
שלום ד”ר סוצ’אה, האם תוכל לספר לנו תחילה מה זה הקטרקט?
ד”ר סרג’יו סוצ’אה מסביר ועונה: “בעין של כולנו קיימת עדשה שקופה, שתפקידה הוא לרכז את קרני האור על הרשתית לצורך היווצרות תמונה ברורה. התעכרות העדשה הטבעית של העין הוא מצב הנקרא קטרקט (או “ירוד” בעברית). ההתעכרות מפריעה להעברת קרני האור דרכה וכך גורמת לטשטוש וירידה בראייה. חשוב לציין שלא מדובר במחלה אלא בתהליך הזדקנות של העדשה, תופעה הנמצאת בשכיחות גבוהה אצל אנשים מעל גיל 60. יחד עם זאת, ישנן מחלות כלליות, טיפולים תרופתיים, חבלות ומומים מולדים שיכולים לגרום לקטרקט.”
ואיך אפשר לדעת אם צריך ניתוח?
קטרקט ניתן לגילוי בבדיקה רגילה אצל רופא עיניים. כאשר קיימת ירידה בראייה המפריעה לתפקוד היומיומי או עליה בתדירות שינוי מספר במשקפיים, מומלץ לעבור ניתוח. לא מומלץ לחכות עד לשלב שהעין לא רואה כי הניתוח במקרים אלו יותר מסובך וההתאוששות לאחר מכן יותר ארוכה וקשה. עוד חשוב לציין כי אין טיפול אחר מלבד ניתוח כדי לשפר את הראיה במקרה של קטרקט.
יש עוד בדיקות שצריך לבצע לפני ניתוח קטרקט?
כן, לפני ניתוח קטרקט יש לעבור בדיקה אצל רופא עיניים, הכוללת הרחבת אישונים (פעולה שמטשטשת את הראייה למספר שעות ולכן יש להגיע לבדיקה זו עם מלווה). במהלך הבדיקה רופא העיניים בודק את דרגת הקטרקט והאם יש מחלות נוספות של העין שיכולות להשפיע על הירידה בראייה, על מנת לדעת עד כמה הראייה תשתפר לאחר הניתוח. כמו כן, במהלך הבדיקה, הרופא מאבחן מצבים שיכולים להביא לסיבוכים במהלך הניתוח או אחריו. יש לציין שבמהלך בדיקת רופא העיניים, מתבצעת גם מדידת נתונים שונים, כגון קמירות הקרנית ואורך גלגל העין, כדי לחשב את מספר העדשה שתושתל במהלך הניתוח. יש להבין כי מדובר בבדיקה מעמיקה שיכולה להימשך מספר שעות. מעבר לכך, לפני הניתוח יש להשלים בדיקות כלליות - בדיקות דם וא.ק.ג. חשוב לציין כי לרוב אין צורך להפסיק תרופות לפני הניתוח.
וכיצד מבוצע הניתוח הלכה למעשה?
ראשית, הניתוח מתבצע בחדר ניתוח בתנאים סטריליים על ידי רופא עיניים מומחה, לרוב בהרדמה מקומית עם טיפות. במהלך הניתוח החלק העכור של העדשה הטבעית, מפורר ונשאב מחוץ לעין בעזרת מכשיר על קולי, ובמקומו מוזרקת לעין עדשה חדשה מלאכותית. מדובר בשיטה חדשנית לביצוע הניתוח, כאשר בשיטה הישנה העדשה הוצאה במלואה מהעין דרך חתך גדול בקרנית.
קיימת אפשרות לבצע חלק מהשלבים הראשונים של הניתוח (פתחים בקרנית וחיתוך הקופסית הקדמית של העדשה) על ידי לייזר.
אילו עדשות מושתלות בניתוח קטרקט?
