אנשים שנראים צעירים יותר אוהבים להצטנע ולתרץ את המראה שלהם במשפט "זה הכל גנטיקה". מחקר הולנדי שנערך לאחרונה ופורסם בכתב העת Current Biology מצא שלא רק שהמשפט הזה הרבה פעמים נכון, אלא שהוא מתייחס לגנטיקה מאוד מסוימת – של ג'ינג'ים אם לומר את האמת.
חוקרי אוניברסיטת רוטרדם שבהולנד זיהו את הגנום MC1R כמי שאחראי על המראה הצעיר יחסית של ג'ינג'ים. הגן הזה אחראי בנוסף לאדמוניות של השיער, כמו גם לגוון העור החיוור ולנמשים האופייניים לג'ינג'ים.
במחקר נותחו תווי פניהם של 2,693 בני אדם, על ידי תוכנה לניתוח תווי פנים שמתבסס על 25 קריטריונים, ביניהם קמטים, גוון העור או צורת הפנים, כשאלגוריתם מעריך את גילם היחסי. אחרי ההשוואה בין הערכת הגיל שניתנה להם על ידי התכנה לבין גילם האמיתי, המדענים למדו את הד.נ.א של המתנדבים.
עוד באתר: שלום בצלחת
תוצאות המחקר הצביעו על כך שהגן שגורם לאנשים להיראות מבוגרים יותר מגילם הוא הגן MC1R, שאחראי בין השאר על ייצור המלטונין, הורמון המייצר את הפיגמנט המצוי בשיער ובעור. אלא שהמתנדבים שנשאו שתי "גרסאות" של אותו הגן ניראו צעירים בשנתיים בממוצע מהגיל האמיתי שלהם.
"לראשונה, זיהינו את הגן שמסביר, לפחות חלקית, למה אנשים נראים צעירים או זקנים יותר מגילם האמיתי", מסביר ד"ר מנפרד קייסר, אחד מעורכי המחקר. "יחד עם זאת", הוא מסייג, "אין זה אומר בהכרח שג'ינג'ים נראים צעירים יותר, כיוון שהגן לא תמיד פועל באותה צורה".
"הבנה טובה יותר של ההרכב הביולוגי המולקולרי הקשור לגיל הוא אתגר לא קטן", אומרים עורכי המחקר, "להיראות צעירים יותר הוא משאלת לב של רבים, אם לא של כולם. מראה צעיר מקושר אצלנו לבריאות ולפוריות".
ולחדשות המשמחות עבור אלו שלא ניחנו בגנים אדמוניים: המחקר הזה פותח כעת אפשרויות לטיפולים נגד הזדקנות העור, ואולי אפילו להאטת תהליך ההזדקנות.