"היינו סמל ההמשכיות על אף הקושי"

בעקבות הפרסום ב"ישראל היום": שני התינוקות שנולדו באוניית המעפילים "הילדה" נפגשו לראשונה אחרי יותר מ־75 שנים • "התנאים היו נוראים, לא היה מה לאכול והיה צפוף - ועדיין הבאנו אושר, שלווה ותקווה לכל המעפילים"

אסטרייכר ורונן עם תמונת אוניית "הילדה"  //  צילום: יהושע יוסף // אסטרייכר ורונן עם תמונת אוניית "הילדה" ,
אסטרייכר ורונן עם תמונת אוניית "הילדה" // צילום: יהושע יוסף // אסטרייכר ורונן עם תמונת אוניית "הילדה"

במשך 76 שנות חייו ידע יהודה אסטרייכר שהוא נולד באוניית המעפילים "הילדה" של ארגון ההגנה. הוריו ניצולי השואה היו בין 728 המעפילים היהודים שברחו מאזורי הכיבוש של גרמניה הנאצית באירופה, וכשאמו עלתה על הספינה היא הסתירה את העובר שבבטנה במעיל מחשש שלא תורשה להפליג. שלושה חודשים לאחר מכן יהודה נולד על סיפון האונייה, בקבינה של הקברניט.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

במהלך השנים שמע יהודה מהוריו ומאחרים עדויות על כך שהוא לא היה התינוק היחיד שנולד באוניית המעפילים. "סיפרו לי ששבועיים לפניי נולדה תינוקת ושהוחלט לקרוא לה 'הילדה' על שם הספינה. התינוקת הזו תמיד היתה תעלומה בשבילי ובמשך שנים רציתי למצוא אותה, אבל לא ידעתי איך", משתף אסטרייכר. 

ובכן, הגורל של אסטרייכר פתר בעבורו את התעלומה המסתורית. ביום השואה אשתקד פורסמה ב"ישראל היום" כתבתה של יעל ברנובסקי על סיפורה של רינה שגיר, שהיתה עובר בבטן אמה בסוף השואה, ובזכות עמותת "אביב לניצולי השואה" הוכרה כניצולת שואה לכל דבר ועניין. 

בעקבות הכתבה דיווחה העמותה שקיבלה מאות פניות, ובהן שתיים: זו של אסטרייכר ממושב חרב לאת שבעמק חפר, והשנייה - של ברכה רונן מקיבוץ להב שבדרום. השניים ביקשו לבדוק את הזכאות שלהם, ולאחר שהעמותה הגישה בעבורם בקשות להכרה כניצולי שואה, הם אכן הוכרו ככאלה. 

"פושעים מלידה"

"כשיהודה הגיע אלינו ושיתף בסיפור לידתו על אוניית 'הילדה', הייתי בטוחה שכבר שמעתי את הסיפור הזה בגוף ראשון", מספרת עו"ד נועה שיין מ"אביב לניצולי השואה", "אבל אז נזכרתי שזו היתה בכלל גברת שפנתה אל העמותה באותו העניין. מייד חיברתי את הפאזל והבנתי שמוכרחים להפגיש ביניהם". 

אתמול זה סוף סוף קרה, יותר מ־75 שנים אחרי שיצאו לאוויר העולם על אותו סיפון, נפגשו לראשונה אסטרייכר ורונן. השניים התרגשו מאוד מהמעמד, ותיבלו אותו בלא מעט הומור. "אמא שלי הפכה את הקבינה של הקברניט לחדר לידה, ואחר כך אמא של יהודה המשיכה את המסורת", צחקה רונן, "הקברניט אילתר להוריי תעודת לידה ושם נכתב ששמי האמצעי הוא 'הילדה', ולכן יהודה מכיר אותי. ההורים שלי סיפרו לי שהיה עוד תינוק שנולד שם, ובמהלך החיים שאלתי את עצמי לא פעם איפה הוא", הוסיפה. 

"העדויות מהספינה מצביעות על כך שהתנאים שם היו נוראים. היה מחסור במזון, לא מעט מחלות ולכל אדם היה שטח מחיה של 65 סמ"ר", מציין אסטרייכר וממשיך: "אך העדויות שהצלחתי לאסוף במהלך השנים מספרות שהיה אושר גדול מאוד מכך שנולדו תינוקות באונייה. ברכה ואני סימלנו את ההמשכיות על אף הקושי, דבר שהעניק לאנשים שלווה ותקווה. רבים שמחו מאוד ורצו לעזור. ההורים סיפרו שתרמו לנו סדינים כדי שיהיו לנו לחיתולים".

"הילדה" הפליגה בסוף שנת 1939, וכשהגיעה לחופי ישראל נעצרה על ידי הכוחות הבריטיים. הנהגת היישוב הפעילה לחץ ומחאה, ולאחר שלושה חודשים שוחררו המעפילים ממעצרם. "אנחנו פושעים מלידה", אומרים השניים בחיוך ומבטיחים לשמור מעתה על מפגשים תכופים יותר מאשר אחת ל־76 שנים.

ניתן לקבל מידע נוסף וליצור קשר עם העמותה באמצעות האתר www.avivshoa.co.il, נקודות הזכות של העמותה ברשויות המקומיות (לחץ לרשימה) ובמוקד הטלפוני:  072-2424404

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר