אינדיאנה קבעה את הקול: המדינה בצפון־מערב ארה"ב, המתמחה במירוצי מכוניות, הפכה בבחירות המוקדמות של 2016 גם לבמה למירוץ המטורף ביותר היום בעולם - המירוץ לבית הלבן.
ואינדיאנה קבעה - טראמפ יהיה המועמד לנשיאות ויריביו קרוז וקייסיק אורזים את המזוודות. המירוץ האמיתי לבית הלבן החל, והוא יהיה טראמפ נגד קלינטון. זה יהיה אכזרי - אצל טראמפ אולי יחפשו שלדים בארון, אבל אצל הילארי בית קברות שלם.
דונלד טראמפ, האיש ששום פרשן אמריקני לא לקח ברצינות עת הודיע על מועמדותו בחודש יוני, עתיד להיות המועמד של המפלגה הרפובליקנית בבחירות לבית הלבן שייערכו ב־8 בנובמבר.
במקביל, ספגה הילארי קלינטון עוד הפסד לסנדרס, ה־19 במספר, מה שלא תורם לה מן הסתם במאבק. בקצב הזה עוד תהיה לנו ועידה רפובליקנית שקטה ומסודרת בקליבלנד ובלאגניסטית בפילדלפיה, מי היה מאמין? הניצחון של סנדרס רק מחזק אותו עוד יותר. הוא גם כך התכוון להישאר. סנדרס לא הולך לשום מקום. הסנאטור מוורמונט בן ה־74 שואף להשפיע על המצע של המפלגה. אלה לא בשורות טובות לקלינטון. היא צריכה להביא בחשבון את הקולות של סנדרס, מה שאומר מבחינתה לשבור עוד יותר שמאלה. זה יכול לשחק לטובתו של טראמפ.
הסיפור של הבחירות האלה שייך לדונלד טראמפ. ב־2012, כאשר שמו הועלה לראשונה כמועמד לנשיאות, נתנו לו סיכוי של 1 ל־80. ב־2015, כאשר שמו עלה שוב, מעמדו התחזק והסיכויים שנתנו לו היו 1 ל־40. זהו שיפור, אולם הוא עדיין היה רחוק. אבל טראמפ השכיל להבין את מה שלא הבין שום מועמד אחר: הבוחר רצה מסרים ברורים, מסרים פשוטים.
והבוחר הרפובליקני רוצה בעיקר את אמריקה בחזרה. את זו שאובאמה גזל ממנו. את הערכים של פעם. את האמריקנה. טראמפ השכיל לדבר אל הבטן הרכה של הבוחר. בזמן שרוביו, קרוז, קייסיק ושאר החבורה (הם היו 17) דיברו רציונלית, טראמפ דיבר בשפה אמוציונלית. הוא דיבר על הערכים הבסיסיים - וזה פשוט עבד. מספרים כי אפילו במערב יש חדש, באמריקה לפחות.
דונלד טראמפ הבין את רצון הבוחר הרבה יותר טוב מהפרשנים ומהמומחים. זה גם קרה בעבר במדינות אחרות. טראמפ הבין כי אנחנו אמנם בסוף עידן, אבל בימים של שינוי האזרח האמריקני מחפש להיאחז במשהו חזק ויציב, כמו השורשים האמריקניים. בדיוק מה שאובאמה, בשמונה שנות כהונתו, עירער.

קלינטון. נמצאת בבעיה קשה // צילום: רויטרס
טראמפ נשאר נאמן לדרכו גם אם רבים ליגלגו עליו, והיום הוא מתמחה בזינוק בעלייה בזמן שקלינטון מדשדשת. הוא מצליח להגיע לבין 50 ל־60 אחוזים, בזמן שקלינטון מפסידה באינדיאנה. מנצח ביותר מ־50 אחוזים במדינה שרחוקה מלהיות המגרש הביתי שלו. מישהו זוכר שרק לפני שבועיים רקמו קרוז וקייסיק מזימה כיצד לגזול את אינדיאנה מטראמפ? איפה קרוז? איפה קייסיק?
לקלינטון יש בעיה קשה, מאחר שטראמפ מצליח להקסים ולמשוך אליו את הבוחרים הדמוקרטים שהצביעו בעבר לרייגן. אם אכן כך יהיו פני הדברים, היא בבעיה. בינתיים הסקרים, להוציא הסקר של ראסמוסן, דווקא לטובתה. רשת CNN דיווחה אתמול כי לקלינטון יתרון דו־ספרתי, אולם בינתיים מסבירים בתקשורת האמריקנית מדוע דווקא טראמפ יכול לנצח בנובמבר ויש מי שמכים על חטא ומודים בצער כי טעו. אולי עכשיו, לקראת נובמבר, ייזהרו יותר. אף אחד כבר לא לוקח סיכון. טראמפ בלתי צפוי. גם הבוחר.