עם חופשי, בארצנו

אחרי שיסתיימו הניקיונות לפסח נעדיף לנקות גם את הראש בנופש מוצלח – אבל רק כאן, בישראל • סקר "צרכנות היום"־הגל החדש: 81% יעדיפו לבלות את החג בארץ, בעיקר באילת ובגליל • מי שבכל זאת יטוס מעבר לים מעדיף את אירופה המערבית, ואת הכרטיסים הרוב הזמינו באינטרנט

81% יעדיפו לבלות את החג בארץ // איור: מורן ברק // 81% יעדיפו לבלות את החג בארץ // איור: מורן ברק ,
81% יעדיפו לבלות את החג בארץ // איור: מורן ברק // 81% יעדיפו לבלות את החג בארץ // איור: מורן ברק

השאלה "היכן אתם חוגגים את ליל הסדר" נשאלת בתקופה זו בתדירות גבוהה. ישראלים רבים ישיבו כי התוכנית שלהם כוללת בילוי במוקדי נופש שונים בארץ או במקומות אטרקטיביים בחו"ל.

לאן מעדיפים הישראלים לנסוע בפסח הקרוב? האם הם יישארו בארץ או יעדיפו לחצות את גבולות הדיוטי פרי? ואם כן - האם יקנו בו? סקר מיוחד של "צרכנות היום" לקראת פסח עונה על השאלות האלה ועל רבות נוספות.

המחקר נערך על ידי מכון הגל החדש בתחילת החודש שעבר, בקרב מדגם אקראי מייצג של 500 מרואיינים מהאוכלוסייה היהודית דוברת עברית בגילי 18 ומעלה.

מסקר זה עולה שהרוב המוחץ של הישראלים ינפשו בפסח בארץ. 81 אחוזים מהנשאלים בחרו את ישראל כמקום הנופש שלהם בחג. היתר, 19 אחוזים בלבד, מתכננים לבלות בחו"ל.

אם מתייחסים לחופשות באופן כללי, ולא רק לפסח הקרוב - התשובה היא פחות נחרצת. 31 אחוזים השיבו כי לרוב הם נופשים בארץ, 24 אחוזים מעדיפים לטייל מעבר לים. 31 אחוזים נוספים מהמשיבים בחרו לענות כי הם מעדיפים לטייל בארץ ובחו"ל באותה מידה. בנשאלים 11 אחוזים של צברים שלא חוצים את גבולות הארץ ומטיילים רק בה. 

צילומים: משה שי, דודו גרינשפן, gettyimages
צילומים: משה שי, דודו גרינשפן, gettyimages

צילומים: משה שי, דודו גרינשפן, gettyimages

 

אנחנו נשארים בארץ

בחתך הגילים, הצעירים מעדיפים את חו"ל, ושינוי המגמה לטובת ישראל מתרחש מגיל 35. עיקר המגזר הדתי והמסורתי בוחר בארץ, וסביר שהסיבה נעוצה בין השאר בכשרות ובמנהגי החג.

אחרי שגילינו שישראל היא יעד מועדף, בדקנו עם הנשאלים אם בכוונתם לתור את שביליה עם תרמיל ומקל. ובכן, התשובה הקצרה היא - לא. האופציה המועדפת של החג היא אילת, שמושכת אליה 16 אחוזים מהנשאלים. הגליל מזדנב אחרי אילת עם 14 אחוזים, ובמקום השלישי רמת הגולן עם 9 אחוזים. בהמשך הרשימה אזור המרכז עם 7 אחוזים, ים המלח מפתיע עם 6 אחוזים בלבד, והנגב בתחתית עם 4 אחוזים. היכן כל השאר, אתם שואלים? 45 אחוזים מהנשאלים יתמקדו בלנפוש בביתם. גם כן נופש.

שאלנו את הישראלים אם הם מתכננים להזמין חופשה באילת בשנה הקרובה. 39 אחוזים השיבו בחיוב, 30 אחוזים שללו את האפשרות על הסף. כשניסינו להבין למה גילינו שלמחיר יש השפעה מרכזית על כך - 41 אחוזים ציינו כי אילת יקרה מדי עבורם. אחרים ציינו שהם לא מוצאים את עצמם או את החופשה החביבה עליהם בעיר הדרומית. אל מול מה שסוקר לאחרונה כמשבר תיירות בעיר הנופש של ישראל, נדמה שיש לקברניטי התיירות באילת שיעורי בית לעשות כדי לקרוץ מחדש לתיירות הישראלית ולשמר את הבכורה גם בשנים הבאות, בעיקר בגיזרת המחיר, אבל לא רק.