במהלך הניתוח מושתלת עדשה מלאכותית. קיימים סוגים שונים של עדשות וקיימות חברות שונות שמייצרות אותן. יחד עם זאת, כל העדשות שמושתלות לתוך העין הן איכותיות מבחינת החומר שממנו הן עשויות ולכל עדשה יש יתרונות וחסרונות אופייניים. בעיקרון, רוב העדשות המושתלות היום לתוך העין הן חד מוקדיות, ואפשר לכוון את העדשות האלו כך שהמטופל יוכל לראות למרחק בלי משקפיים, ולהשתמש במשקפי קריאה או להפך. לעומתן, קיימות עדשות מיוחדות (עדשות פרימיום) שחלקן מסוגלות לתקן צילינדר (עדשות טוריות), וחלקן לתת ראייה טובה ללא שימוש במשקפיים גם לקרוב גם לרחוק (עדשות מולטיפוקאליות). הבחירה בעדשות פרמיום נשקלת בהתאם למצב המטופל וכרוכה בבדיקות נוספות, וכל החלטה על סוג העדשה שתושתל מתקבלת לאחר שיחה, הסברים ותאום צפיות בין הרופא למטופל.
האם הניתוח כואב והאם יש בו סיכונים?
לרוב, אין כאבים במהלך הניתוח. העין מורדמת והמנותח מרגיש רק את הנגיעות סביב העין (על העפעפיים , המצח והלחי), אך אין כאבים. במקרים נדירים יש רגעים של הרגשת לחץ בעין במהלך הניתוח. יש לציין שאחוזי ההצלחה של ניתוחי קטרקט הם מאוד גבוהים (ב- 98% מהמקרים הרגילים יש שיפור בראייה לאחר הניתוח). מצד שני, כמו בכל ניתוח קיימים גם סיבוכים כגון זיהום, דימום, נזק לקרנית או לרשתית ובעיות עם העדשה, המופיעים בפחות מ- 5% מהמקרים. צריך לקחת בחשבון שלמרות שהניתוח מוצלח יכול להיווצר מצב בו השיפור בראייה הוא חלקי. מדובר במקרים של מחלות נוספות של העין או בעצב הראייה, המשפיעות על הירידה בראייה.
מהי תקופת ההחלמה לאחר הניתוח?
ההתאוששות די מהירה, ולרוב בשבוע הראשון כבר ניתן לראות שיפור בראייה. הניתוח מתבצע בתנאים אמבולטוריים והמנותח משתחרר הביתה ללא תחבושת על העין, ומייד מתחיל טיפול בטיפות עיניים, בעין המנותחת. בדיקות המעקב מתבצעות בדרך כלל יום למחרת, וכן שבוע וחודש לאחר הניתוח. בתקופה הראשונית (כשבוע-שבועיים) קיימות מגבלות של מאמץ גופני והרטבת העין המנותחת, ולאחר כחודש מומלץ לגשת לאופטומטריסט להתאמת משקפיים.
כיצד מגדירים הצלחה בניתוחים אלו?
כפי שאמרתי, לניתוחי קטרקט ישנם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים. השיפור בראייה קיים במעל 98% מהניתוחים. לאחר מכן, הצורך במשקפיים תלוי בסוג העדשה שהושתלה (חד מוקדית או פרימיום). ראוי להדגיש, שלא ניתן להבטיח בוודאות כי לא יהיה צורך במשקפיים, גם אם הושתלה עדשה מולטיפוקאלית. כמו כן, איכות הראייה לאחר הניתוח תלויה גם במחלות אחרות של העין והגוף, ולשם כך מתבצעת בדיקה מעמיקה לפני הניתוח ויידוע המטופל לגבי אחוזי ההצלחה.
ניתן להעביר שאלות און-ליין לד”ר סוצ’אה בפורום קטרקט שבפורטל הבריאות “שאל את הרופא”.
ד”ר סרג’יו סוצ’אה הינו מומחה ברפואת עיניים, מנתח קטרקט בכיר במרכזים הרפואיים “מעין” ו”רמב”ם”, המשמש בתור אחראי תחום הקטרקט וטראומה במקטע הקדמי של העין במחלקת העיניים של בי”ח רמב”ם, חיפה.