מעט אחרי הפיגועים במערכת העיתון "שארלי הבדו" וב"היפר כשר" בפאריס, וכמעט שנה לפני פיגועי הבטקלאן, "כוחות הביטחון הצרפתיים דחו את עסקה עם ישראל לרכישת תכנת מעקב אחר חשודים בטרור, שיכלה לסייע באיתור חברי תא הטרור שגרם למותם של 130 קרבנות ב-13 בנובמבר בפאריס בשנה שעברה". כך על פי דיווח של מומחה אבטחה, שאת דבריו דיווחה חברת החדשות "פוקס" האמריקנית.
ההצעה לרכישת התכנה לניתוח נתונים יכלה לסייע לרשויות הצרפתיות "לחבר את כל הנקודות" באיתור חברי תא הטרור. עיקר הטכנולוגיה היא יכולתה לנתח ולהרכיב מידע מודיעיני מרשויות לאומית ובינלאומיות, ולהרכיב מאגר נתונים של חשודים בפעילות טרור ברחבי העולם ובתוך המדינה עצמה. "הרשויות הצרפתיות אהבו את הטכנולוגיה", אומר המומחה לאבטחה הישראלי, אך מוסיף כי "הן קיבלו הוראה מדרג גבוה לא לרכוש את הטכנולוגיה הישראלית". לדבריו של אותו גורם מומחה, "השיחות בין הצדדים פשוט הופסקו".

"הצרפתים התעניינו - אבל השיחות בין הצדדים פסקו לפתע". פצועים במתקפת הטרור בפאריס, 13 בנובמבר 2016 // צילום: gettyimages
אותו מומחה סרב למנות בשמה של החברה או לפרט על הטכנולוגיה המדוברת, אך טען כי אותה טכנולוגיה משמשת את ארה"ב וכן מדינות אחרות שנמצאות בקשרים דיפלומטיים טובים עם ישראל. ככל הנראה, הטכנולוגיה שביקשה ישראל למכור לצרפתים מצליבה בין נתונים של סוכנויות מודיעין וכוחות ביטחון שונים, בין היתר של אינטרפול, "ומסמנת" אנשים חשודים בסיכון גבוה. אותו גורם מאמין כי ניתנה האפשרות לרשויות הצרפתיות לעצור את מתקפת הטרור של ה-13 בנובמבר, ואף יכלה למנוע את מתקפת הטרור שארעה בחודש שעבר בבריסל, בה נהרגו 32 בני אדם.

הפיגועים בבריסל בחודש שעבר. "אפשר היה למנוע את המתקפה" // צילום: רויטרס
"להצליב נתונים ולסמן חשודים"
"סוכנויות הממשלה הנאבקות בכדי לסכל מתקפות טרור אפשריות צריכות אמצעים טכנולוגיים שיחברו את כל חלקי הפאזל שסוכנויות המודיעין מעבירים להם, הטכנולוגיה הישראלית מאפשרת זאת", אומר המומחה האלמוני. "התכנה הזאת מאפשרת לנווט בין הנתונים, היא כלי ניתוח עצמתי בעלת אלגוריתם ייחודי", הוא מוסיף.
לאחר הפיגועים בבריסל, ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח לעבוד צמוד עם מדינות אירופה על מנת לחזק את ביטחונם: "בפאריס, בבריסל, בסן ברנרדינו, ירושלים או תל אביב, חייבים לגנות את הטרור באופן מלא", אמר אז, "ישראל מוכנה לשתף פעולה עם כל האומות במאבק הקשה הזה".

"האבטחה הישראלית בשדות התעופה - הטובה בעולם". שוטרים בנתב"ג // צילום אילוסטרציה: יוסי זליגר
"האיחוד האירופי מגנה את ישראל בכל מה שקשור לנעשה במזרח התיכון, ועצרה את שיתוף הפעולה הצבאי, אכיפת החוק ומודיעין", אמר סגן (במיל') איתמר גלבמן, קצין ישראלי ששירת ביחידה מיוחדת ומתגורר כיום בארה"ב ועוסק באבטחה, לרשת "פוקס". "בנוסף", הוא אומר, "הממשלות החרימו מוסדות אקדמיים ישראלים, שלרובן יש טכנולוגיה המסייעת למלחמה בטרור".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הרשויות הצרפתיות כאמור לא נענו להצעה הישראלית, למרות ההכרזות כי החברות באיחוד האירופי אינן מחרימות מוצרים ישראלים. מאידך, יש לזכור כי המתיחות בין החברות באיחוד לבין ישראל התגברה בשנים האחרונות, על רקע דרישת האיחוד לפנות את ההתיישבויות ביהודה ושומרון. אלא שמתקפות הטרור האחרונות על אדמת אירופה דורשות שיתוף פעולה של חברות מודיעין וחברות היי טק ישראליות, בזכות היכולות בעלות שם עולמיות בתחום המלחמה בטרור: "ישראל עומדת מול מתקפות טרור מאז היווסדה", אמר ל"פוקס" גיל פרץ, מנהל במכון הישראלי ליצוא, "מאז שנות ה-70, חברות התעופה הישראליות היו החלוצות בתחום האבטחה הסמויה בכל טיסת סחר, הרבה לפני שדגם האבטחה הזה אומץ על ידי רוב חברות התעופה, אחרי מתקפות ה-11 בספטמבר, כמעט 40 שנה מאוחר יותר".
אבטחה חשובה, אך המודיעין הוא קריטי
אבטחת שדות תעופה, כזו שיכלה למנוע את מתקפת הטרור בנמל התעופה בבריסל בחודש שעבר, הייתה במשך שנים תחום התמחות ישראלי. אך "מודיעין איכותי ומהימן, כזה שהוצע לרשויות הצרפתיות, הן הרבה יותר קריטיות", אמר אלוף משנה (במיל') ערן לרמן, סגן ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר, "המפתח לאבטחה איכותית הוא מודיעין". עוד הוסיף לרמן כי "במשך שנים רבות מדי, ומסיבות כאלו ואחרות, האירופים הזניחו את הצורך במודיעין איכותי ויעיל".

"מחרימים את האקדמיה ואת המוצרים הישראלים, אבל רצים לישראל לבקש עזרה". כתובת BDS // צילום: איי.אף.פי
המומחה לאימון אבטחה, דניאל שרון, שהה בבריסל בעת המתקפות על נמל התעופה ותחנת הרכבת. שרון, המתמחה בעיקר באבטחת שדות תעופה וטיסות סחר, אמר ל"פוקס": "המצרכים הישראלים מורדים מהמדפים האירופאים, אך כשיש להם צרות הם רצים לישראל כדי לקבל עזרה". פחות משבוע אחרי המתקפות בבריסל, רשויות החוק הבלגיות מיהרו לרכוש ציוד וטכנולוגיית מעקב ואבטחה מחברת האבטחה הישראלית "BriefCam". הטכנולוגיה הזאת כבר בשימוש באתרים אמריקנים רגישים כמו פסל החירות בניו יורק ובשדות תעופה אמריקנים.
כעת, נדמה שככל שמדינות אירופה יהפכו ליעדי תקיפה עבור ארגוני טרור, כך תגדל מעורבותן של חברות ישראליות בביטחון של תושבי אירופה: "ישראל מובילה בתחום האבטחה והמלחמה בטרור", אמר ארי זולדן, מנכ"ל חברת קוואנטום נטוורק, "זה לא שישראל הפכה להיות לפתע פופולארית, אבל הצרכים של המדינות מכריח אותן לעבוד עם פתרונות ישראליים".