הסייבר הצה"לי מתעצם: בשבועות הקרובים תושלם בנייתו של "בור" פיקוד ההגנה בסייבר, כחלק מהמעבר של צה"ל למצב של צבא דיגיטלי. כך אמר אתמול תא"ל דני ברן, מפקד לוט"ם וראש חטיבת ההגנה באגף התקשוב בצה"ל, שיפרוש בעוד חודש מתפקידו אחרי שלוש שנים וחצי.
לדברי תא"ל ברן, "ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה שאויביה רוצים להשמיד אותה גם פיזית וגם קיברנטית, ומצהירים על זה. עם זה אנחנו צריכים להתמודד, במקביל למאבקים ולהגנה מפני טרור קיברנטי ואיומי סייבר שיש למדינות רבות אחרות. צה"ל עושה כל שביכולתו על מנת לעמוד באתגרים, הפיזיים כמו הקיברנטיים, ולמחשוב הצה"לי יש חלק נכבד בכך".
בתדרוך לעיתונאים על פעילות אגף התקשוב ובנושאי המחשוב והטכנולוגיה בצה"ל, אמר תא"ל ברן כי "על המפקדים להבין את הצורך במעבר לעידן הדיגיטלי ולהפנים שתם עידן הסגירות הזרועית". על איחוד מערך המחשוב, אמר ברן: "הצבא משנה את האופן שבו הוא נלחם - מחשיבה מונוליטית לחשיבה דיגיטלית, בהובלתם של אגף התקשוב ולוט"ם, כגוף הביצוע המרכזי". לדבריו, בחודשים הקרובים יוחלט איך תיראה זרוע הסייבר המוקמת בימים אלה, אם היא תישאר במתכונת הנוכחית, אם תוקם זרוע שתוכפף לאחד הגופים הקיימים בצה"ל, דוגמת אכ"א, או שתוקם זרוע עצמאית.
תא"ל ברן אמר כי "על המעבר לצבא דיגיטלי היו שאמרו שזה תהליך מסוכן, מכיוון שהוא כולל חיבור רשתות המחשבים של כל הזרועות, מעבר לקוד פתוח והבאת טכנולוגיה מבחוץ, אבל אם לא נעשה את זה ננצח בעולם הקיברנטי, אבל נפסיד בעולם הפיזי. בלי המעבר לצבא דיגיטלי, צה"ל לא יוכל לנצח את המלחמות הפיזיות שלו. אין אלטרנטיבה לזה".
תא"ל ברן התריע כי "חסרים לצבא אנשי IT וסייבר, וזה בעייתי. ניתן לפתור את זה בשני אופנים במקביל - דרך מערכת החינוך ועל ידי הכנסת עוד אוכלוסיות להיי־טק, כולל במסגרת הצבא, ובהן חרדיות, אתיופים, דרוזים וכדומה".
לדבריו, מערכת החינוך היא מערכת הביטחון השנייה של מדינת ישראל, "היא צריכה לעודד לגיוס וללימוד מקצועות עם חשיבה יזמית. ללמד את התלמידים איך להתמודד עם בעיות ולפתור אותן". הוא הדגיש כי "כדי שייצאו יזמים ואנשי היי־טק טובים, יש ללמוד מתמטיקה, אבל גם מקצועות כמו ספרות".