 

לאן נטוס?

למה להרחיק לכת? מבין אלה שבחרו לוותר על הגפילטע פיש ולבלות את פסח בחו"ל, הרוב המכריע של הישראלים מצביע ברגליו על יבשת אירופה. 32 אחוזים מתכננים לשים פעמיהם למדינות אירופה המערבית, דוגמת צרפת, גרמניה או אנגליה. במקום השני, 23 אחוזים בוחרים באירופה המרכזית (אוסטריה, שווייץ, הונגריה ואיטליה) ו־16 אחוזים באירופה המזרחית (רומניה, פולין, צ'כיה ובולגריה).

על אף המתח הביטחוני ובעיית הפליטים, 11 אחוזים נוספים יטוסו ליעדים קרובים אפילו יותר, דוגמת יוון, קפריסין ואפילו טורקיה. בקרב הקהל המסורתי זוכות המדינות האלה ליתרון יחסי. מרביתו, 29 אחוזים מהנשאלים המסורתיים, בוחרים במדינות המזרח התיכון ומציבים אותן במקום הראשון.

לארה"ב ולקנדה יטוסו בפסח 9 אחוזים, ולדרום אמריקה 3 אחוזים בלבד. עד האולימפיאדה זה יעבור. את המקום האחרון תפסו רוסיה ומדינות לשעבר של חבר העמים עם 2 אחוזים בלבד. 

 

איך מזמינים?

עוד תהליך שעברנו בשנים האחרונות, בתחום התיירות ובכלל, הוא השימוש באינטרנט להשוואת מחירים ולרכישה מוזלת של מוצרים ושל שירותים. הסקר שערכנו קובע חד־משמעית שרוב הצרכנים, 61 אחוזים, מוותרים על שירותי הסוכנים ומזמינים היום את כרטיס הטיסה שלהם באינטרנט. שני שלישים מהצעירים בגילי 34-18 עשו זאת בפעם האחרונה שטסו לחו"ל. 44 אחוזים מבני 55 ומעלה בחרו בדרך הזו, מה שמעיד על כך שהפערים הטכנולוגיים בין הגילים הולכים ומצטמצמים.

לטסים לחו"ל, פעם הדיוטי פרי היה מוקד התרגשות וחוויה צרכנית שעוררה ציפייה רבה, לעיתים אפילו יותר מהטיסה עצמה. רק לאחרונה, בכתבה שערכנו על שוק הבישום בארץ, הצביעו מנהלי רשתות השיווק על הדיוטי פרי כתחרות לא הוגנת. עם זאת, 60 אחוזים מהישראלים לא מוצאים הבדלים של ממש בין רמות המחירים בבית הנתיבות לאלה שבחנויות. רק 21 אחוזים ציינו שלדעתם המחיר בדיוטי פרי נמוך יותר מבארץ, ומנגד, 19 אחוזים חושבים שבדיוטי פרי יקר יותר. וזה עוד לפני שדיברנו על הקפה והכריך.

מדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון נמסר בתגובה כי "אנחנו שומרים על פערי מחיר של כ־20 אחוזים מול השוק המקומי.  לקוחות שרוכשים  מבצעי כמות ייהנו ב־99 אחוזים מהמקרים מחיסכון משמעותי נוסף. אפשר לבדוק ולהשוות את המחירים מבעוד מועד באתר האינטרנט שלנו, שמציע שקיפות מלאה במחירים, כולל מבצעים רלבנטיים ליום הטיסה".

דבר נוסף שעושים בנמל התעופה או קצת לפני כן הוא החלפת כספים. גם כאן נתקלנו בשנים האחרונות ברשימת שחקנים הולכת וגדלה שמתחרה בשוק, שפעם שלטו בו הבנקים וחלפני כספים פיראטיים. על פי הסקר, 46 אחוזים מהישראלים ממלאים את הארנק במזומן מקומי בנקודות ההחלפה הפרטיות, ו־35 אחוזים בסניפי הדואר. רק 15 אחוזים ניגשים לסניף הבנק למטרה הזו, ובמקום האחרון נמל התעופה, עם 5 אחוזים בלבד. 

מצוות "צרכנות היום", הקברניט והדיילות, נאחל לכם טיסה מהנה והמשך קריאה נעימה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר