט שלכם: בעוד שגבינות המבוססות על רכיב של 5% שומן יכילו לרוב כ-100 קלורית לפחות לכל 100 גרם, הרי שהגבינות השמנות יותר יכולות בקלות להכיל פי שלושה ויותר ערכים קלוריים.

למרות שהגבינות השמנות אולי מכילות יותר אחוזי חלבון, העלות הקלוריות הגבוהה שלהן לא מצדיקה תמיד את הבחירה בהן בשל רצון להגביר את רכיב החלבונים שאנו צורכים. קחו בחשבון כי הנטייה של כולנו היא לאכול גבינות בצירוף של לחמים או מאפים, והתוצאה היא פצצת קלוריות אמתית במיוחד כשמדובר בגבינות שמנות.

ארבעת כללי הזהב לשבועות

איך נמנעים, אם כן, מצריכה מוגברת ומיותרת של גבינות וכיצד בכל זאת ניתן ליהנות מרוח החג?

התשובה פשוטה יחסית והיא טמונה בעיקר בכם ובשינוי ההתנהגות שתסגלו לעצמכם. שמרו על ארבעת כללי הזהב של צריכת המזון שלכם בחג, והם יסייעו להימנע מעלייה מיותרת במשקל במהלך החג הקרב ובא.

1. העדיפו גבינות רזות 

הימנעו ככל האפשר מצריכה של גבינות שמנות במיוחד, אין סיבה לאכול גבינות באחוזי שומן גבוהים. בשוק היום קיימות גבינות רזות מצוינות כמעט מכל סוג, וכן גם גבינות קשות באחוזי שומן של עד 5%.

 2. בדקו ערכים תזונתיים

כאשר אתם בחורים גבינו בדקו מהם הערכים הקלוריים, ערכי השומן, החלבון והכולסטרול על האריזה. כשאתם מתסכלים ובודקים את הערכים התזונתיים של המוצר- אתם תצרכו אותו ביתר זהירות.

3. וותרו על הלחם

הצירוף של גבינות עם פחמימות הוא עתיר קלוריות במיוחד. בדיוק כמו עם הבשר, אם אתם רוצים לאכול בשר על האש – אכלו בשר בלי פיתה. גם כאן, אכלו את הגבינות בלי לחם. 

 4. מתארחים? אל תתביישו לשאול מה יש במנות המוגשות

אתם מתארחים בחג, המארחים הגישו פשטידה על השולחן ואין לכם מושג איזו גבינה נמצאת בפנים. ובכן, זו לא בושה לשאול את המארחים לגבי תכולת המזון המוגש ולברר עד תום את הפרטים הקטנים כמו איזו גבינה זו וכמה אחוזי שומן היא מכילה. 

****

כמו שבוודאי שמתם לב, מדובר בעצות זהב שוודאי רלוונטיות עבור שבועות וגבינות, אך בקלות ניתן ליישם אותן עבור כל תבשיל וארוחה, וכדאי לאמץ אותן למען אורח חיים של שמירה על המשקל. בחרו מוצרים דלי-קלוריות, בדקו מהם הערכים התזונתיים והקלוריים על גבי האריזה, הימנעו מאכילה מיותרת של פחמימות ומאפים ואל תתביישו לשאול את המארחים או במסעדה מה בדיוק המנה מכילה.

הכותבת ד"ר אסנת רזיאל, היא רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזייה, מנהלת מלב"י – מרכז לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו