לכל אחד מאיתנו יש איזשהו זיכרון מתוק מהספארי. אני זוכרת את הביקור הראשון שלי במקום. הרגשתי כאילו "ספר הג'ונגל" מתעורר לחיים: שני קרנפים הורים וקרנפון קטן ומתוק מטיילים להם באיטיות, להקת זברות דוהרות בחופשיות והיפופוטמים מקררים את עצמם במי האגם.
קצת היסטוריה
ראשיתו של הספארי בפינת חי קטנה בפארק הלאומי ברמת גן. בתחילת שנות השבעים הוחלט להקים גן חיות אפריקני פתוח בשטח של כ־1,000 דונמים באזורים לא מפותחים של הפארק, וכך, בפסח 1974, נפתח הפארק לקהל. בהמשך נבנה בתוכו מתחם גן חיות להולכי רגל, ואליו הועברו בעלי חיים מגן החיות של תל אביב שנסגר. חלק מבעלי החיים מתל אביב, דוגמת הקרנפים או ההיפופוטמים, הועברו לשטח הפתוח, והאריות הוכנסו לשטח פתוח מגודר שהוקם במיוחד עבורם.
שגית הורוביץ, דוברת הספארי, מספרת שכלובי החיות הופכים אט־אט לחצרות מרווחות, כך שבעלי החיים יחיו ברווחה וגם קהל המבקרים יוכל להכיר אותם קצת יותר.
הנסיעה במתחם הספארי הפתוח היא קסומה. ברגע שתעברו את שער הכניסה, תרגישו כאילו עברתם לעולם אחר, פראי, של סוואנה באפריקה. ואז אתם והילדים תביטו ימינה ושמאלה לעבר החיות הפראיות, שלא תוכלו לראות כל כך מקרוב בשום מקום אחר בארץ: היפופוטמים, קרנפים, צבאים, ראמים, ביזונים, זברות, יענים, שקנאים ושלל עופות מים, שנוהגים לנוח על ראשי ההיפופוטמים.
סעו באיטיות, הכל בקצב שלכם. אפשר לעצור ולהביט החוצה, להסביר לילדים על החיות בשלווה, לנסוע לאט, כמובן כשחלונות הרכב סגורים. בסופו של סיור הרכב תגיעו למתחם האריות, ואז תוכלו להביט בחיות האדירות הללו, שחיות להן כאן בשלווה.

מתחם האריות בגן החיות האפריקני. אפשר לצפות בהם בנסיעה במכונית // צילום: גדעון מרקוביץ'
ספארי עם ילדים
הפעם הגעתי לביקור עם שלושת ילדיי, תאומים בני 5 וחצי ופעוט בן שנתיים וחצי. אז ראשית, חשוב מאוד להביא עגלת תינוק, טיולון או כל דבר שאפשר להסיע בו את התינוק או הפעוט, שסביר להניח שיתעייף לאחר שעה של טיול רגלי. למי ששכח (כמוני) את העגלה, מומלץ לשכור בימבות מיוחדות (בעלות 25 שקלים לשעה), שבאמצעותן ניתן להסיע את הקטנים. יש כאן גם רכבי גולף מהנים, אך מחירם הגבוה, שמתחיל ב־55 שקלים לחצי שעה לשני אנשים, מייקר מאוד את הביקור בפארק, כך שזה לשיקולכם.
אם הספארי מנסה לחקות נוף של סוואנה אפריקנית, הרי גן החיות שבליבו הוא פנינה ירוקה. בגן החיות תוכלו לעבור מחצר לחצר ולבלות שעות של צפייה בבעלי החיים, לקרוא את השלטים המעניינים שליד כל כלוב ולספק לילדים מידע מרתק, מצחיק ומפתיע על כל אחד מדיירי הגן.

שקנאים בבריכה. נוף של סוואנה // צילום: לירון אלמוג
אנחנו הגענו לחצר משפחת הגורילות המקסימות שבמתחם הקופים. הצפייה בגורילות מרתקת, ושיאה הוא כשהמטפלים מגיעים להאכיל אותן לעיני הקהל. בכלל, אנשי הספארי מבצעים יותר ויותר האכלות מול הקהל, כדי למנוע את האכלתן של החיות על ידי המבקרים. שימו לב, אסור להאכיל את החיות, מטפלים בהן במסירות ובאהבה כאן, והאכלתן פוגעת בהן מאוד. לא פעם ראיתי הורים שמוציאים אוכל ומאכילים את החיות עם ילדיהם, בצמוד לשלטי ענק האוסרים זאת בפירוש, וחבל.
אנחנו ממשיכים לצעוד במתחם הקופים, עוברים את חצר קופי המקוק השובבים ומגיעים לקופים הקרובים ביותר לבני האדם - האורנגאוטן. שם הקופה רוחלה פושטת יד ומביטה בנו בהשתאות ובעניין. ואני מתחילה לתהות מי כאן הקוף.
אנו ממשיכים לצעוד לכיוון חצר הפילים האפריקניים ופוגשים את יוסי, הפיל הגדול ביותר בגני החיות בכל העולם - הוא שוקל 7 טונות. שגית מספרת לנו שיוסי מעדיף לחיות לבד בחצר, ואנחנו מתפעלים מגודלו העצום.

פינגווינים בספארי. תענוג לילדים // צילום: לירון אלמוג
אנו מגיעים למתחם מזרח אסיה, שהוא מתחם חדש בפארק, ובו ממוקמים הטיגריסים היפהפיים בחצר חדשה ומרווחת. החיה האדירה הזאת פוסעת לעברנו ואז נעלמת מן העין, ושגית מסבירה שאם בא לה להסתתר מהקהל, יש לה פינה שמאפשרת לה זאת. בכל זאת, לא תמיד בא לך להיות הליצן של החבורה.
שימו לב , בדרך לטיגריסים תעברו במתחם לטאות הכוח האדירות, שזוכות לחימום מיוחד, כי הן זקוקות לחום של 40 מעלות ול־80 אחוזי לחות כדי לשרוד.
בכלל, מרגע שתיכנסו לספארי, תרגישו צורך להשתמש בכל החושים שלכם, להאזין לקולות, להריח את הריחות הנעימים יותר או הנעימים פחות שמפיצות החיות, ולנסות להבין אילו מסרים הן מנסות להעביר זו לזו.
מסקנה נוספת שאליה הגעתי בנוגע לטיול עם ילדים בספארי: גם אם תנסו, לא תצליחו "לכסות" את הכל ביום אחד. ביקור בספארי עם ילדים קטנים יכול להימשך שעתיים או שעתיים וחצי גג, עד שהם ואתם מתעייפים. תוכלו לעצור להפסקת ארטיק או גלידה בקיוסק הנחמד ואפילו לשהות ליד פארק השעשועים מעץ "הרפתקאות בג'ונגל" (שאינו מוצל כלל, וחבל), אך הספארי עצום בגודלו ודורש ביקור של כמה ימים.

קרנפים. אי אפשר לראות הכל ביום אחד // צילום: לירון אלמוג
סיורים והפתעות
אם אתם משתוקקים להאכיל חיות, ומניסיון אישי זו חוויה אדירה, עבורכם ועבור הילדים, מומלץ להצטרף לאחד הסיורים המוצעים כאן. דוברת הספארי מספרת לי שהמטרה של כל הסיורים הללו היא לספר לאנשים את הסיפורים העסיסיים שמתרחשים מאחורי הקלעים, דבר המחבר את המבקרים לחיות.
ובאמת, ניסו כאן ליצור תוכנית לכל מבקר. למשכימי קום יש כאן סיור "ספארי על הבוקר", שבו מוזמנים המבקרים להתעורר עם החיות, לצפות בהן ואף להשתתף בהאכלתן (סיור מומלץ מאוד עם ילדים).
במהלך הסיור נוסעים ברכבת הספארי, מלווים את הטרקטור המפזר את ארוחת הבוקר לעדרי הקרנפים, הזברות והיענים, צופים בקופים ובפילים ואפילו מאכילים את הג'ירפים.

מלווים את הטרקטור המפזר ארוחת בוקר לזברות // צילום: לירון אלמוג
בסיור "ספארי באפריקה" יוצאים למסע בעקבות בעלי חיים נעלמים ושבטים נשכחים ופוגשים את האריה והפיל. ואילו ב"ספארי חצות" - המתקיים ברכבת הספארי, ברחבי השטח האפריקני הפתוח - תוכלו לדבר בעיקר על מין ואהבה אצל החיות (וגם קצת אצל בני אדם), ולשמוע סיפורים רכילותיים בנימה מבודחת יותר.
ולסיום: לפני כמה ימים הקימו כאן חנות עם מרצ'נדייס ספארי. החנות מעוצבת ברוח הספארי, ויש בה משחקים, בובות ושלל מוצרים במחירים הוגנים מאוד. סיום מתוק לביקור מהנה במיוחד.
איך, כמה ולמה
הספארי
המרכז הזואולוגי תל אביב־רמת גן,
שד' הצבי 1, רמת גן, טל' 03-6320222.
פתוח: אפריל: א'-ה' 18:00-09:00, ו' 16:00-09:00, שבת וחג 18:00-08:30; בחודשים מאי-יוני: א'-ה'
09:00-19:00, ו' 09:00-16:00, שבת וחג 09:00-17:00. הקופות נסגרות כשעתיים לפני סגירת הגן.
כניסה: 69 שקלים, מגיל שנתיים.
אתר: www.safari.co.il
סיור ספארי על הבוקר
משך הסיור: 3 שעות, סיור ראשון: 07:15, סיור שני: 07:30. מותאם לילדים מגיל 3. ניתן להירשם מגיל שנתיים. מחיר: 74 שקלים.
סיור ספארי באפריקה
משך הסיור: כשעתיים ורבע.
שעות הסיור: משתנות בהתאם לשעות החשיכה. ההשתתפות מגיל 3 ומעלה. מחיר: 68 שקלים.
סיור ספארי חצות
הסיור מיועד לבני 18 ומעלה בלבד. משך הסיור: כשעתיים.
מחיר: 96 שקלים.