מחקר: תפריט ים־תיכוני מפחית הסיכוי להתקף לב

לתשומת ליבו של שר הבריאות ליצמן: אכילת כמות גדולה של מזונות בריאים חשובה יותר לחולים במחלות לב מאשר הימנעות ממזונות לא בריאים

ארוחה ים־תיכונית // צילום: GettyImages // ארוחה ים־תיכונית

תפריט ים־תיכוני שמכיל הרבה פירות, ירקות, דגים ומזון לא מעובד קשור לירידה בסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ אצל אנשים שכבר חולים במחלות לב. כך עולה ממחקר שבו נבדקו 15 אלף איש ב־39 מדינות בעולם. המחקר גם הראה כי אכילה של כמויות גדולות יותר של מזונות בריאים חשובה יותר לאנשים אלה מאשר הימנעות ממזונות לא בריאים, דוגמת גרגירים מעובדים, ממתקים, קינוחים, משקאות עתירי סוכר ומזון שעבר טיגון עמוק, תפריט המוגדר "מערבי". 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

במסגרת המחקר, שפורסם אתמול במגזין האירופי למחלות לב, ביקשו מ־15,482 אנשים החולים במחלה של כלי דם בגיל ממוצע של 67 שנים להשלים שאלון על אורח חיים כשהצטרפו לניסוי, שנועד במקור לבדוק את השפעתה של תרופה ששמה Darapladib להורדת הסיכון להתקפי לב, שבץ או מוות. השאלון כלל שאלות פשוטות על תזונה, המשתתפים נשאלו כמה פעמים בשבוע הם אוכלים מנות מקבוצות מזון כגון בשר, דגים, מאכלי חלב, גרגירים מלאים או מעובדים, ירקות (לא כולל תפוחי אדמה), פירות, קינוחים, ממתקים, משקאות עתירי סוכר, מזון מטוגן טיגון עמוק ואלכוהול. בהתאם לתשובות הם קיבלו ציון ב"מדד התפריט הים־תיכוני", MDS, בדירוג של 0 עד 24, וציון ב"מדד תפריט מערבי", WDS, וקיבלו נקודות על עלייה בצריכת מזונות לא בריאים. 

אחרי מעקב שנמשך כמעט ארבע שנים, התברר כי אצל 10.1 אחוזים מהמשתתפים, 1,588 אנשים, היה אירוע "גדול" כמו התקף לב, שבץ או מוות. רוב המקרים היו בצד של אוכלי התפריט המערבי.

לדברי פרופ' ראלף סטיוארט מבית החולים של אוקלנד ואוניברסיטת אוקלנד, שהוביל את המחקר, "אחרי נטרול גורמים שעלולים להשפיע על התוצאות, מצאנו ממצאים דומים בכל המדינות שנבדקו". לדבריו, "המחקר מוכיח כי יש לשים דגש גדול יותר על עידוד אנשים עם מחלות לב לאכול יותר מזונות בריאים, ואולי להתמקד פחות בהימנעות ממזונות לא בריאים". עם זאת, פרופ' סטיוארט הזהיר כי המלצה זו אין משמעותה שאנשים יכולים לאכול מזונות לא בריאים בלי שהם יגרמו נזק. 

עוד אמר: "המסר העיקרי הוא שחלק מהמזונות, ובעיקר פירות וירקות, כנראה מפחיתים את הסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ, ויתרון זה אינו מוסבר בגורמי הסיכון המסורתיים כמו כולסטרול טוב או רע, או לחץ דם. אם אתה אוכל יותר מהמזונות הללו לעומת אחרים, אתה עשוי להפחית את הסיכון של כך. המחקר לא מצא הוכחה לפגיעה מאכילה מתונה של מזונות כמו פחמימות פשוטות, מזון מטוגן, סוכרים וקינוחים. עם זאת, אי אפשר לשלול את הסיכון בזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר